- Διαφήμιση -

Η υγιής ενυδάτωση είναι πολλά πράγματα παραπάνω από το κλασικό motto των οχτώ ποτηριών νερό ημερησίως. Μάθε ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να σε αφυδατώσουν αναπάντεχα.

Το σώμα σου αποτελείται από 60% νερό. Ακόμα και αν χαθεί το 1,5% από αυτό, θα νιώσεις αμέσως τη διαφορά στη διάθεσή σου, στην ενέργειά σου και στη συνολική σου λειτουργία. Αν και υπάρχουν εμφανείς λόγοι που μπορούν να σε αφυδατώσουν, όπως είναι μια ηλιόλουστη μέρα, η άσκηση ή το να μην πίνεις αρκετό νερό. Υπάρχουν αιτίες που δεν το περιμένεις, αλλά και αυτές βοηθούν στην αφυδάτωσή σου. Μάθε ποιες είναι:

- Διαφήμιση -

Ο διαβήτης

Οι άνθρωποι με διαβήτη και ειδικά οι περιπτώσεις εκείνες που έχουν, αλλά δεν το έχουν αντιληφθεί, κινδυνεύουν περισσότερο από αφυδάτωση. Όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά, το σώμα προσπαθεί να ξεφορτωθεί την περίσσεια γλυκόζης μέσω της αύξησης παραγωγής ούρων. Με αποτέλεσμα ο οργανισμός σταδιακά να αφυδατώνεται.

Η περίοδός σου

Βρίσκεσαι σε αυτές τις δύσκολες μέρες του μήνα; Τότε πρέπει να πίνεις περισσότερο νερό απ’ ότι συνήθως. Εκείνες τις μέρες τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη επηρεάζουν τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού σου.

Τα φάρμακά σου

Έλεγξε τις αντενδείξεις στα φάρμακα που παίρνεις. Πολλά από αυτά είναι διουρητικά και μεγαλώνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Το στρες

Όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση μεγάλου άγχους τα επινεφρίδια τρελαίνουν τις ορμόνες που σου προκαλούν στρες. Έτσι αν είσαι συνέχεια αγχωμένη τα επινεφρίδια σου εξαντλούνται και αρχίζουν να υπολειτουργούν. Τα επινεφρίδια όμως παράγουν μια ορμόνη την αλδοστερόνη που βοηθά το σώμα να ρυθμίζει την ενυδάτωσή του, έτσι μην μπορώντας αυτή η ορμόνη να παραχθεί σωστά, το σώμα σιγά σιγά αφυδατώνεται.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ