- Διαφήμιση -

Προστατεύει τα οστά σου, σε προφυλάσσει από παθήσεις και προβλήματα υγείας ή προκαλεί καρκίνο; Μάθε την αλήθεια για το δημοφιλές ρόφημα από τους ειδικούς.

Ναι, γιατί…

- Διαφήμιση -

Από τον Γιώργο Μίλεση, MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Εφαρμοσμένης Κλινικής Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Κάνει καλό στα οστά και τα δόντια σου

Η επαρκής κατανάλωση γαλακτοκομικών από την πρώιμη παιδική ηλικία και κατά τη διάρκεια της ζωής μας μπορεί να ενισχύσει τη δομή των οστών και να μας προστατέψει από την οστεοπόρωση αργότερα. Από την άλλη, οι οδοντίατροι θεωρούν ότι είναι το μόνο ασφαλές ποτό (μαζί με το νερό) για τα δόντια μας, καθώς η καζεΐνη που περιέχει σχηματίζει ένα λεπτό φιλμ στην επιφάνειά τους και προστατεύει την αδαμαντίνη από την απώλεια ασβεστίου και φωσφόρου, όταν εκτίθεται στα οξέα.

Προλαμβάνει την υπέρταση

Σημαντικός αριθμός ερευνών επισημαίνει ότι η κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών ημερησίως, μαζί με 5 μερίδες φρούτων/λαχανικών, στο πλαίσιο μιας διατροφής φτωχής σε αλάτι, μειώνει σημαντικά την υπέρταση σε ενήλικες και παιδιά. Θεωρείται ότι το ασβέστιο, το μαγνήσιο και οι πρωτεΐνες του γάλακτος συμμετέχουν στο μηχανισμό αποκατάστασης της αρτηριακής πίεσης.

2076_milk

Αγαπάει την καρδιά μας

Πρόσφατη μελέτη σε Ουαλούς άνδρες έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο γάλα είχαν λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε σχέση με όσους έπιναν λιγότερο ή καθόλου. Στην ίδια κατεύθυνση, επιδημιολογικές μελέτες συσχετίζουν το ασβέστιο που προσλαμβάνουμε από τα γαλακτοκομικά με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, καθώς φαίνεται πως μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη και αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη στο αίμα. Επιπλέον, θεωρείται ότι δεσμεύει τα επιβλαβή λιπαρά στο έντερο, εμποδίζοντας την απορρόφησή τους.

Βοηθάει στο αδυνάτισμα

Το ασβέστιο που προέρχεται από γαλακτοκομικά (και όχι από συμπληρώματα) φαίνεται πως βοηθά στη διαδικασία απώλειας βάρους και λίπους. Πιο συγκεκριμένα, μειώνει το σπλαχνικό/κοιλιακό λίπος, που σχετίζεται με σοβαρά χρόνια νοσήματα, πράγμα μοναδικό για διατροφικό συστατικό.

Προστατεύει από καρκίνο και διαβήτη

Τα γαλακτοκομικά, έχοντας χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου σε διαβητικούς ασθενείς. Μια μελέτη σε 37.000 γυναίκες μέσης ηλικίας βρήκε ότι όσες κατανάλωναν περισσότερα γαλακτοκομικά είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Τέλος, υπάρχουν πολλά ερευνητικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία το γάλα μάς προστατεύει από καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου. Σουηδική μελέτη σε 45.000 άνδρες έδειξε ότι όσοι έπιναν 1,5 ποτήρι ή περισσότερο γάλα την ημέρα διέτρεχαν 35% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο. Αντίστοιχα, έρευνα σε 40.000 Νορβηγίδες αποκάλυψε ότι όσες έπιναν γάλα ως παιδιά και συνέχισαν ως ενήλικες είχαν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, το CLA (συζευγμένο λινολενικό οξύ) που περιέχει θεωρείται ότι μας προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου. Ένα μέρος της βιβλιογραφίας κατηγορεί τα γαλακτοκομικά για αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης υπέρτασης, εμφράγματος, καρκίνου στον προστάτη και τις ωοθήκες, όταν αυτά καταναλώνονται σε ποσότητες από 3 μερίδες και άνω καθημερινά. Σύμφωνα όμως με τον Walter Willet, καθηγητή επιδημιολογίας στο Harvard School of Public Health, δεν πρέπει να «κόψουμε» τα γαλακτοκομικά, απλώς να μην τα υπερκαταναλώνουμε.

Will-the-value-of-milk-protein-continue-to-increase-Probably

Όχι, γιατί…

Από τον Απόστολο Χρονόπουλο, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Δεν προστατεύει τα οστά

Αποτελεί την πιο γνωστή πηγή ασβεστίου και θεωρείται ότι έχει την ικανότητα να προλαμβάνει την οστεοπόρωση και να μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Το παράδοξο, όμως, είναι ότι οι χώρες με τη χαμηλότερη κατανάλωση γάλακτος έχουν και τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καταγμάτων. Οι Κινέζοι, για παράδειγμα, σταματούν να πίνουν γάλα μετά τον απογαλακτισμό τους και εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης. Επιπρόσθετα, σε μια πολυετή έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard βρέθηκε ότι γυναίκες ηλικίας 34 έως 59 ετών που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά ήταν εκείνες που εμφάνισαν τα περισσότερα κατάγματα σε σχέση με αυτές που έπιναν σπάνια. Η εμφάνιση της οστεοπόρωσης, αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν σχετίζεται με την έλλειψη ασβεστίου στη διατροφή, αλλά με το ποσό του ασβεστίου που μπορεί να αφομοιώσει ο οργανισμός σε όλες τις ηλικιακές φάσεις και με την εξασφάλιση της ιδανικής οστικής πυκνότητας στα πρώτα χρόνια της ζωής. Η αναλογία ασβεστίου-μαγνησίου στις τροφές επηρεάζει σημαντικά το ποσοστό απορρόφησης του ασβεστίου. Επειδή το γάλα έχει ελάχιστο μαγνήσιο σε σχέση με το ασβέστιο, μόνο το 25% του ασβεστίου του γάλακτος μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Προκαλεί φούσκωμα

Καθώς μεγαλώνουμε, ο οργανισμός χάνει την ικανότητά του να παράγει τη λακτάση, ένα ένζυμο απαραίτητο για τη διάσπαση της λακτόζης του σακχάρου του γάλακτος, με αποτέλεσμα να προκαλούνται γαστρεντερικές διαταραχές (φούσκωμα, διάρροια, έμετος) σε ορισμένους. Περίπου το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μειωμένη ικανότητα να αφομοιώνει τη λακτόζη μετά τη βρεφική ηλικία. Η δυσανεξία στη λακτόζη μετά την ενηλικίωση είναι διαδεδομένη και στη Νότια Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας).

Είναι βεβαρημένο με αντιβιοτικά

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους καταναλωτές σε σχέση με το γάλα είναι τα υπολείμματα αντιβιοτικών που βρίσκονται σε αυτό και μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αλλεργικές αντιδράσεις, καθώς και η υψηλή περιεκτικότητα του γάλακτος σε ορμόνες. Τα υπολείμματα αντιβιοτικών εξαρτώνται κυρίως από τη σίτιση του ζώου, ενώ η περιεκτικότητα του γάλακτος σε ορμόνες έχει σχέση με την εποχή και την κατάσταση του ζώου την περίοδο του αρμέγματός του. Τέτοια κρούσματα έχουν απασχολήσει κυρίως τις ΗΠΑ, όπου μεγάλο μέρος των ζωοτροφών προέρχονται από γενετικά τροποποιημένες τροφές.

Δεν είναι η μόνη πηγή ασβεστίου

Η εδραιωμένη αντίληψη της υψηλής περιεκτικότητας του γάλακτος σε ασβέστιο και της «μοναδικής» του δράσης στη σωστή ανάπτυξη μας έχει κάνει να αγνοήσουμε οποιαδήποτε άλλη πηγή ασβεστίου, αρκετές από τις οποίες ξεπερνούν τη θρεπτικότητα του γάλακτος. Σε αυτές ανήκουν το γιαούρτι και τα τυριά μακράς ωρίμανσης, που έχουν υποστεί ζύμωση, τα πράσινα λαχανικά, το μαγειρεμένο μπρόκολο, τα λευκά φασόλια, το σουσάμι, το ταχίνι, τα αμύγδαλα, τα πορτοκάλια και τα αποξηραμένα σύκα. Επίσης, τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο, όπως η μαρίδα, ο γαύρος και η σαρδέλα, είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ