- Διαφήμιση -

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των ασθενών που έχει πάθει εγκεφαλικό και μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες. Οι περισσότερες από αυτές δεν γνώριζαν τους κινδύνους. Τα καλά νέα όμως είναι πως η γνώση σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σώσει.

Προεκλαμψία

- Διαφήμιση -

Μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν προεκλαμψία, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα. Αυτή η αλλαγή στις μετρήσεις δημιουργεί κίνδυνο για εγκεφαλικό. Τυπικά η προεκλαμψία φεύγει μέσα σε έξι εβδομάδες από τη γέννα, υπάρχει όμως η περίπτωση να υποβόσκει, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει εγκεφαλικό ακόμα και μετά από πολλά χρόνια. Αν έχεις υψηλή πίεση πριν από την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια, αυξάνεται ο κίνδυνος προεκλαμψίας κατά 25%. Έτσι η συνεργασία με το γιατρό σου είναι απαραίτητη.

Ημικρανίες

Αυτοί οι πολύ έντονοι πονοκέφαλοι είναι τρεις με τέσσερις φορές πιο συχνοί στις γυναίκες σε σύγκριση με έναν άντρα. Επίσης οι ημικρανίες μπορεί να διπλασιάσουν το ρίσκο ισχαιμικού εγκεφαλικού, σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Medicine. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα άτομα με ημικρανίες έχουν μειωμένη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, καθιστώντας τα πιο ευπαθή σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Θεραπεία για τις ημικρανίες ουσιαστικά δεν υπάρχει, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής με άσκηση και σωστή διατροφή.

Αντισυλληπτικά χάπια

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει πως οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια διπλασιάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χάπια μπορεί να ανεβάσουν την αρτηριακή πίεση. Είναι σπάνιο βέβαια να προκαλέσουν εγκεφαλικό σε νέες υγιείς γυναίκες, αλλά αν έχεις ήδη άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά κατά πόσο θες να κάνεις χρήση.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ