Δοκίμασε τη γλυκιά εκδοχή του ντάκου! Ένα ιδανικό πιάτο για ένα θρεπτικό πρωινό. Απόλαυσέ το μόνο 4 πόντους TBS.

Υλικά για 8 µερίδες
1 ντάκος κρίθινος
1 φλ. νερό
1 φλ. ζάχαρη καστανή
10 σύκα ξερά, ψιλοκοµµένα
1 φλ. σταφίδες ξανθές
1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα µοσχοκάρυδο σε σκόνη
1 πρέζα µαστίχα
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλ. γιαούρτι στραγγιστό ή λεπτές φετούλες ανθότυρου
2 κ.σ. µέλι θυµαρίσιο
2 κ.σ. αµύγδαλα λευκά, χοντροκοµµένα και καβουρδισµένα

Εκτέλεση
1. Προθέρµανε το φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα ξύλο κοπής ψιλόκοψε µε ένα µαχαιράκι τα ξερά σύκα. Κοπάνισε τη µαστίχα σε ένα γουδί µε µια πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη.
2. Με ένα µαχαιράκι κόψε τα αµύγδαλα σε κοµµάτια και άδειασέ τα σε ένα µικρό ταψί. Βάλε το σκεύος στη µεσαία σχάρα του φούρνου και καβούρδισέ τα για 15΄-20΄, ανακατεύοντάς τα µε ένα κουτάλι ανά διαστήµατα. Απόσυρε το ταψί από το φούρνο και άφησε τα αµύγδαλα να κρυώσουν µέχρι να φτιάξεις τον ντάκο.
3. Σε ένα τηγάνι βάλε το νερό και την καστανή ζάχαρη και τοποθέτησέ το σε µέτρια φωτιά µέχρι να πάρει βράση. Πρόσθεσε το µέλι, ανακάτεψε καλά µε ένα κουτάλι και στη συνέχεια ενσωµάτωσε την κανέλα, το µοσχοκάρυδο, την κοπανισµένη µαστίχα, τα ψιλοκοµµένα σύκα και τις σταφίδες. Ανακάτεψε και άφησε το µείγµα για 4΄-5΄ να πάρει βράση και να δέσει. Κατόπιν απόσυρε το τηγάνι από τη φωτιά.
4. Βρέξε ελαφρά τον ντάκο µε λίγο νερό και βάλ’ τον σε ένα βαθύ πιάτο. Με ένα κουτάλι ρίξε από πάνω αρκετό από το σιρόπι του τηγανιού, µέχρι να µουσκέψει ο ντάκος αρκετά. Έπειτα βάλε το γιαούρτι ή τις λεπτές φετούλες ανθότυρου και τελείωσε µε τα σιροπιασµένα σύκα και σταφίδες. Πασπάλισε µε τα καβουρδισµένα αµύγδαλα και σέρβιρε.

Διάβασε επίσης:

Ζεστά ρολάκια µπανάνας µε κανταΐφι & σάλτσα σοκολάτας

Δροσερό γλύκισµα µε µους και µανταρίνι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ