- Διαφήμιση -

Έχεις ακούσει για το συναισθηματικό φαγητό; Αν δεν το έχεις ακούσει, το έχεις σίγουρα ζήσει!

Δεν απάντησε στο μήνυμά σου. Να του στείλεις κι άλλο ή να φας καλύτερα μια σοκολάτα; Πάλι σου φώναξε ο διευθυντής σου! Να τον βρίσεις ή να πνίξεις τα νεύρα σου μέσα σε ένα σακουλάκι πατατάκια; Η ζυγαριά… δεν κατέβηκε, αν και δεν έφαγες τίποτα όλο το Σαββατοκύριακο. Φευ! Σου αξίζει ένα παγωτό! Η σκληρή αλήθεια είναι ότι το μόνο που θα συμβεί αν αντιδράς έτσι κάθε φορά που απογοητεύεσαι, είναι να μην μπαίνεις στο περσινό σορτσάκι σου.

- Διαφήμιση -

Να νικήσουμε τη μοναξιά μας και να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας προσπαθούμε όσοι καταφεύγουμε στο συναισθηματικό φαγητό (comfort food), με αποτέλεσμα όμως να παίρνουμε βάρος. Αυτό δείχνουν οι τελευταίες έρευνες, που αποκαλύπτουν πως μέσα από το φαγητό προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε τις χαμένες κοινωνικές επαφές μας (Appetite, 2015). Σύμφωνα με μελέτες, οι άντρες «ποντάρουν συναισθηματικά» σε γεύματα που θυμίζουν τη θαλπωρή της μαμάς (σούπα, μακαρονάδα και παγωτό για επιδόρπιο), ενώ οι γυναίκες σε οτιδήποτε απομακρύνει τις σκέψεις τους από τις υποχρεώσεις (σοκολάτα, μπισκότα, παγωτό). Μόλις οι 4 στους 10 θεωρούν ότι κάνουν υγιεινές επιλογές για να νιώσουν καλύτερα (Journal of Consumer Psychology, 2014).

Όπως επισημαίνει η Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος της Advanced Nutrition: «το λεγόμενο comfort food, στο οποίο οι άνθρωποι ξεσπούν για να νιώσουν καλύτερα, περιλαμβάνει πρωτίστως λιπαρές τροφές, κατεξοχήν γλυκά, πλούσιες σε υδατάνθρακες και θερμίδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σοκολάτα. Οι τροφές αυτές παρέχουν παροδική ευχαρίστηση, χαρά, επιβράβευση και έχουν αγχολυτική δράση. Οδηγούν όμως σε σημαντική αύξηση του βάρους, καθώς είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνες, ακόμα και σε μικρές ποσότητες».
Ορίστε 4 επιστημονικοί τρόποι για να βγεις κερδισμένη από τη μάχη με το συναισθηματικό φαγητό:

1) Τα πέντε γεύματα την ημέρα
«Η πολύωρη νηστεία θα σε οδηγήσει άμεσα σε κάποια έτοιμη και θερμιδογόνο τροφή, όπως είναι τα γλυκά, ώστε να λάβεις γρήγορα και εύκολα την ενέργεια που χρειάζεσαι», τονίζει η κ. Παπαγεωργίου.

2) Η υγιεινή εκδοχή μιας γλυκιάς ή λιπαρής τροφής
«Πόνταρε σε ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με μέλι ή σε γλυκό του κουταλιού, σε μια κρέπα από ασπράδια αυγού και βρώμη με μέλι και κανέλα. Αν θέλεις κάτι αλμυρό, φτιάξε μια σπιτική πίτσα με πίτα από σουβλάκι, τυρί κίτρινο χαμηλό σε λιπαρά και τριμμένη ντομάτα. Έτσι καλύπτεις την ανάγκη σου χωρίς να κινδυνεύεις να υπερβείς το ημερήσιο όριο θερμίδων που χρειάζεσαι», εξηγεί η διατροφολόγος.

3) Απόκτησε ενδιαφέροντα
«Η επιθυμία μας για το comfort food μοιάζει με ένα κύμα του surf. Έρχεται επιθετικά, κορυφώνεται και φεύγει. Όλο αυτό κρατάει γύρω στα 10’. Σκέψου τι άλλο θα ήθελες να κάνεις εκείνη την ώρα. Τι θα σε ευχαριστούσε. Είναι σημαντικό να ξεχαστείς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από το να ακούσεις μουσική, να παίξεις με το παιδί σου μέχρι να συμμετάσχεις σε μια ομάδα με κοινά ενδιαφέροντα».

4) Άσκηση
Η αερόβια γυμναστική έχει αγχολυτική δράση και μειώνει την όρεξη. Προτίμησε τα ομαδικά αθλήματα για να γνωρίσεις νέους φίλους και να να μην βαρεθείς.

 

Info: Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Advanced Nutrition, τηλ.: 210 6980451, www.advancednutrition.gr

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ