- Διαφήμιση -

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης, όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές ιδιότητές του.

Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, οι αρχαίοι Φοίνικες στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη, ο Όμηρος το αναφέρει στα κείμενά του, ενώ τον συναντάμε ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη. Όμως ο κρόκος αναφέρεται και ως θεραπευτικό βότανο και στον Ιπποκράτη, τον Ασκληπιό και τον Διοσκουρίδη. Με τις ρίζες του να χάνονται στον χρόνο, ο κρόκος έφτασε στη σύγχρονη Ελλάδα από την Αυστρία από Κοζανίτες εμπόρους τον 17ο αιώνα. Ο κόκκινος ελληνικός κρόκος, το αγνό αυτό προϊόν της ελληνικής γης, κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα saffron στον κόσμο.

- Διαφήμιση -

Οι μαγικές του ιδιότητες

Ο κρόκος εμφανίζεται με πολλές και ποικίλες χρησιμότητες. Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική, μαγειρική, τυροκομία, μακαρονοποιία, ποτοποιία, ακόμα και στη ζωγραφική. Στη λαϊκή Ιατρική χρησιμοποιείται ως τέλειο εμμηναγωγό, άριστο στομαχικό, ως αντισπασμωδικό και διεγερτικό. Από πολλούς ειδικούς υποστηρίζεται ότι καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, σε μικρές δόσεις διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη. Ακόμη περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκκύτη και τους νευρικούς κωλικούς. Εξωτερικά χρησιμοποιείται στην ακμή, στις φλεγμονές και τις παθήσεις του στήθους. Η μυθολογία μας συνδέει τον κρόκο με τον έρωτα και τη γονιμότητα και του αποδίδει αφροδισιακές ιδιότητες.

Η συλλογή

Οι κάτοικοι της Κοζάνης φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και, όταν φτάσει το φθινόπωρο, αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου φυτού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμάρια κόκκινου κρόκου.

Χρήσεις του κρόκου Κοζάνης στη μαγειρική

Ο κρόκος είναι το αντίστοιχο του πιο ακριβού αρώματος στη μαγειρική. Χρησιμοποιείται στην ποσότητα που αναφέρεται στη συνταγή – δεν χρειάζονται υπερβολές. Ο κρόκος Κοζάνης προσθέτει στα φαγητά το λεπτό του άρωμα, την πικάντικη γεύση και το όμορφο κίτρινο χρώμα του. Ταιριάζει ιδιαίτερα στο ρύζι, τα ζυμαρικά, τις σάλτσες, το κοτόπουλο, τις ψαρόσουπες, το αρνί, τις πατάτες, τα όσπρια, τα τσουρέκια, τα κέικ, τα παγωτά. Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό. Τα στίγματα μουλιάζουν σ’ ένα φλιτζάνι νερό μία ώρα πριν από το μαγείρεμα και προστίθενται στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί.

Χρήσεις του κρόκου Κοζάνης σε ροφήματα

Όταν ο κρόκος είναι σε στίγματα, υπολογίζουμε 10-12 στίγματα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού ρόφημα. Όταν ο κρόκος είναι σε σκόνη, χρησιμοποιούμε μισό από το φακελάκι των 0,25 γραμμαρίων για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού. Η σκόνη δεν χρειάζεται μούλιασμα αλλά προστίθεται κατευθείαν στα ροφήματα ή το νερό.

Μάθε περισσότερα για τον κρόκο Κοζάνης στο www.safran.gr

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ