Αυτή η συνταγή ξεφεύγει από την κλασική, «µονότονη» φάβα. Έχει χρώµα από τα λαχανικά και λάµψη από το φρέσκο ελαιόλαδο και το κρασί. Απόλαυσέ τη με μόνο 4 πόντους TBS.
Από τη Μυρσίνη Λαµπράκη

Μερίδες: 6
Χρόνος προετοιµασίας: 15΄
Χρόνος µεγειρέµατος: 40΄
Κόστος: €8

Υλικά
½ κιλό φάβα
1 κρεµµύδι ξερό, ολόκληρο
5-6 καρότα ολόκληρα
1 µατσάκι σέλινο
1 φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Χυµός από 1 λεµόνι
Αλάτι
Για το σερβίρισµα
1 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
1 φλ. σπόρια από ρόδι
1 φλ. παντζάρια βρασµένα, έτοιµα

Εκτέλεση
1. Πλύνε τη φάβα σε κρύο νερό και άφησέ τη να στραγγίσει σε ένα σουρωτήρι. Γέµισε µια µεγάλη κατσαρόλα µε 4-5 φλ. νερό (περίπου 1 λίτρο) και βράσε το κρεµµύδι, τα καρότα και το σέλινο (ολόκληρα), µέχρι να µαλακώσουν, για 20΄-25΄.
2. Στη συνέχεια, βγάλε από το σκεύος τα καρότα και το σέλινο και ρίξε τη φάβα. Άφησέ τη να βράσει στο ζωµό, µέχρις ότου απορροφήσει όλα τα υγρά. Όταν η φάβα είναι έτοιµη (περίπου έπειτα από 30΄), βάλε σε ένα µπλέντερ τα µισά καρότα, το µισό σέλινο, το βρασµένο κρεµµύδι, τη µισή φάβα, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και τον µισό χυµό από το λεµόνι και χτύπησέ τα καλά, µέχρι το µείγµα να γίνει οµοιόµορφος χυλός. Άδειασε το µείγµα σε ένα µπολ σερβιρίσµατος και πολτοποίησε και τα υπόλοιπα υλικά. Πρόσθεσέ τα στο µπολ, καθώς και το ψιλοκοµµένο κρεµµύδι, και ανακάτεψε καλά µε ένα κουτάλι. Μπορείς να γαρνίρεις τη φάβα µε ρόδι και βρασµένα παντζάρια, αφού τα έχεις ψιλοκόψει.
Συµβουλή: Το κρεµµύδι, το σέλινο και τα καρότα µπορείς πάντα να τα χρησιµοποιήσεις στο βράσιµο των οσπρίων, για πιο πλούσια γεύση. Αν βάλεις µέσα και µια µικρή ντοµάτα, θα αποφύγεις τη δυσάρεστη αίσθηση του φουσκώµατος. Μετά µπορείς να τα αφαιρέσεις.

Διάβασε επίσης:

Πίτα µε σολοµό και γαρίδες σε φύλλο κρούστας

Κοτόπουλο στη σακούλα µε µανταρίνι και πατάτες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ