- Διαφήμιση -

Μπορείς να μετρήσεις το βαθμό που είσαι ευτυχισμένη και την ικανοποίηση που νιώθεις στη ζωή σου; Οι επιστήμονες έχουν ξοδέψει πολλές ώρες έρευνας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

- Διαφήμιση -

Ένας από τους απλούστερους τρόπους επινοήθηκε από τον δρα Μπομπ Κάμινς, καθηγητή Ψυχολογίας στο Αυστραλιανό Κέντρο Ποιότητας της Ζωής του Πανεπισημίου Ντήκιν, στην Βικτώρια.

Το συγκεκριμένο επιστημονικό τεστ μετρά την ικανοποίηση των ανθρώπων για την ζωή τους και, σε αντίθεση με άλλα τεστ, είναι «εντελώς υποκειμενικό» κατά δήλωση του δημιουργού του.

Το τεστ

Το τεστ αποτελείται από επτά ερωτήσεις, τις οποίες βαθμολογεί κανείς από 0 έως 10. Το 0 υποδηλώνει την απόλυτη έλλειψη ικανοποίησης, το 5 μία ουδέτερη κατάσταση και το 10 την πλήρη ικανοποίηση.

Λοιπόν, πόσο ικανοποιημένοι είστε από:
1. Το βιοτικό σας επίπεδο;
2. Την υγεία σας;
3. Όσα επιτύχατε στη ζωή σας;
4. Τις προσωπικές σχέσεις σας;
5. Το πόσο ασφαλείς αισθάνεστε;
6. Το πόσο ενταγμένοι αισθάνεστε στον περίγυρό σας;
7. Την μελλοντική ασφάλειά σας;

Προσθέστε τους βαθμούς που βάλατε σε κάθε ερώτηση και το αποτέλεσμα είναι ο δικός σας Δείκτης Προσωπικής Ευεξίας (Personal Wellbeing Index).

Ερμηνεία βαθμολογίας

Ο Δείκτης Προσωπικής Ευεξίας αντανακλά δύο πράγματα:

-Τις πρόσφατες εμπειρίες. Αν ήταν καλές, η βαθμολογία θα είναι υψηλότερη από το φυσιολογικό, ενώ αν ήταν κακές θα είναι χαμηλότερη.

-Την έμφυτη αισιοδοξία. Μερικοί άνθρωποι είναι εκ φύσεως πιο αισιόδοξοι και άλλοι εκ φύσεως πιο απαισιόδοξοι από τον μέσο όρο, γεγονός που προσδιορίζεται από την προσωπικότητα κάθε ατόμου και δεν είναι εύκολο να αλλάξει.

Η μέση βαθμολογία είναι περίπου 52 και η μέγιστη 70. Βαθμολογίες από 35 έως 51 θεωρούνται εντός φυσιολογικών ορίων, αλλά υποδηλώνουν χαμηλότερη αισιοδοξία από τον μέσο όρο.

Ωστόσο, οι βαθμολογίες από 34 και κάτω είναι χαμηλότερες του φυσιολογικού. Αν η δική σας βαθμολογία είναι τόσο χαμηλή, αλλά μπορείτε να θυμηθείτε μια πρόσφατη κακή εμπειρία που εξακολουθεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο δυστυχισμένοι απ” όσο συνήθως, ξανακάνετε το τεστ σε λίγες μέρες: είναι πιθανόν να έχει αυξηθεί ο Δείκτης Προσωπικής Ευεξίας σας.

Αν, όμως, δεν μπορείτε να θυμηθείτε μία πρόσφατη κακή εμπειρία ή η βαθμολογία σας παραμείνει κάτω από 34, καλό είναι να προσπαθήσετε να αλλάξετε τα πράγματα μιλώντας σε κάποιον – έναν στενό σας φίλο ή ακόμα και έναν ειδικό.

Πηγή: onmed.gr

Διάβασε επίσης:

Δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής

Ραΐσα Κούζνετσοβ: «Έχασα 22 κιλά και ξαναβρήκα την όρεξη για ζωή»

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ