Γράφει η Λευκοθέα Καβρουλάκη

Σύμβουλος Ευεξίας, Υγείας & Αθλητική Επιστημών

Νηστεία ονομάζεται η εκούσια ή ακούσια αποχή από την τροφή. Σε έναν γενικότερο τόνο η νηστεία παίρνει πολλές μορφές, ειδικότερα αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει ο καθένας να εκφράσει την πίστη του, μέσα από ένα προσωπικό του βίωμα και άποψη. Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τη στέρηση από όλες τις απολαύσεις της ζωής ως δοκιμασία που συνέτεινε στην προσέγγιση του ανθρώπου στη “θέωση”.

Από διατροφικής πλευράς, κατά τις ημέρες των νηστειών επιβάλλεται στα άτομα που νηστεύουν η αποχή της βρώσης: κρέατος, γάλακτος, ιχθύων, ενώ εξαιρούνται τα μαλάκια και τα όστρακα. Στη διάρκεια των ημερών αυτών, επειδή στερούμαστε το κρέας, που είναι η μεγάλη πηγή πρωτεΐνης, αυξάνουμε σε μεγάλο βαθμό την πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, όπως είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες και πολλά άλλα. Την περίοδο αυτή ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού λίπους. Η ενέργεια που απαιτείται για τις βασικές διεργασίες της λειτουργίας του μεταβολισμού προέρχεται από τη γλυκόζη που απορροφάται από το έντερο. Από τις πρώτες ώρες της νηστείας η γλυκόζη ελαττώνεται με συνέπεια την ολική μετατροπή της λειτουργίας του μεταβολισμού. Ακολουθώντας ένα διατροφικά ισορροπημένο πλάνο οδηγούμαστε στη βελτίωση της σύστασης του σώματος και της υγείας. Η λύση είναι να θωρακίσουμε την υγεία μας με τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση η νηστεία είναι ψυχική επιλογή και η έκφρασή της πρέπει να γίνεται χωρίς φόβο και πίεση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ