- Διαφήμιση -

Τα 10 κιλά που έχασε η Φωτεινή Καναβού την έκαναν να σηκωθεί από τον καναπέ και να αγαπήσει ξανά τη ζωή.

Η Φωτεινή κατάφερε με τη βοήθεια της διαιτολόγου της, Γεωργίας Καπώλη, να χάσει 10 κιλά σε 4 μήνες, εκ των οποίων το 90% (9 κιλά) ήταν λίπος, καθώς και 48 πόντους. Το αποτέλεσμα; Δεν άλλαξε μόνο η εμφάνισή της, αλλά και η ίδια της η ζωή: έγινε πιο δραστήρια, ενώ γέμισε ζωντάνια και ευεξία. Το μεγαλύτερο κέρδος που αποκόμισε από την προσπάθειά της ήταν να κατανοήσει ότι «η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι νόστιμη και δεν χρειάζεται χρόνο ούτε κόπο για να την ακολουθήσεις».

- Διαφήμιση -

Για όλα φταίει το delivery

Όταν μετακόμισα από το σπίτι των γονιών μου στο δικό μου σπίτι, έπρεπε να μαγειρεύω και να τα ετοιμάζω όλα μόνη μου, επειδή δεν έβρισκα έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δυσκολευτώ αρκετά στην αρχή. Έφτιαχνα κάτι γρήγορο ή κάτι πρόχειρο, που δεν κάλυπτε τις διατροφικές μου ανάγκες και με γέμιζε με κενές θερμίδες. Επομένως, ήταν μια περίοδος που έτρωγα πολύ junk food και φαγητό απ’ έξω. Παράλληλα, είχα βιώσει και διάφορες άλλες αλλαγές στη ζωή μου, σε συναισθηματικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να τρώω πιο συναισθηματικά και να πάρω κιλά.

 

Οι ανεπιτυχείς προσπάθειες που προηγήθηκαν

Είχα προσπαθήσει να χάσω κιλά μόνη μου, ανεπιτυχώς όμως. Όταν πήγα στη διαιτολόγο, τότε κατάλαβα ότι κάνουμε πολλά λάθη στην προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε και ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουμε να φάμε σωστά. Νομίζουμε ότι ξέρουμε, αλλά στην πραγματικότητα αγνοούμε τι σημαίνει υγιεινή διατροφή ή έχουμε ταυτίσει το υγιεινό με το άνοστο και το πολύπλοκο. Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από μη έγκυρες πληροφορίες, τόσο από το internet όσο και από την τηλεόραση, που δεν είναι σωστές και κάποιες μας προκαλούν σύγχυση. Παλαιότερα έκανα βασικά λάθη, π.χ. έτρωγα μόνο συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων (π.χ. πρωτεΐνη), μια τακτική που σίγουρα δεν είναι αποδοτική, γιατί μπορεί να χάνεις κάποια κιλά στην αρχή, αλλά μετά, μόλις αρχίσεις και πάλι να τρως κανονικά, τα παίρνεις αμέσως, αφού ο οργανισμός χρειάζεται ποικιλία. Τέλος, έτρωγα συναισθηματικά. Όποτε δεν ένιωθα καλά, πήγαινα κατευθείαν στην κουζίνα. Τώρα, όμως, που έβαλα έναν στόχο και τα κατάφερα και νιώθω καλύτερα με τον εαυτό μου, πιο δυνατή και γεμάτη αυτοπεποίθηση, σταμάτησα να τρώω συναισθηματικά.

Η στιγμή της απόφασης

Ξύπνησα ένα πρωί και είπα «ως εδώ!». Είχα βαρεθεί να βλέπω τον εαυτό μου να φοράει μόνο κολάν και φαρδιές μπλούζες και τα αγαπημένα μου ρούχα να μένουν κρεμασμένα στην ντουλάπα μου, επειδή δεν μου χωρούσαν. Έτσι, αποφάσισα να κάνω κάτι για αυτό. Έχασα συνολικά 10 κιλά μέσα σε 4 μήνες. Στην ηλικία που ήμουν, δεν υπήρχε κανένας λόγος το σώμα μου να μην είναι στα καλύτερά του, οπότε αποφάσισα να ξεκινήσω ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος. Στην ηλικία που ήμουν, δεν υπήρχε κανένας λόγος το σώμα μου να μην είναι στα καλύτερά του!

Η ανατροπή της προκατάληψης

Στην αρχή ήμουν επιφυλακτική με τις δίαιτες που σου δίνουν οι διαιτολόγοι. Πήγα λοιπόν στη διαιτολόγο προκατειλημμένη, με το σκεπτικό ότι δεν θέλω να μπω σε μια στερητική διαδικασία, ότι θα πιεστώ κ.λπ. Έκανα αρνητικές σκέψεις, του στυλ «δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω», «δεν θέλω να μου λένε τι θα κάνω», «δεν θέλω να μετράω θερμίδες ή να ζυγίζω φαγητά». Ευτυχώς, η διαιτολόγος μου ήταν πολύ καθησυχαστική με τις ανησυχίες μου, με υποστήριξε σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς μου και μου εξήγησε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετράω γραμμάρια ή να αγχώνομαι με τις ποσότητες. Για παράδειγμα, δεν μου είναι καθόλου ευχάριστο να τρώω λαχανικά. «Δεν σου αρέσουν οι σαλάτες; Κανένα πρόβλημα! Θα βρούμε τη λύση», μου έλεγε. Σιγά σιγά, κατάλαβα ότι δεν υπάρχει τίποτα το οποίο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί και αυτό με έκανε να νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια.

Βέβαια, πρέπει να παραδεχθώ ότι ήμουν πειθαρχημένη. 

Ενώ αρχικά ήμουν προκατειλημμένη ότι θα στερούμαι το φαγητό, στην πράξη δεν ένιωσα ποτέ ότι πεινάω. Έμαθα να βλέπω την υγιεινή όψη φαγητού, που είναι εξίσου απολαυστική.

πριν:

526832_3529906848290_1290805721_33502611_115107417_n (1)

 

μετά:

_MG_6192

Το πιο… γλυκό εμπόδιο

Βέβαια δεν ήταν όλα ρόδινα στην προσπάθειά μου. Υπήρξαν και εμπόδια όλο αυτό το διάστημα και ένα από αυτά ήταν τα γλυκά. Θυμάμαι για παράδειγμα ότι μετά το φαγητό ήθελα οπωσδήποτε γλυκό και κατευθυνόμουν στο ντουλάπι, που πάντα υπήρχε ένα βαζάκι με πραλίνα φουντουκιού. Και για το πρόβλημα όμως αυτό βρέθηκε λύση: βάζοντας τα φρούτα στη διατροφή μου, η επιθυμία μου για γλυκό μειώθηκε, έπαψα να θέλω τόση ζάχαρη, ενώ πέταξα το βαζάκι της πραλίνας που είχα κρυμμένο για ώρα ανάγκης.

Ο ρόλος των δικών μου

Ευτυχώς, στην όλη μου προσπάθεια είχα και την υποστήριξη τόσο της οικογένειάς μου όσο και των φίλων μου. Δεν ένιωσα ποτέ ότι με… εκθέτουν σε διατροφικούς πειρασμούς ή ότι δεν είναι στο πλευρό μου. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι οι άνθρωποι που σε αγαπάνε συχνά σε βλέπουν με τα δικά τους μάτια και έχουν μια πιο ωραία εικόνα, που δεν περιλαμβάνει τα όποια ψεγάδια μπορεί να βλέπεις εσύ στο εαυτό σου. Αυτός είναι και ο λόγος που στην αρχή ήταν κάπως πιο διστακτικοί και έκαναν σχόλια του τύπου «γιατί να πας σε διαιτολόγο», «είσαι μια χαρά» κ.λπ. Όταν όμως κατάλαβαν ότι είμαι αποφασισμένη, το πήραν απόφαση και με στήριξαν.

Ξαναβρήκα τη χαμένη ενέργεια μου 

Όταν τρως πλαστικό φαγητό, νιώθεις μια προσωρινή ικανοποίηση, σε καλύπτει γευστικά, επειδή είναι πολύ νόστιμο, αλλά μετά από λίγο σε «ρίχνει». 

Όταν άρχισα να τρώω πιο σωστά και υγιεινά, είδα μεγάλη διαφορά στη διάθεσή μου, ένιωθα περισσότερη ενέργεια και ευεξία, ενώ άρχισα σιγά σιγά να γίνομαι και πάλι δραστήρια – αυτό ήταν που μου έδωσε και την ώθηση να συνεχίσω. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με διάφορες δραστηριότητες που απέφευγα στο παρελθόν, όπως γιόγκα, χορό, μπόουλινγκ και ιππασία. Ένιωθα κουρασμένη και ότι δεν είχα την απαιτούμενη ενέργεια για τέτοιου είδους δραστηριότητες τις οποίες τώρα επιζητώ.Τώρα είμαι έτοιμη για νέες εμπειρίες και, αν απαιτούν σωματική δραστηριότητα, ακόμα καλύτερα!

_MG_6228

 

Η γνώμη της ειδικού

Γεωργία Καπώλη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Μsc, επιστημονική διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ» Νεμέας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr

«Η Φωτεινή αποτελεί την κλασική περίπτωση ατόμου που δυσκολεύεται να μαγειρέψει, με αποτέλεσμα να καταφεύγει στο junk food σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, εργάζεται αρκετές ώρες και παρέλειπε να τρώει σνακ, με άμεση συνέπεια να στερείται τα φρούτα και να έχει έντονη επιθυμία για γλυκό. Στο διατροφολόγιό της δόθηκε έμφαση στη συχνότητα γευμάτων (ανά 3ωρο). Όταν έβγαινε με τους φίλους της για φαγητό, επέλεγε ψητό κοτόπουλο (φιλέτο ή 2 καλαμάκια και πίτα αλάδωτη) ή σολομό ή μανιτάρια με ψητά λαχανικά. Κάθε εβδομάδα έτρωγε μόνο 100 γραμμ. από το γλυκό που της άρεσε πολύ και στην περίπτωση που επιθυμούσε μεγαλύτερη ποσότητα μπορούσε να φάει κάτι χωρίς πολλά λιπαρά, σάκχαρα και θερμίδες, κάτι που να εφοδιάζει τον οργανισμό με φυτικές ίνες, ασβέστιο, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και να ενισχύει το μεταβολισμό, π.χ., μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων, μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς».

 

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ