- Διαφήμιση -

Ο θηλασμός και η αλλαγή ζωής “πρόσθεσαν” στη ζωή της Ευαγγελίας 15 κιλά.

Η άφιξη ενός μωρού προκαλεί αναστάτωση στις ορμόνες και, κατά συνέπεια, στη ζωή αλλά και στο σώμα της μέλλουσας μαμάς. Στην περίπτωση της Ευαγγελίας, τα γεγονότα δεν ακολούθησαν την προκαθορισμένη σειρά, καθώς τα κιλά της εγκυμοσύνης ήρθαν… μετά τη γέννα.

- Διαφήμιση -

από την Τάνια Μαρκουτσά

φωτογράφος: Κώστας Καπαρελιώτης, μαλλιά-μακιγιάζ: Πόπη Μαργαρίτη, styling: Στεφανία Λυμπεροπούλου

_MG_3256logo

Το προφίλ της Ευαγγελίας:

Ηλικία: 39 ετών

Ύψος: 1,70 μ.

Αρχικό βάρος: 57 κιλά

Απώλεια: 15 κιλά

Χρόνος απώλειας: 4 μήνες

Τα κιλά ήρθαν μετά την εγκυμοσύνη

“Το βάρος μου ήταν σχεδόν πάντα στο πλαίσιο του φυσιολογικού και με πολύ πολύ μικρές κατά καιρούς αποκλίσεις, 1-3 κιλών· με λίγη προσοχή, επανερχόταν πάντα εύκολα. Η δεύτερη εγκυμοσύνη ήρθε στα 39 μου χρόνια και ενώ το βάρος μου ήταν 57 κιλά. Δεν πήρα πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη, αφού οι στομαχικές διαταραχές και οι δυσκολίες που αντιμετώπισα με το ζόρι άφηναν το έμβρυο να πάρει, οριακά, το απαιτούμενο βάρος. Όμως, τα κιλά της εγκυμοσύνης… που δεν πήρα ήρθαν μαζεμένα στους τρεις μήνες που έμεινα με το μωρό στο σπίτι. Από τη μια ο θηλασμός και από την άλλη η στέρηση των αγαπημένων μου πιάτων για τόσους μήνες με έκαναν να τρώω πολλές φορές μέσα στην ημέρα, άστατα, άλλοτε μαγειρευτά φαγητά και άλλοτε… junk, σοκολάτες, γλυκά και αναψυκτικά. Τους τρεις εκείνους μήνες απέφευγα συστηματικά να ανέβω στη ζυγαριά, μέχρι που το έκανα μια Κυριακή απόγευμα – από περιέργεια κυρίως και φυσικά επειδή δεν έμπαινα στο αγαπημένο μου και πανάκριβο jean. Πού να ήξερα… Σοκ! Δεν θυμάμαι ποτέ το “7” στα κιλά του σώματός μου και τώρα έβλεπα μπροστά μου τον αριθμό 72…!”.

Αλλαγή στο σώμα αλλά και στη ζωή

“Αρχικά ήμουν σίγουρη ότι θα έβρισκα τρόπο να χάσω τα επιπλέον κιλά. Σταδιακά, όμως, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι όχι μόνο το σώμα μου είχε αλλάξει, όχι μόνο δεν χωρούσα στα ρούχα μου αλλά πλέον δεν είχα και την αντοχή να περπατήσω, όπως έκανα παλιότερα. Αισθανόμουν πιο… βαριά και συμπεριφερόμουν ανάλογα. Δεν ήμουν τόσο ευκίνητη και δεν έκανα τις δουλειές του σπιτιού με την ευκολία και την ευκινησία που τις έκανα κάποτε. Σιγά σιγά έχανα και τη διάθεση να περιποιηθώ τον εαυτό μου, να αφιερώσω χρόνο σε μένα”.

πριν:

0459site

Η απόφαση

“Για κάποιον που θα με αντίκριζε για πρώτη φορά μπορεί να μην ήμουν “χοντρή”. Για μένα, όμως, και για τους δικούς μου ανθρώπους η διαφορά ήταν εμφανής. Αποφάσισα ότι θα επέστρεφα στο βάρος μου ΑΜΕΣΑ, και όχι με το γνωστό motto: σαλάτες + ψητά. Είχα να διαχειριστώ το θηλασμό και το ξενύχτι και θα χρειαζόμουν δυνάμεις. Ως εκ τούτου, η παρέμβαση διατροφολόγου θεωρήθηκε για μένα απαραίτητη. Την αμέσως επόμενη ημέρα κανόνισα ραντεβού με την οικογενειακή μας φίλη διατροφολόγο Δρ. Ν. Κανέλλου, στην οποία χρωστάω την “ομαλή” και χωρίς “εξάρσεις” επιστροφή μου στα κιλά που είχα πάντοτε”.

Το κατάλληλο πρόγραμμα

“Η αγαπημένη μου διατροφολόγος “άκουσε” ότι είμαστε οικογένεια κι έτσι το πρόγραμμα διατροφής άλλαζε σε εβδομαδιαία βάση και προσαρμοζόταν εκ νέου στις οικογενειακές μας ανάγκες, χωρίς να μας επιβαρύνει με δεύτερο κυρίως πιάτο. Καθιερώσαμε τα όσπρια δύο φορές την εβδομάδα, ευχαριστηθήκαμε ψάρι, είχαμε κάθε εβδομάδα λαδερό, ζυμαρικό και κρέας, ενώ δεν αφήναμε ποτέ τη σαλάτα έξω από την καθημερινότητά μας. Για μένα και το σύζυγό μου, ήταν σημαντικό ότι δεν στερηθήκαμε ένα δυο ποτήρια καλό κρασί ή μια μπύρα. Τις Κυριακές απολαμβάναμε το γλυκό μας και δεν έλειψε από το πρόγραμμά μας ούτε το σουβλάκι ούτε και η πίτσα!”.

_MG_3351logo

Οι καλές συνήθειες

“Το πρωινό μάς έχει γίνει πλέον συνήθεια και είναι απαραίτητο για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Το φρούτο του δεκατιανού μάς συνοδεύει ακόμα και όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού. Το μεσημεριανό είναι πάντα ένα αγαπημένο ελληνικό πιάτο. Το απογευματινό μάς προετοιμάζει για το βραδινό, το οποίο υπάρχουν φορές που, λόγω κούρασης, το έχανα και το… χάνω.

Σε κάθε περίπτωση, η διατροφή μας, κυρίως κατά τη διάρκεια της διαιτητικής μας προσπάθειας, ήταν ισορροπημένη και εναρμονισμένη με τα αγαθά της εποχής. Η ανά εβδομάδα αλλαγή του διατροφολογίου μάς έμαθε κλασικά ελληνικά πιάτα που δεν είχα δοκιμάσει μέχρι τότε και που λατρέψαμε όλοι στο σπίτι. Για παράδειγμα, έμαθα ότι δεν υπάρχει μόνο το σπανακόρυζο αλλά και το πρασόρυζο, λεμονάτο ή με κόκκινη σάλτσα, το λαχανόρυζο, ενώ τις φακές τη δεύτερη μέρα μπορούμε να τις φάμε σαλάτα, με τυρί φέτα και άλλα λαχανικά. Το σημαντικότερο, όμως, ήταν ότι, ενώ έκανα δίαιτα, δεν ένιωσα ποτέ να πεινάω και δεν είχα την αίσθηση ότι μου λείπει κάτι. Εκτός από τα ανθρακούχα ποτά, αλλά και τα αλλαντικά, που βγήκαν από τα ντουλάπια μας και δεν ξαναμπήκαν ποτέ”.

Τώρα τρέχουμε…

“Η γυμναστική ήταν κάτι το οποίο νόμιζα ότι δεν θα μπορούσα να εντάξω στην καθημερινότητά μου. Με ένα βρέφος και ένα 5χρονο παιδί, πού να βρω χρόνο για γυμναστήριο ή personal trainer; Και σε αυτό, όμως, η “Dr ΝΚ” είχε παρεμβατική λύση: είχαν ξεκινήσει πια οι ηλιόλουστες μέρες, άρα μπορούσα να αφήνω νωρίς το πρωί το γιο μου στο νηπιαγωγείο και αμέσως μετά να συνεχίζω με το μωρό (στο καρότσι του) περπάτημα για μία ώρα. Στην αρχή, η μία ώρα δεν “έβγαινε” ευχάριστα, όμως μετά την πρώτη εβδομάδα η ανηφόρα ή κατηφόρα δεν είχε πια σημασία και επέστρεφα μόνο αφού είχα περπατήσει 6-7 χλμ.”.

_MG_3428logo

Happy end

“Τέσσερις μήνες μετά και με τη βοήθεια της ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής, της γυμναστικής και της υποστήριξης των δικών μου ανθρώπων, κατάφερα να επιστρέψω στα κιλά μου και, ως εκ τούτου, να μπαίνω και πάλι στα αγαπημένα μου ρούχα. Μάλιστα, μάθαμε όλοι στην οικογένεια να τηρούμε μια πιο σωστή διατροφική εναλλαγή στα γεύματά μας και το περπάτημα αποτελεί πλέον απαραίτητη καθημερινή συνήθεια”.

Τα motto της Ευαγγελίας

“Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη, άσχετα από το αν πρέπει να χάσουμε, να συντηρήσουμε ή και να αυξήσουμε το βάρος μας”.

“Την ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή τη χρωστάμε στο σώμα και τον εαυτό μας…!”

_MG_3289logo

Τι λέει η διαιτολόγος της:

Δρ. Αναστασία Κανέλλου, Διατροφολόγος (PhD, Dr. oec. troph), Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας.

“H Λίτσα έπρεπε να αδυνατίσει περίπου 15 κιλά, τα οποία πήρε χωρίς να το καταλάβει, μετά από τη δεύτερη εγκυμοσύνη και όσο θήλαζε. Ευτυχώς, ένιωσε την ανάγκη να τα χάσει όταν έφτασε στο μέγιστο φυσιολογικό της βάρος, δηλαδή, ήταν μόνο οριακά υπέρβαρη. Ήταν σημαντικό για εκείνη να συναντιόμαστε κάθε εβδομάδα, οπότε και ζυγιζόταν, ενώ περίμενε με αγωνία τα αποτελέσματα της λιπομέτρησης. Η εμψύχωση στο καλό ή στο αρνητικό αποτέλεσμα των μετρήσεων ήταν σημαντική, ώστε να μη χάσει το πείσμα της. Διορθωτικές κινήσεις, όπως μια πιο εντατική μέρα, βοηθούσαν να μην απογοητευτεί. Για να μη μειωθεί η κοινωνικότητά της, προσαρμόζαμε το διαιτολόγιο στο πρόγραμμα της εβδομάδας, ως προς τις προσκλήσεις, τα μαγειρέματα, ενώ συζητούσαμε άλλες πρακτικές λύσεις, καθώς και τα απρόσμενα. Την εξυπηρετούσε να τρώει ότι και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, για να “μπαίνει” μια κατσαρόλα στο σπίτι. Ακολουθούσε πιστά τις οδηγίες ως προς την ποσότητα και “άντεχε” την πείνα της εντυπωσιακά. Απομυθοποιήθηκαν τα μακαρόνια ως παχυντικά και οι τροφές light ως αδυνατιστικές, καθώς και άλλη παραπληροφόρηση. Έτρωγε συμβατικές τροφές και δεν απαγορευόταν τίποτα, απλώς αποφεύγαμε τα γλυκά, τα τηγανητά (εκτός από το ψάρι) και τα αναψυκτικά, αλλά όχι το οινόπνευμα, γιατί ταίριαζε σε ορισμένες εξόδους. Έτσι εκπαιδεύτηκε κατά τη διάρκεια της δίαιτας και στο πώς θα καταφέρει να διατηρήσει την απώλεια βάρους μετά το τέλος της δίαιτας – και τα καταφέρνει μια χαρά. Σε αραιά χρονικά διαστήματα έρχεται για έναν έλεγχο (ζύγισμα, λιπομέτρηση)… και λέμε τα νέα μας”.

 

Αν θέλεις κι εσύ να μοιραστείς την ιστορία σου και να εμπνεύσεις τις αναγνώστριές μας, στείλε mail στο: [email protected]

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ