Ο παραδοσιακός μπακλαβάς σε μια πρωτότπη εκδοχή! Απόλαυσέ τον με 5,75 πόντους TBS.

Υλικά για 12 µερίδες

Για τον µπακλαβά

226 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωµένο
500 γρ. φύλλο κρούστας
500 γρ. πορτοκάλια
110 γρ. αµύγδαλα λευκά, χοντροκοµµένα

Για το σιρόπι

350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

420ml νερό

15ml χυµό λεµονιού

1 πρέζα µπαχάρι σε σκόνη

45ml ανθόνερο

Εκτέλεση

1. Πλύνε καλά τα πορτοκάλια. Βάλ’ τα σε µια κατσαρόλα γεµάτη νερό και άφησέ την σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Χαµήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε τα πορτοκάλια για 30΄. Σούρωσέ τα και γέµισε το σκεύος µε καθαρό νερό. Ξαναβράσε τα πορτοκάλια σε χαµηλή φωτιά για ακόµα 30΄. Σούρωσέ τα και πάλι και άφησέ τα να κρυώσουν.

2. Με ένα αιχµηρό µαχαίρι κόψε τα πορτοκάλια στα 4 και αφαίρεσε τους σπόρους τους. Κατόπιν πολτοποίησέ τα στο µπλέντερ και άδειασε τον πολτό σε ένα τουλπάνι για να στραγγίσει. Άφησέ τον να κρυώσει.

3. Φτιάξε το σιρόπι: Βράσε τη ζάχαρη, το λεµόνι, το µπαχάρι και το νερό σε µια κατσαρόλα για 10΄. Κατεβάσε από τη φωτιά και πρόσθεσε το ανθόνερο. Άφησε το σιρόπι να κρυώσει. Προθέρµανε το φούρνο στους 190° C.
4. Βουτύρωσε ένα ρηχό ταψί, κατάλληλο για να χωρέσουν τα φύλλα. Βάλε τα πρώτα δύο φύλλα στο ταψί και άλειψε το πάνω φύλλο µε ένα κουταλάκι λιωµένο βούτυρο. Στρώσε άλλα 10 φύλλα, βουτυρώνοντας κάθε δεύτερο φύλλο.
5. Ανακάτεψε τον πολτό του πορτοκαλιού µαζί µε τα αµύγδαλα και άπλωσέ το στην επιφάνεια του φύλλου. Στρώσε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας κάθε δεύτερο και σίγουρα αλείφοντας το τελευταίο φύλλο µε το υπόλοιπο βούτυρο. Χάραξε τον µπακλαβά σε τετράγωνα κοµµάτια των 4-6 εκ. Βάλ’ τον στο φούρνο και ψήσ’ τον στους 200° C για 30’. Χαµήλωσε τη θερµοκρασία του φούρνου στους 150° C και σιγόψησε τον µπακλαβά για άλλη 1 ώρα µέχρι να ροδίσει και να ψηθούν όλα τα εσωτερικά φύλλα. Περίχυσε τον µπακλαβά µε το κρύο σιρόπι και άφησέ τον να το απορροφήσει, τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον κόψεις.

Διάβασε επίσης:

Συνταγή: Sticks κολοκύθας

Κοτόπουλο γεµιστό µε πλιγούρι & συκωτάκια πουλερικών τυλιγµένο σε λάχανο

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ