Τι καλύτερη επιλογή για το χειμωνιάτικο τραπέζι από το να φτιάξεις μια ιδιαίτερη, λαχταριστή και αρωματική πίτα όπως αυτή εδώ με πράσα και χυλοπίτες! Απόλαυσέ τη με μόνο 6,25 πόντους TBS.

Υλικά για 6 µερίδες

2 χοντρά φύλλα για παραδοσιακές πίτες

Για τη γέµιση

125 γρ. χυλοπίτες λεπτές

500 γρ. πράσα ψιλοκοµµένα

½ φλιτζ. τσαγ. κεφαλοτύρι

½ φλιτζ. τσαγ. φέτα

½ κ.σ. δυόσµο φρέσκο ψιλοκοµµένο

1 κρεµµυδάκι µικρό

½ φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 αυγό

300 γρ. κιµά µοσχαρίσιο

½ κ.σ. βούτυρο

½ κ.σ. γάλα πλήρες

Αλάτι

Πιπέρι

Για το άλειµµα

1 αυγό
Εκτέλεση

1. Σε ένα µεγάλο µπολ τρίψε το κεφαλοτύρι και τη φέτα. Σπάσε µε τα χέρια σου σε µικρά κοµµάτια τη φέτα και ψιλόκοψε το δυόσµο. Ανακάτεψε µε τα χέρια σου µέχρι να ενοποιηθεί το µείγµα.

Φτιάξε τη γέµιση. Γέµισε µια µεγάλη κατσαρόλα µε νερό, αλάτισε και άφησε σε δυνατή φωτιά µέχρι να αρχίσει να βράζει. Χαµήλωσε τη φωτιά, ρίξε τις χυλοπίτες και άφησε να βράσουν για 6΄-7΄. Απόσυρε από τη φωτιά, στράγγιξε τις χυλοπίτες σε ένα σουρωτήρι και άφησέ τες στην άκρη.

2. Σε ένα µεγάλο τηγάνι ρίξε το ελαιόλαδο, βάλε σε δυνατή φωτιά και άφησε µέχρι να ζεσταθεί καλά. Χαµήλωσε τη φωτιά και ρίξε µέσα τον κιµά, τα ψιλοκοµµένα πράσα, το ψιλοκοµµένο κρεµµύδι, το αλάτι και το πιπέρι και άφησέ τα να σοταριστούν µέχρι να µαλακώσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήµατα µε µια ξύλινη κουτάλα. Απόσυρε από τη φωτιά και άφησε στην άκρη.

3. Λιώσε το βούτυρο στη χαµηλή κλίµακα στο φούρνο µικροκυµάτων και άδειασέ το σε ένα µεσαίο µπολ. Πρόσθεσε το γιαούρτι, το ένα από τα δύο αυγά, το γάλα και ανακάτεψέ τα µε ένα κουτάλι µέχρι να έχεις ένα οµογενοποιηµένο µείγµα.

4. Φτιάξε το άλειµµα. Σε ένα βαθύ πιάτο χτύπησε ελαφρά το αυγό µε ένα πιρούνι.

Λάδωσε λίγο τη βάση ενός ταψιού και στρώσε το ένα φύλλο ζύµης. Από πάνω άδειασε το µείγµα της γέµισης, τις χυλοπίτες και το σοταρισµένο κιµά µε τα πράσα και το κρεµµύδι, άπλωσέ τα οµοιόµορφα µε µια σπάτουλα ή µε το πίσω µέρος ενός κουταλιού και από πάνω βάλε το µείγµα µε το γιαούρτι. Σκέπασε την πίτα µε το δεύτερο φύλλο ζύµης.

5. Φτιάξε το άλειµµα. Χτύπησε σε ένα βαθύ πιάτο το δεύτερο αυγό και άλειψε µε ένα πινέλο όλη την επιφάνεια της πίτας. Ψήσε στους 180° C για 1 ώρα.

Διάβασε επίσης:

Ρεβίθια µε κάστανα στη γάστρα

Κοτόπουλο γεµιστό µε πλιγούρι & συκωτάκια πουλερικών τυλιγµένο σε λάχανο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ