Ξέρεις ότι για να βάλεις χρώµα, άρωµα και «προσωπικότητα» στα πιάτα σου χρειάζεσαι µπαχαρικά και βότανα. Ξέρεις, όµως, ποιο θα κάνει το γεύµα σου πιο υγιεινό;

Από τον Δηµήτρη Χατζηκυριάκου

Αντικατάστησε το µαϊντανό µε ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
Και τα δύο αυτά βότανα είναι υψηλά σε βιταµίνη Κ (σηµαντική για την πήξη του αίµατος και για γερά οστά), το φασκόµηλο όµως περιέχει 26% περισσότερη. Επίσης, έρευνα έδειξε ότι µπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του Αλτσχάιµερ, ενισχύοντας τη µνήµη των ασθενών. Αν και ο µαϊντανός µπορεί να χρησιµοποιηθεί καλύτερα σαν γαρνιτούρα, το φασκόµηλο µε την έντονα αρωµατική γεύση του είναι ιδανικό για πιάτα µε κολοκύθα ή φρέσκα κολοκυθάκια.

Αντικατάστησε µοσχοκάρυδο µε ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ
Η πιπερόριζα είναι γνωστή για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες σε ενοχλήσεις του στοµάχου, έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση και προσφέρει ανακούφιση από διάφορα προβλήµατα, από φλεγµονές µέχρι πόνους περιόδου και ηµικρανίες. Επίσης, ερευνητές από το Πανεπιστήµιο του Μίσιγκαν βρήκαν ότι το εκχύλισµα πιπερόριζας σε σκόνη θα µπορούσε να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών. Επίλεξέ τη και κάνε «αδιάφορα» φαγητά, όπως είναι το ρύζι, η σούπα, ακόµα και το τσάι, απολαυστικά!

Αντικατάστησε θυµάρι µε ΡΙΓΑΝΗ
Σε σύγκριση µε το θυµάρι, ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη έχει 3 φορές περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα, που µπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη πήξη του αίµατος, να µειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής αρρυθµίας και, γενικώς, να προστατεύσουν τον οργανισµό από καρδιακές παθήσεις. Τα αντιοξειδωτικά που σου προσφέρει η ρίγανη είναι πολλά, ενώ ταιριάζει απόλυτα σε σάλτσες, σούπες, αλλά και σε κάθε φαγητό φούρνου.

Αντικατάστησε βασιλικό µε ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ
Τα οφέλη του δενδρολίβανου είναι εντυπωσιακά. Εκτός από το ότι είναι καλή πηγή σιδήρου και ασβεστίου, περιέχει µια ένωση που µπορεί να βοηθήσει στην αντιµετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, έρευνες βρήκαν ότι µειώνει τον κίνδυνο εµφάνισης καρκίνου που έχει συσχετιστεί µε το κόκκινο κρέας. Όταν µαγειρεύεις το κρέας σε υψηλή θερµοκρασία, µπορεί να βγάλει τοξίνες που συνδέονται µε καρκίνους. Βάλε το κρέας σε µαρινάδα δενδρολίβανου και µείωσε αισθητά τα επίπεδα τυχόν καρκινογόνων ουσιών.

Αντικατάστησε µαύρο πιπέρι µε ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΓΙΕΝ
Το καυτερό πιπέρι καγιέν είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από τον πόνο και συχνά διευκολύνει την πέψη. Ορισµένοι ερευνητές πιστεύουν ότι το βασικό συστατικό του, η καψαϊκίνη, µπορεί να αποτελέσει φάρµακο κατά του καρκίνου. Επίσης, έρευνα για την παχυσαρκία διαπίστωσε ότι η καψαϊκίνη µπορεί να αυξήσει το αίσθηµα κορεσµού και να µειώσει την πρόσληψη λίπους. Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις λίγο πιο καυτερό το επόµενο γεύµα σου;

Tip: Εκτός από την ξεχωριστή γεύση και το άρωµα, τα περισσότερα βότανα και µπαχαρικά αποτελούν πηγές βιταµινών και αντιοξειδωτικών, µε πολλά και σηµαντικά οφέλη για την υγεία. Με µικρές αλλά στοχευµένες αλλαγές, θα επωφεληθείς όχι µόνο σε νοστιµιά αλλά και σε µακροηµέρευση.

Διάβασε επίσης:

Βότανα για επίπεδη κοιλιά

Ξίδι, ένα… αρχαίο φάρμακο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ