- Διαφήμιση -

 

Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για την Τόνια, που άνοιξε τα φτερά της στα 19 της και τόλμησε να διεκδικήσει… τα πάντα. Γιατί αυτό είναι που ακόμα αναζητά και είναι έτοιμη ψυχή τε και σώματι να αντιμετωπίσει όλα τα μεγαθήρια που θα βρεθούν στο διάβα της. Όμως, ποιος θα μπορούσε να της αντισταθεί;

- Διαφήμιση -

Από την Τάνια Μαρκουτσά

Περίμενα να συναντήσω ένα τρομερό και φοβερό πλάσμα, που στο πέρασμά του θα δημιουργούσε πανικό. Η εμφάνιση Λατίνας είναι κόντρα στην ψύχραιμη και ισορροπημένη γυναίκα που συναντώ. Η Τόνια είναι ήρεμη δύναμη. Δεν είναι του φαίνεσθαι αλλά του είναι. Το πανέμορφο κορίτσι που στέκεται απέναντί μου δείχνει χαμηλών τόνων και διστακτικό.

Είσαι διστακτική στην πρώτη γνωριμία;
Γενικότερα κρατάω, πράγματι, μια κάπως πιο απόμακρη στάση, αλλά δεν είναι κάτι που το κάνω συνειδητά. Νιώθω ότι χρειάζεται μια απόσταση αρχικά, ακόμα κι από σεβασμό στον άλλον.
Πάντως δεν είμαι ποτέ προκατειλημμένη και ούτε πιστεύω ότι η πρώτη εντύπωση είναι που μετράει. Ίσως επειδή και λόγω δουλειάς γνωρίζω καθημερινά τόσο κόσμο… Όλο αυτό απαιτεί ενέργεια και ίσως είναι λίγο εξουθενωτικό.

Μου έχει κάνει εντύπωση που στις συνεντεύξεις σου λες πράγματα που πολλοί συνάδελφοί σου δεν θα τολμούσαν, θα τα θεωρούσαν αντισυμβατικά.
Δεν είναι ότι δεν φιλτράρω και λέω ό,τι μου κατεβαίνει στο κεφάλι. Αυτές είναι οι απόψεις μου. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να είσαι πάντα politicaly correct. Πρέπει να λες τη δική σου άποψη κι ας έχεις και κάποια αρνητική αντίδραση. Δεν μπορεί να αρέσουμε σε όλους. Άλλωστε πιστεύω ότι έχουμε ελευθερία του λόγου.

Δεν υπάρχει και λόγος να αρέσουμε σε όλους… Είναι γνωστό ότι κάνεις διαλογισμό. Έχει παίξει ρόλο σε αυτή τη στάση ζωής σου;
Ο διαλογισμός δεν αφορά τη δημοσιότητα αλλά την ψυχική μου υγεία. Αυτός είναι ο στόχος, να προστατεύσω την ψυχική μου υγεία. Και μπακάλικο να είχα, θα έκανα διαλογισμό. Είναι σημαντικό για να εξελιχθώ εγώ σαν άνθρωπος.

Πώς σε έχει βοηθήσει;
Είμαστε αυτόφωτα όντα, παρ’ όλα αυτά συχνά νομίζουμε ότι το αίσθημα της κατάθλιψης ή της αγωνίας και του φόβου που νιώθουμε εξαρτάται από τους ανθρώπους και τις συγκυρίες γύρω μας. Εξαρτάται μόνο από το πώς θα επιλέξεις εσύ να είσαι με τον εαυτό σου. Όχι από τους άλλους.

Σε κάποιους παίρνει μια ολόκληρη ζωή να το ανακαλύψουν αυτό.
Και σε μένα παίρνει μια ολόκληρη ζωή γιατί συνεχώς εξελίσσομαι. Απλώς, βλέπεις με τον καιρό ότι όλα αυτά λειτουργούν. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι σε επικοινωνία με τον εαυτό σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα έχω κάνει όλα σωστά. Προσπαθώ να με σέβομαι, να με αγαπάω, να με αναγνωρίζω…

Διάβασα ότι κάνεις Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό. Δηλαδή;
Το NLP είναι ένας τρόπος να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι –το λέω πολύ απλοϊκά– έτσι ώστε να σκέφτεσαι κυρίως θετικά. Μέσα από κάποιες ασκήσεις αλλά και μια ψυχανάλυση που γίνεται αλλάζεις τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις, γιατί αυτές είναι βασικά που μας κρατάνε πίσω στη ζωή μας.

Προσέχεις πολύ την ψυχή σου… Προσέχεις και το σώμα σου;
Ναι, φυσικά. Κάνω πρόληψη, αν και δεν είμαι υποχόνδρια, αλλά έχω το πρόγραμμά μου. Θα κάνω το τεστ ΠΑΠ κάθε χρόνο, θα πάω 2 φορές τον χρόνο στον οδοντίατρο… Από την άλλη, δεν είμαι φίλος των φαρμάκων, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν καταβάλλομαι κι εύκολα. Έχω πολύ γερή κράση, που πιστεύω ότι έχει να κάνει με τη διατροφή μου.

_MG_6211

Είσαι φυτοφάγος;
Ναι, περίπου 11 χρόνια.

Τι απαιτείται για να το κάνει κάποιος αυτό σωστά; Έχει δυσκολέψει την καθημερινότητά σου;
Καθόλου. Το αντίθετο. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις για να κόψεις το κρέας είναι να αγαπάς το σώμα σου, να μην θέλεις να το φορτώνεις τοξίνες. Να αντιλαμβάνεσαι πως κάτι που είναι νεκρό ήταν η μάνα ή το παιδί κάποιου, έχει συναισθήματα, έχει ενσυναίσθηση, φοβάται. Κι όταν φοβάται, εκκρίνει τοξίνες και φερορμόνες κι όλα αυτά δηλητηριάζουν το κρέας του και κατά συνέπεια όσους το τρώνε. Όπως και τα φάρμακα που ταΐζουν τα ζώα… Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τους ανθρώπους που ρωτάνε «και τι τρως;». Υπάρχουν οι σαλάτες, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά…

Οπότε σίδηρο κι ασβέστιο από πού παίρνεις;
Έξι αμύγδαλα έχουν περισσότερο σίδηρο από μία μπριζόλα. Παίρνω πολύ σίδηρο από τα λαχανικά. Δεν στερούμαι τίποτα. Ακόμα και πίτσα θα φάω, αλλά δεν θα φάω με κρέας. Ακόμα και παστίτσιο μαγειρεύω και βάζω κιμά σόγιας. Εμένα μου φαίνεται φυσιολογικό αυτό που κάνω εγώ.
Όταν ήμουν μικρή είχα έλλειψη σιδήρου, έχω στίγμα αναιμίας, και όλη την ώρα λιποθυμούσα. Οι γονείς μου, λοιπόν, με έτρεχαν στους γιατρούς, έπαιρνα συμπληρώματα κ.λπ. Όλα αυτά τα χρόνια που δεν τρώω κρέας, όχι μόνο ο σίδηρός μου είναι πάνω από το κανονικό αλλά δεν αρρωσταίνω.

Παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποι γεννηθήκαμε παμφάγοι.                                                     Αν θέλεις να το δούμε και ανατομικά, τα σαγόνια μας είναι έτσι φτιαγμένα-εκτός απο τους κυνόδοντες που στους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι ανεπτυγμένοι-που τα πίσω δόντια δεν είναι κοπτήρες, όπως του σκύλου για παράδειγμα, τα δικά μας είναι όπως των μηρυκαστικών.

Το έχεις ψάξει πολύ…
Γιατί πρέπει να έχω μια τεκμηριωμένη άποψη γι’ αυτό που επιλέγω. Φυσικά και μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κρέας. Πιστεύω ότι το 70% των καρκίνων σήμερα οφείλεται στη διατροφή. Γενικά, θεωρώ ότι έχουμε άρνηση να δεχτούμε τι συμβαίνει γύρω μας. Επίσης, πολύ μεγάλο ποσοστό της καταστροφής του πλανήτη οφείλεται στα εργοστάσια κρεάτων. Αν διαβάσεις έρευνες για το πώς θα ήταν ο πλανήτης αν δεν τρώγαμε κρέας, δεν θα το πιστεύεις.

_MG_6326Με ποιους άλλους τρόπους φροντίζεις το σώμα σου; Γυμνάζεσαι;
Γυμνάζομαι 5-6 φορές την εβδομάδα και κάνω κάτι διαφορετικό κάθε μέρα. Κάνω spinning, trx, personal με βάρη, τραμπολίνο, τρέχω πολύ έξω. Όταν δεν έχω χρόνο και είμαι στο σπίτι, παρακολουθώ στο YouTube ένα πρόγραμμα που λέγεται Fitness Blender κι έχει πάνω από 150 προγράμματα. Επιλέγεις όποια άσκηση σου ταιριάζει για όση ώρα θέλεις.

Έχεις υπάρξει ποτέ υπέρβαρη;
Όχι, δεν έχω υπάρξει ποτέ. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πολύ καλό σωματότυπο, ακόμα και τώρα που έχει αλλάξει ο μεταβολισμός μου αρκετά και το σώμα μου είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Έχω μεσογειακό σώμα, αλλά ποτέ δεν έπαιρνα πολλά κιλά. Ίσως επειδή δεν τρώω και κρέας. Τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να κόψω και τη γλουτένη, να μην τρώω ψωμί, γλυκά.

Αυτό κι αν είναι δύσκολο…
Όχι για μένα. Έτσι κι αλλιώς δεν έχω ιδιαίτερη αγάπη στα γλυκά. Κι αν θελήσω να φάω, δεν θα προτιμήσω τη σοκολάτα αλλά κάτι με γεύση βανίλια, φράουλα… Μου αρέσει όμως πολύ το φαγητό. Μπορώ άνετα να φάω μία πίτσα μόνη μου και ας ξέρω ότι κάποια στιγμή θα πάθω ανακοπή. Δεν το κάνω συχνά, αλλά μου αρέσει το φαγητό.

Το αγαπημένο σου άθλημα;
Μου αρέσει πολύ το kick boxing.

Extreme sports κάνεις;
Όχι.

Γενικά extreme πράγματα στη ζωή σου;
Δεν ξέρω, ίσως πιο παλιά, αλλά όχι με την κλασική έννοια του extreme. Ίσως για κάποιον να είναι extreme ότι ενώ έμενα στο Βερολίνο, πήγα για δύο ημέρες στο Λονδίνο, έμεινα τελικά δύο εβδομάδες και μετά πήγα πήρα τα πράγματά μου από το Βερολίνο και μετακόμισα για τα καλά… ενώ δεν ήταν αυτό το πλάνο μου. Αλλά τέτοια κάνω συνήθως.

Ήσουν μόλις 19 ετών όταν έφυγες για το Λονδίνο;
Εγώ θεωρώ ότι αυτή είναι η φυσιολογική εξέλιξη του ανθρώπου. Αν δεν έχεις τη διάθεση να ταξιδέψεις και να ζήσεις, έστω και για μία φορά στη ζωή σου, στο εξωτερικό, δεν ξέρεις τίποτα για τη ζωή. Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω μια τέτοια αντίληψη.
Αν και είμαι άνθρωπος που δημιουργώ βάσεις, έχω ανάγκη να έχω σταθερές στη ζωή μου –γι’ αυτό κι έχω τους ίδιους φίλους για πολλά χρόνια, θέλω να ξέρω πού ακριβώς είναι το σπίτι μου. Αλλά μου αρέσουν οι δραστικές αλλαγές, ίσως ακριβώς επειδή είμαι συναισθηματικά καλυμμένη.

Μάλλον δεν βάζεις όρια και δεν λες «για πάντα».
‘Όχι, βέβαια, έτσι είναι…

Ανασφάλεια έχεις νιώσει ποτέ;
Τεράστιες ανασφάλειες έχω πάντα… Τι εννοείς;

Γιατί;
Γιατί όλοι έχουμε.

Τι σε ενοχλεί, τι θα ήθελες να αλλάξεις;
Έχω έναν φόβο, επειδή νιώθω ότι είμαι ένας πολύ τυχερός κι ευλογημένος άνθρωπος, μην γίνει κάτι και τα χάσω όλα αυτά. Ευτυχώς, το διαχειρίζομαι και μου περνάει. Μετά… τρώω κολλήματα. Βάζω έναν στόχο και παλεύω γι’ αυτόν κι ενώ στην πορεία μπορεί να δω ότι δεν αξίζει ο κόπος, εγώ θέλω να τον υλοποιήσω, όσο επίπονος κι αν είναι. Αυτό θέλω να το αλλάξω.

_MG_6288

Τον χρόνο τον φοβάσαι;
Όχι, μου αρέσει που μεγαλώνω, πολύ. Προς το παρόν οι αλλαγές στην εμφάνισή μου νομίζω ότι είναι θετικές. Πιστεύω όμως ότι επειδή προσέχω κι έχω ευτυχία κι αγαπημένους ανθρώπους γύρω μου, δεν θα με πιάσει φρίκη αν κάποια στιγμή αλλάξω.

Για ποιο πράγμα είσαι περήφανη για τον εαυτό σου;
Είμαι πολύ περήφανη που δεν είμαι καθόλου ανταγωνιστική. Δεν μου αρέσει ως στάση και όταν με αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικά, αποσυντονίζομαι… Δεν με αφορά. Κάνω ένα επάγγελμα που είναι τόσο ανταγωνιστικό που, αν έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία, θα είχα τρελαθεί, θα είχα γίνει serial killer.

Εκπαιδευόμαστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί.
Ισχύει, αλλά τελικά το σημαντικό είναι να κάνεις το καλύτερο για σένα. Αυτό που σου αναλογεί θα το πάρεις.

Η επιτυχία σου πού οφείλεται;
Στην τόλμη μου. Χώρος υπάρχει για όλους. Χρειάζεται όμως να σταματήσεις να είσαι ηλίθιος Έλληνας που λες: «δεν μπορώ να το κάνω». Έχω θάρρος και όταν θεωρώ ότι κάτι μου αξίζει, το διεκδικώ. Γιατί να μην μου δοθεί; Δεν ζητάω ούτε χάρη ούτε ελεημοσύνη.

Τι ονειρεύεσαι;
Ονειρεύομαι μια τεράστια καριέρα στον κινηματογράφο, να κάνω δική μου εταιρεία παραγωγής, να έχω μια ευτυχισμένη οικογένεια με άπειρα σκυλιά, να είμαι καλά κι εγώ και οι άνθρωποι γύρω μου. Τα πάντα ονειρεύομαι, όλα τα θέλω, τα πάντα…
Πού θα δεις σύντομα την Τόνια…
«Έχουμε ολοκληρώσει τα γυρίσματα του “Brotherhood” του Noel Clarke που θα βγει τον Σεπτέμβριο στους κινηματογράφους. Τώρα ολοκληρώνονται τα γυρίσματα του “Everything is wonderful” της Pia Mechler. Τα γυρίσματα γίνονται στη Νέα Υόρκη και ολοκληρώνονται τον Μάιο. Και αυτή τη στιγμή γυρίζουμε την ταινία “The Bachelor”, σε σκηνοθεσία Αντώνη Σωτηρόπουλου. Επίσης, κάνουμε πρόβες για την ταινία “Σείριος” του Αλέξη Γεωργούλη. Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι».

Body 15___2euro

Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης, Βοηθός φωτογράφου: Χρήστος Τριανταφύλλου, Μαλλιά-Μακιγιάζ: Πόπη Μαργαρίτη, Styling: Μαρία Τρουµπούκη

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και την παραχώρηση του χώρου για τη φωτογράφιση τον Βαγγέλη Ζαρουχλιώτη. Soul Cycling, Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως 31, Κεραμεικός.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ