Παραδοσιακό ουγγαρέζικο φαγητό, αρκετά πικάντικό. Λόγω της βόρειας καταγωγής του, είναι φαγητό που χαρακτηρίζεται «χειμερινό» με πολλά αρώματα και έντονες γεύσεις. Απόλαυσέ το με 13,5 πόντους TBS.

 

Υλικά για 4 μερίδες

Για το κρέας

1 κιλό σπάλα μοσχαριού

3 κρεμμύδια ξερά μεγάλου μεγέθους (150 γρ. το ένα)

160 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

3 πιπεριές πράσινες μετρίου μεγέθους

600 γρ. ντομάτες φρέσκες ώριμους

300ml ζωμό μοσχαριού

15 γρ. πάπρικα

5 γρ. κύμινο

4 κ.γ αλάτι

Για τις χυλοπίτες

300 γρ. χυλοπίτες

30 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

Για το γαρνίρισμα

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

30 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1. Ετοίµασε το κρέας. Κόψ’ το σε µικρούς κύβους 3-4 εκατοστών.

2. Καθάρισε και κόψε τα κρεµµύδια σε φέτες. Αφαίρεσε τα κοτσάνια και τους σπόρους από τις πιπεριές και κόψ’ τες σε λωρίδες. Πλύνε τις ντοµάτες και κόψε τες σε πολύ µικρούς κύβους, κρατώντας το χυµό τους. Ζέστανε σε µια µικρή κατσαρόλα το ζωµό.

3. Βάλε το βούτυρο σε µια µεγάλη κατσαρόλα και µόλις ζεσταθεί αρκετά άρχισε να σοτάρεις τα κρεµµύδια. Μόλις µαραθούν, µετά από 5΄ πρόσθεσε το κρέας, άφησε να σοταριστούν µαζί για λίγο και ρίξε το αλάτι, την πάπρικα και το κύµινο.

4. Πριν στεγνώσουν τα υλικά άδειασε το µισό ζωµό στην κατσαρόλα. Συνέχισε προσθέτοντας τις πιπεριές, τα κοµµατάκια της ντοµάτας και το χυµό της και συµπλήρωσε µε τον υπόλοιπο ζωµό. Σκέπασε την κατσαρόλα, χαµήλωσε τη θερµοκρασία και άφησε το γκούλας να σιγοψηθεί για 1 ώρα.

5. Ετοίµασε τις χυλοπίτες βράζοντάς τες σε µέτρια φωτιά σε µια άλλη κατσαρόλα σε αλατισµένο νερό. Στράγγιξε τις χυλοπίτες στο σουρωτήρι και ξαναβάλ’ τες στην κατσαρόλα. Βάλε το βούτυρο να ζεσταθεί και ρίξ’ το στις βρασµένες χυλοπίτες. Ανακάτεψε εκτός φωτιάς.

6. Σέρβιρε το γκούλας. Σε πιατέλα πυρίµαχη στρογγυλή ή οβάλ ξεκίνησε απλώνοντας τις χυλοπίτες στη µία πλευρά της. Σέρβιρε τα κοµµατάκια του µοσχαριού αδειάζοντας προσεκτικά τη σάλτσα µε τις πιπεριές και τα κρεµµύδια οµοιόµορφα. Κράτησε δύο κουταλιές της σούπας σκέτη σάλτσα ντοµάτας από το φαγητό. Χτύπησε το γιαούρτι µε 3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό. Άπλωσέ το πάνω από το κρέας καλύπτοντας τη µισή του επιφάνεια. Γάρνιρε πάνω από το γιαούρτι µε την κουταλιά της σάλτσας και τον ψιλοκοµµένο µαϊντανό.

Διάβασε επίσης:

Ρεβίθια µε κάστανα στη γάστρα

Κοτόπουλο γεµιστό µε πλιγούρι & συκωτάκια πουλερικών τυλιγµένο σε λάχανο

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ