Το παραδοσιακό γλυκό, που θεωρούσες απαγορευμένο, τώρα μπορείς να το απολαύσεις μόνο με 9 TBS πόντους!

Υλικά για 12 µεριδες

Για τη γέµιση

15 σύκα λευκά αποξηραµένα

400 γρ. καρύδια, ψιλοκοµµένα

230 γρ. φρυγανιά τριµµένη

20 γρ. σουσάµι καβουρντισµένο

2 κοµµάτια µαστίχας

70 γρ. ζάχαρη

1 πρέζα γαρίφαλο

1 πρέζα κανέλα

700 ml γλυκό κρασί Vinsanto

Για το φύλλο

500 γρ. φύλλο κρούστας

200 ml ελαιόλαδο

Για το γαρνίρισµα

400 γρ. µέλι

Εκτέλεση

1 Φτιάξε τη γέµιση. Σε ένα µεγάλο µπολ βάλε τα σύκα µαζί µε το κρασί. Πρόσθεσε το γαρίφαλο και την κανέλα. Κοπάνισε τη µαστίχα µαζί µε 35 γρ. ζάχαρη και ρίξε τα και αυτά στο µπολ. Άφησέ τα για 2 ώρες. Στράγγισέ τα και βάλ’ τα σε ένα άλλο µεγάλο µπολ. Πρόσθεσε τα καρύδια, τη φρυγανιά, το σουσάµι και τα 35 γρ. ζάχαρη. Ανακάτεψε µε σπάτουλα.

2 Άπλωσε ελαιόλαδο µε ένα πινέλο σε ένα στρογγυλό, ρηχό ταψί διαµέτρου 40 εκ., φροντίζοντας να αλείψεις και τα πλαϊνά τοιχώµατα. Στρώσε ένα ένα αλειµµένα µε λάδι 5 φύλλα στη βάση του ταψιού. Άδειασε τη µισή γέµιση στο ταψί µε τα στρωµένα φύλλα και άπλωσέ τη οµοιόµορφα. Σκέπασε µε ακόµα 4 φύλλα, επίσης λαδωµένα µεταξύ τους. Γύρισε προς τα µέσα τα φύλλα που εξέχουν από το χείλος του ταψιού. Ρίξε την υπόλοιπη γέµιση.

3 Σκέπασε µε τα τελευταία 5, επίσης λαδωµένα, φύλλα και γύρισε τις άκρες τους προς τα µέσα, σχηµατίζοντας περιµετρικά ένα στεφάνι από φύλλο.

4 Με ένα µυτερό µαχαίρι χάραξε τον µπακλαβά σε ρόµβους. Άλειψε µε ένα πινέλο την επιφάνειά του µε άφθονο ελαιόλαδο και ψήσε σε προθερµασµένο φούρνο στους 1800C στη µεσαία σχάρα για 45΄ µέχρι να ροδίσει.

5 Μόλις βγάλεις τον µπακλαβά από το φούρνο, περίχυσέ τον µε το µέλι. Άφησέ τον για λίγη ώρα να κρυώσει και κόψε σε κοµµάτια.

Διάβασε επίσης:

Τάρτα σοκολάτα-καρύδα

Τρικ: Θέλεις γλυκό; το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια τσίχλα!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ