Εντυπωσιάστε τους καλεσμένους στο γιορτινό τραπέζι με αυτή την πληθωρική σπεσιαλιτέ! Απολαύστε το με 8,5 πόντοι TBS.

Υλικά για 6-8 µερίδες

1½ κιλό βοδινό κρέας, χωρίς κόκαλο και λίπος, κοµµένο σε κύβους

1 φύλλο σφολιάτας

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

8 κλωναράκια φρέσκο θυµάρι

1/4 φλ. αραβοσιτέλαιο

6-7 φέτες µπέικον, ψιλοκοµµένες

½ κιλό καρότα, κοµµένα στη µέση οριζόντια και κατόπιν σε κοµµάτια µήκους 2,5 εκ.

1 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένες

1 κ.σ. πελτέ ντοµάτας

3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ φλ. µπράντι

3 1/4 φλ. κρασί κόκκινο ξηρό

2 φλ. ζωµός κοτόπουλου

½ κιλό ασπροµανίταρα αγαρικά κοµµένα στη µέση

½ κιλό κρεµµυδάκια για στιφάδο

2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

1 αυγό

Αλάτι, πιπέρι µαύρο φρεσκοτριµµένο

Εκτέλεση

1. Βάλε τα φύλλα δάφνης και το θυµάρι σε ένα τουλπανάκι, δέσ’ το καλά και άφησέ το στην άκρη.

2. Ρίξε σε µια µεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και άφησε να ζεσταθεί καλά, σε δυνατή φωτιά. Αλατοπιπέρωσε τα κοµµάτια του κρέατος, ρίξ’ τα στην κατσαρόλα και σόταρε για 5΄, µέχρι να πάρουν χρώµα παντού, ανακατεύοντας µε ξύλινη κουτάλα. Μετάφερε το κρέας σε µια πιατέλα, ρίξε στην κατσαρόλα το ψιλοκοµµένο µπέικον και σόταρε για 5΄, µέχρι να πάρει χρώµα και να γίνει τραγανό. Πρόσθεσε τα καρότα, το κρεµµύδι και το σκόρδο και άφησε για 5΄ να µαλακώσουν και να πάρουν χρώµα, ανακατεύοντας πάλι µε την κουτάλα.

3. Πρόσθεσε τον πελτέ της ντοµάτας και σόταρε για ακόµα 1΄, ανακατεύοντας µέχρι να καλυφθούν τα λαχανικά. Ρίξε το αλεύρι, σόταρε για 1΄ και σβήσε µε το µπράντι. Ανακάτεψε, ξύσε τυχόν υπολείµµατα από τον πάτο της κατσαρόλας και βράσε για 1΄, µέχρι να εξατµιστούν σχεδόν τα υγρά. Πρόσθεσε το κρασί, το ζωµό, το τουλπάνι µε τα µπαχαρικά, το κρέας και τυχόν υγρά που έχει βγάλει στο πιάτο και άφησε να φτάσει σε βρασµό. Χαµήλωσε τη φωτιά στο µέτριο, κλείσε το σκεύος µε το καπάκι του και σιγόβρασε για 2 ώρες, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, µέχρι να µαλακώσει το κρέας και να πήξει η σάλτσα.

4. Μόλις είναι έτοιµο το κρέας, προθέρµανε το φούρνο στους 190°C στον αέρα.

5. Ρίξε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα µεγάλο τηγάνι και άφησε να ζεσταθεί σε µέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίξε τα µανιτάρια κοµµένα στη µέση, ½ κ.γ. αλάτι και λίγο πιπέρι. Άφησε να σοταριστούν τα µανιτάρια για περίπου 7΄, ανακατεύοντας κατά διαστήµατα µε µια ξύλινη κουτάλα, να πάρουν χρώµα παντού. Απόσυρε από τη φωτιά, ενσωµάτωσε στο µείγµα της κατσαρόλας τα µανιτάρια µαζί µε τα κρεµµυδάκια για στιφάδο και το βούτυρο και ανακάτεψε. Απόσυρε από τη φωτιά, άδειασε το µείγµα µέσα σε ένα οβάλ πυρέξ περιεκτικότητας 3 λίτρων και άφησε στην άκρη να κρυώσει.

6. Χτύπησε το αυγό σε ένα βαθύ πιάτο µε λίγο νερό και µε ένα πινέλο άλειψε το χείλος του πυρέξ εσωτερικά και εξωτερικά. Σκέπασε µε το φύλλο σφολιάτας την επιφάνεια του σκεύους και γύρισέ το περιµετρικά ώστε να κλείσει καλά. Με ένα αιχµηρό µαχαίρι κάνε 5-6 σχισµές στη σφολιάτα, ώστε να φεύγει ο αέρας και άλειψε και την επιφάνεια της σφολιάτας µε αυγό.

7. Ψήσε την πίτα στη µεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 45΄ ή µέχρι να αποκτήσει ένα χρυσοκαστανό χρώµα και να κάνει φουσκάλες η γέµιση. Απόσυρε από το φούρνο και άφησε την πίτα 10΄ να σταθεί. Κόψε σε κοµµάτια, µετάφερε σε πιάτα και σέρβιρε.

Tip: Σε περίπτωση που το ετοιµάσεις για ένα γιορτινό ή εορταστικό δείπνο, µπορείς να µοιράσεις τη γέµιση σε 6-8 ατοµικά πυρεξάκια, να ανοίξεις το φύλλο σε 6-8 φύλλα αντίστοιχα και να σερβίρεις στον κάθε καλεσµένο ξεχωριστά.

Διάβασε επίσης:

Βολοβάν µε φέτα και ρόδι

Νανάκια κοτόπουλα γεµιστά µε τυρί κρέµα, µυρωδικά, λιαστές ντοµάτες και ελιές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ