Έχεις εκείνο το µπούτι κοτόπουλου στην κατάψυξή σου εδώ και µήνες. Είναι ασφαλές να το φας; Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί πόσο χρόνο ζωής έχουν τα τρόφιµα…

Ένας από τους βασικούς κανόνες της κουζίνας είναι η σωστή συντήρηση των τροφίµων. Πρόκειται για πολύ σηµαντική διαδικασία, που προστατεύει τόσο τα θρεπτικά συστατικά των προϊόντων όσο και την υγεία µας, αφού πάντα υπάρχει ο κίνδυνος δηλητηρίασης από ένα ληγµένο ή χαλασµένο τρόφιµο. Ξέρεις τον ακριβή χρόνο ζωής των τροφίµων και πόσο αλλάζει η ηµεροµηνία λήξης µε ανοιχτή συσκευασία;

Παρακάτω µπορείς να δεις αναλυτικά τον κατάλογο µε τα βασικότερα από αυτά:

 

Κρέας και θαλασσινά

Το κρέας και τα θαλασσινά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες κατηγορίες τροφίµων, αφού στο ψυγείο διατηρούνται µόλις µία µε τρεις ηµέρες. Για τη σωστή συντήρησή τους η κατάψυξη είναι ιδανική, αφού µπορούν να µείνουν έως και έξι µήνες.

Κοτόπουλο

2 ηµέρες (ψυγείο συσκευασία κλειστή)

6 µήνες (κατάψυξη)

Μπριζόλες

3 ηµέρες (ψυγείο συσκευασία κλειστή)

6 µήνες (κατάψυξη)

Μπέικον

2 εβδοµάδες (ψυγείο συσκευασία κλειστή)

1 εβδοµάδα (ψυγείο συσκευασία ανοιχτή)

1 µήνα (κατάψυξη)

Φιλέτο ψαριού

2 ηµέρες (ψυγείο συσκευασία κλειστή)

6 µήνες (κατάψυξη)

Γαρίδες

2 ηµέρες (ψυγείο συσκευασία κλειστή)

6 µήνες (κατάψυξη)

Οστρακοειδή

1 ηµέρα (ψυγείο συσκευασία κλειστή)

3 µήνες (κατάψυξη)

 

Στο ντουλάπι

Τα προϊόντα που αποθηκεύουµε στο ντουλάπι είναι εκείνα που έχουν τη µεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Με µικρότερο χρόνο τους 3 µήνες και µεγαλύτερο τα 2 χρόνια, αποτελούν τα πιο ανθεκτικά τρόφιµα.

Καφές

1 χρόνος (θερμακρασία δωματίου συσκευασία κλειστή)

2 εβδοµάδες (θερμακρασία δωματίου συσκευασία ανοιχτή)

Μέλι

1 χρόνος (θερμακρασία δωματίου συσκευασία κλειστή)

Κέτσαπ

1 χρόνος (θερμακρασία δωματίου συσκευασία κλειστή)

6 µήνες (ψυγείο συσκευασία ανοιχτή)

Μαγιονέζα

3 µήνες (θερμακρασία δωματίου συσκευασία κλειστή)

2 µήνες (ψυγείο συσκευασία ανοιχτή)

Μουστάρδα

1 χρόνος (θερμακρασία δωματίου συσκευασία κλειστή)

1 µήνας (ψυγείο συσκευασία ανοιχτή)

Ζυµαρικά

2 χρόνια (θερμακρασία δωματίου συσκευασία κλειστή)

Σάλτσα

1 χρόνος (θερμακρασία δωματίου συσκευασία κλειστή)

1 µήνας (ψυγείο συσκευασία ανοιχτή)

 

Γαλακτοκοµικά

Τα γαλακτοκοµικά ακόµα και σε σφραγισµένη συσκευασία δεν µπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου, γι’ αυτό άλλωστε θεωρούνται τα πιο ευαίσθητα τρόφιµα. Ο χρόνος ζωής τους στις σφραγισµένες συσκευασίες ψυγείου ποικίλλει και κυµαίνεται από µία εβδοµάδα µέχρι 3 µήνες.

Βούτυρο

3 µήνες (ψυγείο συσκευασία κλειστή)

6 µήνες (κατάψυξη)

Κρέµα τυρί

3 µήνες (ψυγείο συσκευασία κλειστή)

2 εβδοµάδες (ψυγείο συσκευασία ανοιχτή)

Αυγά

5 εβδοµάδες (ψυγείο συσκευασία κλειστή)

Γάλα

1 εβδοµάδα (ψυγείο συσκευασία κλειστή)

3 µήνες (κατάψυξη)

Τυρί Cottage

1 εβδοµάδα (ψυγείο συσκευασία κλειστή)

Γιαούρτι

2 εβδοµάδες (ψυγείο συσκευασία κλειστή) και 2 µήνες (κατάψυξη)

 

Φρούτα και λαχανικά

Τα περισσότερα τρόφιµα αυτής της κατηγορίας αντέχουν σφραγισµένα στο ψυγείο από 3 ηµέρες µέχρι 2 εβδοµάδες. Τα φρούτα και τα λαχανικά, αν και τα περισσότερα τα βρίσκουµε στην αγορά εκτός ψυγείου, για να τα διατηρήσουµε θα χρειαστεί να τα ψύξουµε, µε εξαίρεση τις πατάτες και τα κρεµµύδια.

Μήλα

3 εβδοµάδες (ψυγείο συσκευασία κλειστή)

Blueberries

1 εβδοµάδα (ψυγείο συσκευασία κλειστή)

Μπρόκολο

1 εβδοµάδα (ψυγείο συσκευασία κλειστή)

Σπανάκι

1 εβδοµάδα (ψυγείο συσκευασία κλειστή)

Λεµόνια

3 εβδοµάδες (ψυγείο συσκευασία κλειστή)

Μανιτάρια

1 εβδοµάδα (ψυγείο συσκευασία κλειστή)

Κρεµµύδι και σκόρδο

2 µήνες (θερμακρασία δωματίου συσκευασία κλειστή)

Πατάτες

3 εβδοµάδες (θερμακρασία δωματίου συσκευασία κλειστή)

Ντοµάτες

3 ηµέρες (θερμακρασία δωματίου συσκευασία κλειστή)

Φράουλες

3 ηµέρες (ψυγείο συσκευασία κλειστή)

Καρπούζι

5 ηµέρες (ψυγείο συσκευασία κλειστή) και 3 ηµέρες (ψυγείο συσκευασία ανοιχτή)

 

Διάβασε επίσης:

Είναι γλυκά και ζουμερά και είναι τα φρούτα του Καλοκαιριού!

Ποια τρόφιμα σου προσφέρουν την άπαχη πρωτεΐνη που χρειάζεσαι στη δίαιτά σου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ