- Διαφήμιση -

Για πολλά χρόνια, η σοφή διατροφική συµβουλή ήταν πως πρέπει να έχουµε κατά τη διάρκεια της ηµέρας µικρά και συχνά γεύµατα, για να σταθεροποιείται ο µεταβολισµός µας, αλλά και για να διατηρούνται σε ισορροπηµένα επίπεδα οι τιµές του σακχάρου στο αίµα. Και πράγµατι, αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο να επιτευχθεί, µια και ζούµε σε έναν κόσµο που ασπάζεται µια φιλοσοφία «σνακ-ο-κεντρική» και µας βοµβαρδίζει κάθε στιγµή µε ευκαιρίες να τσιµπολογάµε. «Τυροπιτάδικα», αυτόµατα µηχανήµατα, τυποποιηµένα φαγητά, όλα µας ενθαρρύνουν να κατευνάσουµε την παραµικρή υποψία πείνας – συνήθως µε ανθυγιεινές τροφές, γεµάτες ζάχαρη.

Είµαστε η γενιά των ανθρώπων που σπανίως πεινούν, µια και περιστοιχιζόµαστε από ευκαιρίες να τσιµπολογάµε συνέχεια! «Το µήνυµα που περνάει, ωστόσο, είναι πως η πείνα είναι ένα κακό πράγµα για τον οργανισµό και αυτό το µήνυµα είναι, φυσικά, λάθος», υπογραµµίζουν διακεκριµένοι διατροφολόγοι. Πράγµατι, αρχίζουν και αναφύονται επαρκείς και πειστικές αποδείξεις πως το συνεχές τσιµπολόγηµα ίσως να µην είναι η καλύτερη επιλογή ούτε για την υγεία µας αλλά ούτε και για τη γραµµή µας. Σηµειωτέον πως τα σνακ αυτού του τύπου έχουν θεωρηθεί υπεύθυνα για την επικίνδυνα αυξηµένη πρόσληψη ζάχαρης.

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες δηµοσιευµένες µελέτες αποκάλυψαν πως υπάρχουν επιπλέον πλεονεκτήµατα στο να παραλείπει κανείς κάποια γεύµατα. Αποδεδειγµένα, λοιπόν, ένα γερό πρωινό και ένα εξίσου θρεπτικό γεύµα µπορούν να σε βοηθήσουν να ελέγξεις το βάρος σου και το σάκχαρό σου καλύτερα από το να προσλάµβανες ακριβώς τις ίδιες θερµίδες τσιµπολογώντας όλη την ώρα. Οι άνθρωποι που πήραν µέρος στην έρευνα και έτρωγαν µόνο δύο φορές την ηµέρα έχασαν περίπου 3 κιλά, ενώ όσοι έτρωγαν συχνά γεύµατα όλη την ηµέρα περίπου τα µισά!

Μια ακόµη επιστηµονική έρευνα δείχνει πως η τακτική παράλειψη του πρωινού δεν επιδρά στη µείωση του βάρους. Παρόλο που υπάρχει «σχέση» µεταξύ της κατανάλωσης πρωινού και του µειωµένου σωµατικού βάρους, εντούτοις δεν έχει αποδειχτεί ποτέ η άµεση συσχέτισή τους. Τόσο απλά. Φυσικά, η κατανάλωση πρωινού βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση, στη µνήµη και βελτιώνει τη διάθεσή σου σε µια σχετικά «δύσκολη» ώρα της ηµέρας, αλλά οι διατροφολόγοι πιστεύουν πλέον πως ίσως µπορούµε να είµαστε πιο… ελαστικοί πάνω στο θέµα. «Αν δεν πεινάτε το πρωί και στο µεσηµεριανό αναπληρώσετε αυτό το κενό µε υγιεινές επιλογές –αυτό είναι εξαιρετικά σηµαντικό–, η παράλειψη τελικά του πρωινού, σε περιστασιακή βάση, ίσως να µην είναι και τόσο κακή ιδέα», ισχυρίζονται αρκετοί από αυτούς. Έχει αποδειχτεί πως η άτυπη «νηστεία», οποιασδήποτε µορφής (είτε απλώς µην τρώγοντας κάτι για κάποιες ώρες είτε παραλείποντας κάποιο γεύµα), µπορεί να συντελέσει στη µείωση των επιπέδων των αυξητικών ορµονών στο αίµα, αλλά και του φουσκώµατος, στην καύση του συσσωρευµένου λίπους, στον θεαµατικό περιορισµό των δεικτών της «κακής» χοληστερόλης και, γενικά, να συνδράµει αποφασιστικά στην ξεκούραση και… επανεκκίνηση του οργανισµού µας. Επιπλέον, η συνήθεια αυτή αναπόφευκτα ισοδυναµεί και µε την ηµερήσια πρόσληψη λιγότερων θερµίδων, γεγονός που λειτουργεί υπέρ της επίτευξης του ιδανικού σωµατικού βάρους.

Σνακ και άσκηση

Με εξαίρεση τις εγκύους, τους ασθενείς και τους ήδη υπέρβαρους, η «νηστεία» µίας ή δύο ηµερών κάθε λίγους µήνες θα ήταν µια καλή ιδέα. Πώς θα το επιτύχουµε; Μα είναι απλό: σταµατώντας το τσιµπολόγηµα µεταξύ των βασικών γευµάτων, αλλά µια λύση θα ήταν και το να παρακάµψουµε απλώς ένα «υποχρεωτικό» γεύµα όταν ο οργανισµός µας και η όρεξή µας απλώς µας δηλώνουν ότι δεν το επιθυµούν. Φυσικά, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να µην αναπληρώσουµε αργότερα τις χαµένες αυτές θερµίδες µε άχρηστες και ανθυγιεινές τροφές, καταστρέφοντας έτσι το όποιο όφελος.

Θα αναρωτιέσαι, βέβαια, αν πρέπει να κόψεις τελείως τα σνακ µεταξύ των γευµάτων. Όχι απολύτως και σίγουρα όχι τα παιδιά, συµφωνούν οι διατροφολόγοι. Αλλά είναι αναγκαίο να επανεκτιµήσεις τις διατροφικές σου συνήθειες. Δυστυχώς, έχουµε την τάση να τρώµε «συχνά», αλλά όχι «από λίγο» κάθε φορά, µε αποτέλεσµα να φορτώνουµε το µεταβολισµό µας µε σνακ πλούσια σε θερµίδες και λιπαρά.

Για το ιδανικό σνακ, το «πάντρεµα» πρωτεϊνών και υδατανθράκων είναι µαγικό! Στις κορυφαίες επιλογές είναι το τυρί τύπου cottage, το φιστικοβούτυρο, το γιαούρτι και τα φρούτα. Δοκίµασε, επίσης, αµύγδαλα και ένα µήλο, ή νιφάδες µαύρης σοκολάτας (70%) µε αποξηραµένα βερίκοκα και καρύδια.

Το πλεονέκτηµα της… αποχής!

Θα σε έπειθε αν σου λέγαµε πως θα πονοκεφάλιαζες λιγότερο µε τον κίνδυνο εµφάνισης ασθενειών που σχετίζονται µε την ηλικία (π.χ. καρκίνος, εµφράγµατα, άνοια); Μελέτες από το Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας αναφέρουν πως η µερική διατροφική αποχή µέσα στην ηµέρα µπορεί να ωφελήσει ακόµα και το ανοσοποιητικό σου σύστηµα. Είναι εντυπωσιακό το πόρισµα πως η 2-4 ηµερών νηστεία κάθε έξι µήνες ενθαρρύνει το σώµα να περάσει σε µια διαδικασία «επανόρθωσης», ενεργοποιώντας τις αποθήκες λίπους και σακχάρων και δηµιουργώντας νέα κύτταρα. Σηµείωσε πως αντίστοιχες έρευνες έχουν δείξει πως η περιοδική αποχή από το φαγητό βοήθησε τους οργανισµούς καρκινοπαθών να αντιµετωπίσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της χηµειοθεραπείας. Μάλιστα, η αξιοθαύµαστη επενέργεια της παρατεταµένης αυτής «νηστείας» στην ενίσχυση της αναγέννησης των βλαστικών κυττάρων εξέπληξε θετικά όλη την επιστηµονική κοινότητα.

Σε συνθήκες πείνας, ο οργανισµός προσπαθεί να αναπληρώσει τη χαµένη ενέργεια και, σε αυτή την κατάσταση, ένα από τα πράγµατα που µπορεί να κάνει είναι να ανακυκλώσει πολλά από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήµατος που δεν του είναι αναγκαία, και ειδικότερα εκείνα που είναι καταστραµµένα. Πειστικές (και επιστηµονικές) αποδείξεις για οφέλη στην υγεία παρέχει και η λεγόµενη «διακεκοµµένη δίαιτα». Ευρέως διαδεδοµένη, η δίαιτα των «5 προς 2», όπως είναι αλλιώς γνωστή, στηρίζεται στην κατανάλωση µονάχα 500 θερµίδων για δύο ηµέρες της εβδοµάδας, ενώ τις υπόλοιπες πέντε εφαρµόζεται ένα κανονικό, µη στερητικό σε θερµίδες –αλλά ισορροπηµένο– διαιτολόγιο.

Αρχίζει, λοιπόν, και παγιώνεται η αντίληψη πως η αποχή από γεύµατα και η αντικατάστασή τους από ενσυνείδητη «νηστεία» είναι καλύτερη επιλογή για την υγεία µας από το συνεχές τσιµπολόγηµα. Σε έναν κόσµο που µοιάζει να έχει ξεχάσει ή να απορρίπτει πως αυτές οι περίοδοι αποχής είναι µια φυσιολογική διακύµανση στο καθηµερινό µας διατροφικό πρόγραµµα, έρχονται τώρα οι επιστήµονες να υπενθυµίσουν πως είναι καλό ο οργανισµός σου να έχει ανάπαυλες και να ξεκουράζεται από τη συνεχή ροή της ινσουλίνης που εκκρίνεται και την προσπάθεια µεταβολισµού της τροφής κάθε φορά που µασουλάς.

Τσιµπολόγηµα µε… µέτρο

Οι διατροφολόγοι συµφωνούν πως οι κανόνες του τσιµπολογήµατος πρέπει να εξατοµικεύονται κάθε φορά ανάλογα µε το διατροφικό προφίλ του καθενός, µια και δεν υπάρχει µια καθολική αρχή που να εφαρµόζεται σε όλους ανεξαιρέτως. Σε γενικές γραµµές, είναι αρκετό να γνωρίζει κάποιος περίπου πόσες θερµίδες χρειάζεται ηµερησίως και έπειτα να τις κατανέµει ανάλογα µε τη διάθεση και τις ενέργειες που εκτελεί µέσα στη µέρα. Η ποιότητα και όχι η ποσότητα των σνακ είναι το απόλυτο και βασικό κριτήριο, όπως προείπαµε. Χρησιµοποίησε τα σνακ προς όφελος της δίαιτάς σου, ειδικά αν γυµνάζεσαι παράλληλα. Στην τελευταία περίπτωση, συνδύασε τη µέρα που δεν γυµνάζεσαι ή κάνεις ασκήσεις µειωµένης αντοχής µε την αντίστοιχη διακοπή των ενδιάµεσων σνακ. Αντίστοιχα, τις ηµέρες που εκτελείς ένα πιο απαιτητικό πρόγραµµα ασκήσεων µην παραλείψεις να τροφοδοτείς τον οργανισµό σου µε την ενέργεια που σου δίνουν τα καλά και υγιεινά σνακ.

Διάβασε επίσης:

Αυτή είναι η ΔΙΑΙΤΑ για να χάσεις 1 κιλό σε 2 μέρες!

Crash test: Αυτή είναι η άποψή μας για τα δημοφιλέστερα ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ