- Διαφήμιση -

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη του PloS One, οι υπέρβαρες γυναίκες που απέφυγαν τρόφιμα που περιέχουν νικέλιο (όπως είναι τα όσπρια), κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά το σωματικό τους λίπος και το Δείκτη Μάζας Σώματος.

Η μελέτη βρήκε ασυνήθιστα υψηλές μετρήσεις αλλεργίας στο νικέλιο σε γυναίκες και άνδρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Το νικέλιο, ένα ιχνοστοιχείο που βρέθηκε στο νερό, το έδαφος και τα τρόφιμα, είναι η πιο κοινή αιτία της αλλεργίας των μετάλλων.

- Διαφήμιση -

Μερικά από τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα νικελίου είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, το κακάο και κάποια λαχανικά, όπως αναφέρει η συγκεκριμένη μελέτη.

Στην έρευνα συμμετείχαν 87 ασθενείς κυρίως γυναίκες, 50 ετών, από τη μονάδα αλλεργίας του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού στη Ρώμη, με μέσο ΔΜΣ 32, ή παχύσαρκοι.

Το 60% αυτών των γυναικών διαγνώστηκε με αλλεργία στο νικέλιο, ενώ μόλις το 13% των ανδρών.

Στα άτομα που ήταν αλλεργικά χορηγήθηκε ένα ισορροπημένο, φυσιολογικό σε θερμίδες διαιτολόγιο που εξαλείφει ή περιορίζει τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες νικελίου. Μετά από έξι μήνες, το 56% των γυναικών, μετά τη δίαιτα έχασαν 5,1% του σωματικού τους λίπους. Από αυτά 4,6 εκατοστά ήταν από την περίμετρο της μέσης, ενώ είδαν το ΔΜΣ να μειώνεται κατά 4,2 βαθμούς. Οι άνδρες είχαν αποκλειστεί από την τελική ανάλυση λόγω του μικρού αριθμού τους, όπως είπαν οι ερευνητές.

Η αλλεργία στο νικέλιο και η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων έχουν συνδεθεί, σε προηγούμενες μελέτες, με αυξημένη παραγωγή της IL-17, μιας φλεγμονώδους πρωτεΐνης που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Μια διατροφή υψηλή σε νικέλιο μπορεί να συμπληρώνει τα ήδη υψηλά επίπεδα της φλεγμονής σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με αλλεργία στο νικέλιο.

Επίσης σύμφωνα με τους ερευνητές οι υψηλές συγκεντρώσεις του νικελίου θα μπορούσε να επηρεάσουν τα βακτήρια του εντέρου που πυροδοτούν μια διαδικασία φλεγμονής στα παχύσαρκα άτομα.

Πρέπει όμως να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις μακροπρόθεσμες επιδράσεις που μπορεί να έχει για τον οργανισμό μια διατροφή χαμηλή σε νικέλιο, καθώς οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τα αποτελέσματα.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ