Αγκινάρες γεµιστές αργίτικες

Από τη Μυρσίνη Λαµπράκη

Χρόνος προετοιμασίας: 20΄
Χρόνος μαγειρέματος: 30΄
Κόστος: €10

Υλικά για 6 µερίδες
6 αγκινάρες µεγάλες, φρέσκες ή κατεψυγµένες
2 φλ. τσ. ψίχα ψωµιού, τριµµένη
1 φλ. τσ. κεφαλοτύρι, τριµµένο
1 φλ. τσ. φέτα, τριµµένη
1 µατσάκι κρεµµύδια φρέσκα , ψιλοκοµµένα
3 αυγά
2 κ.σ. άνηθος, ψιλοκοµµένος
1½ φλ. τσ. ελαιόλαδο
Χυµός από 3 λεµόνια
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Καθάρισε τις αγκινάρες από τα φύλλα, πέρασέ τες µε λεµόνι και ρίξ’ τες σε µπολ µε 3-4 φλιτζάνια τσαγιού νερό στο οποίο έχεις προσθέσει αλάτι και τον χυµό ενός λεµονιού (για να µη µαυρίσουν). Οι κατεψυγµένες, είναι έτοιµες για µαγείρεµα.
2. Ετοίµασε τη γέµιση. Ανάµειξε το ψωµί µε το κεφαλοτύρι, τη φέτα, τα κρεµµυδάκια, τον άνηθο, 1 αυγό, 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι.
3. Πάρε µία-µία τις αγκινάρες, άνοιξε στο κέντρο µια λακκουβίτσα και µοίρασε σε ίσες ποσότητες τη γέµιση. Τοποθέτησέ τες σε µια µεγάλη κατσαρόλα, ώστε να χωρούν ακριβώς, για να µη χυθεί η γέµιση.
4. Πρόσθεσε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό, φροντίζοντας να µη σκεπαστεί η γέµιση, και σιγόβρασέ τες σε µέτρια φωτιά για 30΄. Σε ένα µεσαίο µπολ χτύπησε τα δύο αυγά, πρόσθεσε τον χυµό από 2 λεµόνια και λίγο ζωµό από τις αγκινάρες και ανακάτεψε µε ένα σύρµα χειρός, ώσπου να οµογενοποιηθεί το µείγµα. Περίχυσε τις αγκινάρες, µετάφερε σε πιάτα και. Σέρβιρε.

tip
Εάν θέλεις να διατηρηθούν λευκές οι αγκινάρες και κατά τη διάρκεια του βρασίµατος, πρόσθεσε µία κουταλιά της σούπας αλεύρι µέσα στο νερό µε το αλάτι και το λεµόνι, ενώ αν χρησιµοποιήσεις κατεψυγµένες, θα χρειαστούν λιγότερο βράσιµο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ