Ένα λαχταριστό και πλούσιο πιάτο που θα ζήλευαν ακόμα και οι Ιταλοί, με μόνο 8,5 TBS πόντους!

Υλικά για 7 μερίδες

Για την πανσέτα

5 πανσετάκια λεπτά, χωρίς κόκαλο

Χυμό από 1 πορτοκάλι

3 κ.σ. σόγια σος

2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

1 φλιτζ. τσαγ. νερό

1 κ.σ. ρίγανη ξερή

1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

2 κ.σ. μουστάρδα

Αλάτι, πιπέρι

Για την καρμπονάρα

1 πακέτο λιγκουίνι

1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

10 μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 4

2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο

1 κρόκο αυγού

1 φλιτζ. τσαγ. παρμεζάνα, τριμμένη

1φλιτζ. τσαγ. γραβιέρα, τριμμένη

1 φλιτζ. τσαγ. γκούντα, τριμμένο

2 φλιτζ. τσαγ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

Αλάτι, πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

10-12 φύλλα βασιλικού, φρέσκα

 

Εκτέλεση

1. Προθέρμανε το φούρνο στους 200 °C στον αέρα.

2. Φτιάξε τα πανσετάκια. Βάλε σε ένα ταψί τα πανσετάκια, αλατοπιπέρωσε τα και πρόσθεσε το χυμό ενός πορτοκαλιού, τη σόγια σος, το ξίδι μπαλσάμικο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το νερό και τέλος το σκόρδο αφού το ψιλοκόψεις. Άλειψε τα πανσετάκια με όλα τα υλικά με τα χέρια σου. Κάλυψε το ταψί με λαδόκολα και αλουμινόχαρτο και βάλε το στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Ψήσε τα στους 200 °C για 25΄-30΄ σκεπασμένα. Αφαίρεσαι κατόπιν το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολα και συνέχισε το ψήσιμο για ακόμα 15΄-20΄, ώστε να πάρουν χρώμα και να απορροφήσουν τα υγρά.

3. Φτιάξε την καρμπονάρα. Τοποθέτησε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη με νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, αλάτισε και πρόσθεσε τα λινγκουίνι. Βράσε τα για 8΄, σούρωσε τα και κρύωσέ τα με άφθονο νερό. Στράγγιξέ τα και περίχυσε τα με το λιωμένο βούτυρο για να μην σου κολλήσουν. Άφησέ τα στην άκρη μέχρι να τα χρησιμοποιήσεις.

4. Τοποθέτησε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και πρόσθεσε το βούτυρο να ζεσταθεί καλά. Στη συνέχεια βάλε το σκόρδο και το κρεμμύδι, αφού τα ψιλοκόψεις, και τα μανιτάρια κομμένα στα 4. Σόταρέ τα για 2΄-3΄. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε όλα τα τριμμένα τυριά μεταξύ τους με ένα κουτάλι. Κράτησε σε ένα άλλο μπολ το 1/3 της ποσότητας των τυριών για να τα πασπαλίσεις στη συνέχεια από πάνω. Πρόσθεσε στο μπολ με τα τυριά τα λινγκουίνι και το μείγμα του τηγανιού και ανακάτεψε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Καρύκευσε με αλάτι και πιπέρι και πρόσθεσε τον κρόκο του αυγού, αφού τον χτυπήσεις σε ένα βαθύ πιάτο με ένα πιρούνι. Ανακάτεψε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.

5. Μετάφερε τα λινγκουίνι σε ένα μεγάλο ταψί, στρώσε τα ομοιόμορφα και πρόσθεσε από πάνω τα τυριά που κράτησες. Περίχυσε τα την κρέμα γάλακτος. Βάλε το ταψί στο φούρνο μαζί με τα πανσετάκια και ψήσε για 10΄-15΄ μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρει το φαγητό ένα ελαφρύ χρώμα.

6. Βγάλε τα ταψιά από το φούρνο. Κόψε την καρμπονάρα σε κομμάτια και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας βάλε τα σε πιάτα. Συνόδεψε με ένα κομμάτι ψητής πανσέτας, γάρνιρε με φύλλα βασιλικού φρέσκου και σέρβιρε.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ