- Διαφήμιση -

Είναι πιθανόν να πιστεύεις ότι τα ξέρεις όλα για τα ναρκωτικά, όπου το «όλα» αντιστοιχεί σε μία μόνο λέξη: εξάρτηση. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, το The BODY θέλει να σου θυμίσει τι σημαίνει η λέξη «εξάρτηση» στην πράξη.

Από τον Δημήτρη Χατζηκυριάκου

- Διαφήμιση -

Περιστασιακή χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών κάνουμε σχεδόν όλοι μας. Ακόμα και μερικά ποτήρια αλκοόλ σε μια έξοδο θεωρούνται χρήση ουσίας ή η εκτεταμένη χρήση ηρεμιστικών και αγχολυτικών χαπιών μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση. Το όριο βρίσκεται στο κατά πόσο μπορεί κάποιος να επιλέξει πού και πότε θα κάνει χρήση μιας ουσίας ή εάν την έχει απόλυτη ανάγκη και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη ζωή του χωρίς αυτήν. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, δημιουργούμε καταστάσεις εξάρτησης. Είτε αυτή είναι με μέλη της οικογένειάς μας είτε με το φαγητό, το τσιγάρο κ.λπ.

Τι είναι τα ναρκωτικά;
Οποιαδήποτε ουσία, φυσική ή τεχνητή, σε υγρή μορφή, σκόνη, ταμπλέτα ή σπρέι, που μπορεί να δράσει στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και να αλλάξει την αντίληψη, τη διάθεση ή τη συμπεριφορά ονομάζεται «ναρκωτικό». Ανάλογα με το είδος τους, επηρεάζουν τόσο το σώμα όσο και τον ψυχισμό ενός ανθρώπου και μπορούν να προκαλέσουν εξάρτηση.

Ο όρος «ναρκωτικά» δεν αφορά μόνο τις παράνομες ουσίες, όπως είναι το χασίς, η ηρωίνη, η κοκαΐνη κ.ά. Υπάρχουν και άλλες που λειτουργούν στον οργανισμό με τον ίδιο τρόπο, όπως είναι το αλκοόλ ή ο καπνός, η χρήση τους είναι απολύτως νόμιμη για τους ενήλικες, η κατάχρησή τους όμως μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, σημαντικά προβλήματα υγείας ή και στον θάνατο.

Γιατί;
Οι απαντήσεις κάποιες φορές φαίνονται τόσο «εύκολες». Οι γονείς του είχαν χωρίσει, τον χτυπούσε ο πατέρας του, έπεσε θύμα εκφοβισμού… Οι δικαιολογίες ακόμα περισσότερες. Όλοι έχουμε αναρωτηθεί ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδηγούν έναν άνθρωπο στα ναρκωτικά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι χρήστες έχουν την ανάγκη να αλλάξουν κάτι στη ζωή τους. Συχνά νομίζουν ότι ο κόσμος των ψευδαισθήσεων που τους χαρίζουν τα ναρκωτικά είναι η λύση στο πρόβλημά τους. Ίσως προσωρινή, αλλά λύση. Όταν το «τώρα» είναι τόσο δύσκολο, το «μετά» δεν σε ενδιαφέρει κι έτσι πέφτεις στα δίχτυα της χρήσης χωρίς ερωτήματα και αναστολές. Αν και αυτή είναι η πιο «διάσημη» αιτία, στην πραγματικότητα τα ναρκωτικά είναι δημοφιλή και εξαιτίας της φήμης τους στις τάξεις καλλιτεχνών, διάσημων τραγουδιστών κ.λπ. Τελικά όμως, οι επιπτώσεις των ναρκωτικών είναι πάντα χειρότερες από κάθε πρόβλημα, ερωτηματικό ή αιτία που οδήγησε στη χρήση τους. Αφάνταστα χειρότερες.

Οι βασικότεροι λόγοι που κάποιος καταφεύγει στα ναρκωτικά είναι:
Για να μοιάσει με τους υπόλοιπους
Για να ξεφύγει από την καθημερινότητα
Για να χαλαρώσει
Για να πειραματιστεί
Για να επαναστατήσει
Για να δείξει ότι «μεγάλωσε»
Επειδή βαριόταν
Καταστροφικές επιπτώσεις
Η ποσότητα που λαμβάνει κάποιος κατά τη χρήση ναρκωτικών ουσιών καθορίζει και το αποτέλεσμα. Μια μικρή ποσότητα δρα σαν διεγερτικό και αυξάνει τη δραστηριότητα του χρήστη. Η μεγαλύτερη ποσότητα μειώνει τη δραστηριότητα του χρήστη, καθώς ενεργεί σαν ηρεμιστικό. Ενώ μια ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα ενεργεί σαν δηλητήριο και μπορεί ακόμα και να σκοτώσει.
Ανάλογα με το ναρκωτικό που θα δοκιμάσει κάποιος, αλλάζουν και οι επιπτώσεις:
ζάλη, καταστολή των αισθήσεων και των συναισθημάτων, ναυτία, άμβλυνση πόνου, μείωση ή εξαφάνιση ερωτικής διάθεσης, εγκεφαλοπάθεια, αναπνευστική καταστολή, υπόταση, βραδυκαρδία, υποθερμία, λήθαργος, λοιμώξεις, βακτηριδιακή ενδοκαρδίτιδα, γάγγραινα, έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληψία, παραλήρημα, στειρότητα, υπέρταση, υπερθερμία και φυσικά, θάνατος.

Όχι στον εκφοβισμό, Ναι στην ενημέρωση
Συχνά οι γονείς, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τα παιδιά τους από τη χρήση ναρκωτικών, καταφεύγουν στον εκφοβισμό, στη ρητή απαγόρευση της χρήσης ή στην απλή ενημέρωση. Δυστυχώς όμως, όλες αυτές οι μέθοδοι δεν φέρνουν σημαντικά αποτελέσματα. Η σωστή πρόληψη πρέπει να ακολουθείται και από έναν σωστό τρόπο ζωής. Η ενημέρωση να μην είναι μόνο παθητική, αλλά να έχει στόχο την καλλιέργεια κάθε ατόμου σε έναν τρόπο ζωής χωρίς εξαρτήσεις, που σέβεται πάνω απ’ όλα τον ίδιο τον άνθρωπο.

Βοήθεια και πρόληψη
Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο. Είναι ένας μακρύς δρόμος, που χρειάζεται συνέχεια δουλειά με πολλή αγάπη, ενέργεια, υπομονή, κατανόηση, θετική διάθεση και χιούμορ.
Αν ένας γονιός είναι ικανοποιημένος πρώτα απ’ όλα εκείνος από τη ζωή του, έχει γίνει και το πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου τα παιδιά μεγαλώνουν αυτόνομα, με αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό τους. Μερικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς οικογένειας είναι:
Η ανοιχτή και άμεση επικοινωνία μεταξύ γονιού και παιδιού
Η θετική και ζεστή σχέση μεταξύ των μελών της οικογένειας
Οι ρεαλιστικές προσδοκίες των γονιών για τα παιδιά τους
Η οριοθέτηση και ανάληψη μικρών ευθυνών δημιουργεί στα παιδιά την αίσθηση ότι μπορούν να σταθούν στα πόδια τους
Η συμμετοχή των γονιών στη ζωή και στις δραστηριότητες των παιδιών τους
Ζήτησε βοήθεια!

Το 1145 είναι η γραμμή βοήθειας για τις εξαρτήσεις. Απευθύνεται σε χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, στους συγγενείς και τους φίλους τους. Παρέχει ενημέρωση για θέματα που αφορούν τις ναρκωτικές ουσίες και πληροφόρηση για υπηρεσίες αντιμετώπισης του προβλήματος σε όλη τη χώρα. Προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη μέσα από τη διαδικασία της ενεργητικής ακρόασης και της συζήτησης σε κλίμα σεβασμού και εμπιστοσύνης. Η υπηρεσία εγγυάται το απόρρητο των πληροφοριών και τον σεβασμό στο δικαίωμα της ανωνυμίας. Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00-21:00, με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα.
Η Γραμμή Βοήθειας ανήκει στο Δίκτυο Υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο περιλαμβάνει υπηρεσίες απεξάρτησης για ενήλικες, για εφήβους, για εξαρτημένους γονείς και τη γραμμή βοήθειας για τις εξαρτήσεις.
Παγκόσμια Ημέρα
Στις 26 Ιουνίου καθιερώθηκε η «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους». Η καθιέρωση έγινε στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις που έχει η χρήση ναρκωτικών, αλλά και η παράνομη διακίνησή τους. Η Παγκόσμια Ημέρα έχει όμως ακόμα έναν σκοπό. Να τιμήσει τον Κινέζο Μανδαρινό Λιν Τσε Χσου, που απαγόρευσε το εμπόριο του οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ