Τα περισσότερα τα γνωρίζεις και ίσως τα χρησιµοποιείς ήδη στη διατροφή σου. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι οι µαγικές τους ιδιότητες και φυσικά η σφραγίδα «made in Greece» που τα συνοδεύει.
Από την Έρρικα Λευθέρη

Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής µάς έχει οδηγήσει στην αναζήτηση τροφών µε ευεργετικές ιδιότητες, τα λεγόµενα superfoods, µε την πλειοψηφία αυτών να έρχονται από το εξωτερικό. Στην Ελλάδα, αν και ο όρος αυτός έγινε πρόσφατα γνωστός, οι υπερτροφές υπάρχουν αιώνες τώρα. Είναι τροφές που ήδη γνωρίζουµε και χρησιµοποιούµε µε βάση τη µεσογειακή διατροφή. Εκείνο που τις ξεχωρίζει είναι τα πλούσια συστατικά και οι ευεργετικές ιδιότητες που έχουν για τον οργανισµό σου. Το The BODY σού τις παρουσιάζει για να µπορέσεις να «ξανασυστηθείς» µαζί τους και να τις δεις µε άλλο µάτι!

Κρόκος Κοζάνης
Ή αλλιώς σαφράν. Λέγεται ότι το πολύτιµο αυτό µπαχαρικό η Κλεοπάτρα το χρησιµοποιούσε στα καλλυντικά της, ενώ αναφορές βρίσκουµε ακόµα και στην Παλαιά Διαθήκη. Προέρχεται από τον ύπερο του άνθους του φυτού κρόκος και παράγεται αποκλειστικά στο Νοµό Κοζάνης από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισµό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης. Είναι το ακριβότερο µπαχαρικό στον κόσµο, δικαιολογηµένα όµως, αν σκεφτείς ότι 150.000 άνθη κρόκου βγάζουν µόλις ένα κιλό καθαρού προϊόντος.

Fotolia_36508341-Safran_M

  • Παίρνεις 6 θερµίδες / 2 γρ. (ισοδυναµεί µε 1 κουταλάκι του γλυκού)

Συστατικά
Ο κρόκος είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, βιταµίνη C, σίδηρο, µαγνήσιο, µαγγάνιο, κάλιο, βιταµίνη Α, φυλλικό οξύ, βιταµίνη Β6, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, καθώς και ασβέστιο. Θεωρείται φυσικό φάρµακο για την επιδερµίδα και ειδικά για τη θεραπεία της ακµής, λόγω των αντιβακτηριακών του ιδιοτήτων. Περιέχει µερικά από τα σηµαντικότερα θεραπευτικά συστατικά, όπως είναι η κροκίνη, η κορκετίνη, η πικροκροκίνη και η σαφρανόλη.

Ιδιότητες
• Ενισχύει τον εγκέφαλο και τη µνήµη.
• Έχει αντικαρκινική δράση, καθώς οι κροκίνες αναστέλλουν τον πολλαπλασιασµό των λευχαιµικών κυττάρων.
•Διαθέτει ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες. Βελτιώνει µάλιστα τη στυτική λειτουργία και την κινητικότητα των σπερµατοζωαρίων.
• Έχει αντικαταθλιπτική, αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση.
• Έχει αντιθροµβωτική δράση και µειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισµό.

Στην κουζίνα
Τον κρόκο Κοζάνης θα τον βρεις σε σκόνη και σε νηµατίδια. Ταιριάζει πολύ σε σάλτσες, ζυµαρικά, ρύζι, σούπες, κρέας, ψάρι, γλυκά κ.ά. Η γεύση που δίνει είναι πικάντικη, µε πλούσιο άρωµα και, φυσικά, το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώµα. Θέλει, όµως, προσοχή στην ποσότητα, αφού µπορεί να πικρίσει το φαγητό. Αν επιλέξεις τη σκόνη, διάλυσέ τη σε νερό και πρόσθεσέ τη µετά στο φαγητό. Η αναλογία είναι 0,25 γρ./φλιτζ. τσαγιού. Αν επιλέξεις τα νηµατίδια, πρέπει να τα µουλιάσεις στο νερό µία ώρα πριν από το µαγείρεµα. Αν θέλεις να τον χρησιµοποιήσεις ως ρόφηµα, θα χρειαστείς 10-12 νηµατίδια για ένα φλιτζάνι. Υπάρχουν όµως και τα 7 αφεψήµατα της σειράς του Κορρέ «Τσάι µε Κρόκο Κοζάνης», όπου προσθέτεις µόνο νερό. Προϊόντα βιολογικής γεωργίας βασισµένα σε παραδοσιακές συνταγές. Δοκίµασέ τα ζεστά αλλά και κρύα.

Μαστίχα Χίου

Το σήµα-κατατεθέν της Χίου είναι σίγουρα η µαστίχα. Είναι γνωστή για την ιδιαίτερη γεύση της και τη χαρακτηριστική φρεσκάδα που αφήνει στο στόµα. Προέρχεται από τις ρητινώδεις εκκρίσεις του µαστιχόδεντρου. Τις πρώτες αναφορές για το εν λόγω δέντρο τις βρίσκουµε στην αρχαιότητα, ενώ παρουσιάζεται σε πολλά φάρµακα της εποχής για τη θεραπεία πολλών ασθενειών.

thumbnail

  • Παίρνεις 80 θερµίδες / κουταλάκι του γλυκού

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου στο The BODY που κυκλοφορεί.

Διάβασε επίσης:

Ορθορεξία: όταν η καλή διατροφή γίνεται εμμονή

Όταν η διατροφή γίνεται… αριθμητική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ