Οι φορτωμένες μουριές στον δρόμο σε καλούν να γευθείς τον πολύτιμο καρπό τους. Μην το σκέφτεσαι. Θα σου προσφέρουν απλόχερα όχι μόνο τη γλύκα τους, αλλά υγεία κι ομορφιά.
Από την Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Μπλε, κόκκινα και λευκά μούρα, βατόμουρα, σμέουρα (raspberries), cranberries, φράουλες και φραγκοστάφυλα, όλα ανήκουν στην ίδια, ευρύτερη οικογένεια. Η καλλιέργεια και η κατανάλωσή τους στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα, αλλά το ενδιαφέρον συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Γνωστά σε πολλές χώρες του κόσμου από την αρχαιότητα, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά, έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ακόμη και ως «υπερτροφές» (superfoods). Για τον λόγο αυτόν, έχουν χρησιμοποιηθεί στη φαρμακευτική (π.χ. συμπληρώματα τροφίμων) αλλά και στην κοσμετολογία (π.χ. καλλυντικά προσώπου, σώματος), υποσχόμενα θεαματικά αποτελέσματα. Μόδα; Μάρκετινγκ; Ή αληθινές βόμβες αντιοξειδωτικών;

Τα πιο γνωστά είδη μούρων είναι τα βακκίνια, από βοτανικής άποψης. Η κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνει τα μύρτιλα, τα blueberries και τα cranberries. Άλλο ένα πολύ δημοφιλές είδος είναι τα μούρα γένους rubus, όπου ανήκουν τα βατόμουρα, τα σμέουρα (raspberries), τα μούρα acai, τα goji berries, τα φραγκοστάφυλα και η φράουλα. Τα οφέλη τους στην υγεία είναι πολλαπλά, καθώς έχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, τανίνες), βιταμίνες (C και Ε) αλλά και φυτικές ίνες, μέσα σε λίγες θερμίδες. Αλλά ας δούμε ορισμένα από τα πιο δημοφιλή και τη σημασία τους στο καθημερινό μας μενού!

Γερή μνήμη με Blueberries
Οι καρποί τους έχουν ένα κοκκινωπό-μωβ χρώμα, ενώ όταν ωριμάσουν γίνονται μπλε και έχουν γλυκιά γεύση. Σε γενικές γραμμές, η «εποχή» τους είναι από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο. Περιέχουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, όπως ανθοκυανίνες, που τους δίνουν μάλιστα το χαρακτηριστικό τους χρώμα. Διερευνώνται επιστημονικά για την ενδεχόμενη δράση τους στη φλεγμονή και στα νεοπλάσματα, ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν ότι βοηθούν και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και λιπιδίων. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση του χυμού τους τονώνει τη μνήμη, την ικανότητα εκμάθησης και την όραση, ενώ βοηθάει και στην πρόληψη των εντερικών παθήσεων.
Καθαρό δέρμα με Cranberries
Οι καρποί τους είναι αρχικά λευκοί, αλλά μετατρέπονται σε βαθύ κόκκινο όταν ωριμάσουν πλήρως, από τον μήνα Σεπτέμβρη μέχρι τον Οκτώβρη, και παρουσιάζουν μια όξινη γεύση, που υπερτερεί της γλυκιάς. Είναι πολύ πλούσια σε φλαβονοειδή και αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Από τις ευεργετικές δράσεις τους για τον οργανισμό ξεχωρίζει η ενίσχυση στο ανοσοποιητικό σύστημα και η μείωση κινδύνου εμφάνισης νεφρολίθων. Παράλληλα, φαίνεται να προστατεύουν από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για όσους πάσχουν από ακμή.
Αδυνάτισμα με Raspberries (σμέουρα ή φραμπουάζ)
Ο καρπός τους είναι κόκκινος, με γλυκόξινη γεύση και τα βρίσκουμε πιο εύκολα το καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου. Μπορούμε να βρούμε, επίσης, ποικιλία τους που δίνει λευκούς καρπούς αλλά και χρυσοκίτρινους. Έχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ελλαϊκό οξύ, που φαίνεται να προστατεύει από το πεπτικό έλκος. Τα περισσότερα νέα πεδία έρευνας αφορούν τον έλεγχο του βάρους και τον μεταβολισμό, καθώς και τη ρύθμιση σακχάρου του αίματος. Αποτελούν, επίσης, καλές πηγές μαγγανίου, καλλίου, φυλλικού οξέος αλλά και φυτικών ινών.
Ενέργεια με Goji Berries
Γνωστά εδώ και αιώνες στην Κίνα και στο Θιβέτ, ως το «μυστικό» της μακροζωίας, καθώς αναζωογονούν και δίνουν ενέργεια σε όλο τον οργανισμό. Το χαρακτηριστικό χρώμα τους, είναι πορτοκαλί-κόκκινο και η «εποχή» τους, από τον Ιούνιο ως και το Σεπτέμβριο. Σπάνια βρίσκονται σε φρέσκια μορφή, καθώς συνήθως πωλούνται σε αποξηραμένη. Τα μούρα αυτά, φαίνεται να έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, και συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες σημαντικά. Τους έχουν αποδοθεί ανοσοτονωτικές ιδιότητες, και η κατανάλωση τους φαίνεται να βοηθά στη βελτίωση της όρασης, λόγω της λουτεϊνης και ζεαξανθίνης, στη βελτίωση του ύπνου και στην ανανέωση του δέρματος. Στην Ασία, θεωρούνται, παραδοσιακά ως ένα ισχυρό ενισχυτικό της λίμπιντο!
Απόλαυσέ τα!
Φρέσκα, αποξηραμένα ή και κατεψυγμένα γίνονται γλυκό σνακ, ενώ με γιαούρτι και δημητριακά ολικής άλεσης δίνουν ένα δυναμωτικό πρωινό. Μπορούν να προστεθούν σε γλυκόξινες σάλτσες για ψητά κρέατα και πουλερικά, σε σαλάτες, smoothies, ελαφριές τάρτες και σε ό,τι άλλο φανταστεί ο νους σας! Όχι γιατί ανήκουν στα superfoods… αλλά επειδή συνεισφέρουν, με υψηλή ποιότητα, στην αυξημένη πρόσληψη φρούτων και σε μια εύγευστη, με ποικιλία, ισορροπημένη διατροφή!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ