Κανελόνια µε µανιτάρια

Από τη Μαριλού Μαντά

Χρόνος προετοιµασίας: 15΄
Χρόνος µαγειρέµατος: 40΄
Κόστος: €10

Υλικά για 4 µερίδες
1 πακέτο κανελόνια
½ φλ. τσ. νερό, ζεστό

Για τη γέµιση
600 γρ. τυρί ρικότα
2 αυγά
1 φλ. τσ. παρµεζάνα, τριµµένη
1/4 φλ. τσ. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδου
3 κρεµµύδια φρέσκα, µόνο το λευκό µέρος
300 γρ. µανιτάρια πορτοµπέλο
250 γρ. µανιτάρια λευκά µεγάλα
15 γρ. µανιτάρια πορτσίνι, αποξηραµένα
½ φλ. τσ. νερό, ζεστό
½ φλ. τσ. κρασί, λευκό ξηρό
6 φύλλα φασκόµηλου φρέσκα, ψιλοκοµµένα
1 κλωναράκι θυµαριού, ψιλοκοµµένο
Αλάτι
Πιπέρι, φρεσκοτριµµένο

Για την µπεσαµέλ
3½ κ.σ. βούτυρο, ανάλατο, αγελαδινό
1/3 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
550ml γάλα πλήρες αγελαδινό, ζεστό
½ φλ. τσ. παρµεζάνα, τριµµένη
1 πρέζα µοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι, φρεσκοτριµµένο

Εκτέλεση
1. Ετοίµασε τη γέµιση. Σε ένα µπολ βάλε τη ρικότα, αφού την περάσεις από ένα λεπτό σουρωτήρι. Ρίξε τα αυγά και τη µισή παρµεζάνα και ανακάτεψε µε ένα κουτάλι. Πρόσθεσε αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι και άφησε το µπολ στην άκρη. Σε άλλο µπολ ρίξε το ζεστό νερό, το κρασί και τα µανιτάρια πορτσίνι για 10΄, ώσπου να µαλακώσουν. Σε µια επιφάνεια κοπής, ψιλόκοψε τα πορτοµπέλο, τα λευκά µανιτάρια και τα κρεµµυδάκια. Βάλε ένα τηγάνι µε χοντρό πάτο σε µέτρια φωτιά και πρόσθεσε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί καλά, βάλε ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδου και τα ψιλοκοµµένα κρεµµύδια και σόταρέ τα για 2΄-3΄, ώσπου να µαλακώσουν. Με µια τρυπητή κουτάλα, αφαίρεσε τις σκελίδες σκόρδου, πρόσθεσε τα µανιτάρια πορτσίνι µαζί µε τα υγρά τους, το φασκόµηλο και το θυµάρι. Μαγείρεψε για περίπου 10΄, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα µε ξύλινη κουτάλα, ώσπου να µειωθούν τα υγρά. Διόρθωσε τη γεύση µε αλάτι και πιπέρι, απόσυρε από τη φωτιά και άφησέ τα να κρυώσουν. Έπειτα, ανάµειξε µε ένα κουτάλι τα µανιτάρια µε το µείγµα του τυριού.
2. Φτιάξε την µπεσαµέλ. Σε µια κατσαρόλα µε χοντρό πάτο ζέστανε το βούτυρο σε µέτρια φωτιά, πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτεψε µε ένα σύρµα χειρός για 1΄-2΄, ώσπου το αλεύρι να αρχίσει να σκουραίνει. Χαµήλωσε την ένταση της φωτιάς και ρίξε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεµα. Απόσυρε την κατσαρόλα από την εστία της κουζίνας, πρόσθεσε την τριµµένη παρµεζάνα και το µοσχοκάρυδο και αλατοπιπέρωσε. Μετάφερε την µπεσαµέλ σε ένα µπολ και σκέπασε µε διάφανη µεµβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνειά της. Άφησέ το στην άκρη.
3. Προθέρµανε τον φούρνο στους 180° C, στον αέρα. Με ένα κουταλάκι του γλυκού, πάρε λίγη από τη γέµιση και γέµισε προσεκτικά ένα-ένα τα κανελόνια µε το µείγµα τυριού-µανιταριών. Τοποθέτησέ τα µε τη σειρά σε ένα πυρίµαχο παραλληλόγραµµο ταψί µε διαστάσεις 25 x 35 εκ. Ρίξε στο σκεύος το ζεστό νερό και κάλυψε τα κανελόνια µε την µπεσαµέλ απλώνοντάς τη σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Πασπάλισε µε την υπόλοιπη παρµεζάνα και ψήσε στη µεσαία σχάρα του φούρνου στους 180° C, στον αέρα, για περίπου 40΄, ώσπου να κάνει ωραία κρούστα η µπεσαµέλ. Απόσυρε από τον φούρνο και άφησε τα κανελόνια να σταθούν για 5΄. Μετάφερε σε πιάτα µε τη βοήθεια µιας σπάτουλας και σέρβιρε.

tip
Πρόσεξε πώς θα γεµίσεις τα κανελόνια, γιατί εάν τα πιέσεις πολύ µε το κουταλάκι, θα σπάσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ