Ερώτηση: Είµαι χορτοφάγος. Ποια τρόφιµα θα µου δώσουν αρκετό ασβέστιο;

Απαντά ο Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πρόεδρος Ε.Ι.Δ., επιστηµονικός συνεργάτης SEC

Το ασβέστιο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που συµβάλλει τόσο στη σωστή δοµή και ισχυροποίηση των οστών όσο και στη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία. Άτοµα που αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα και κυρίως τα γαλακτοκοµικά, συχνά παρουσιάζουν µειωµένη πρόσληψη, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για την εµφάνιση οστεοπόρωσης ή/και καρδιακών προβληµάτων µε την πάροδο των ετών. Φυτικές πηγές ασβεστίου είναι:

• Το αµύγδαλα

• Το σουσάµι και τα προϊόντα του (ταχίνι, χαλβάς)

• Το σπανάκι και το κινέζικο λάχανο

• Τα όσπρια και κυρίως τα φασόλια

• Η σόγια και το τόφου

Επιπλέον επιλογές είναι τα ψάρια που τρώγονται µε το κόκαλο (σαρδέλες, γαύρος κ.ά.) και το γάλα αµύγδαλου ή σόγιας, που τις περισσότερες φορές είναι εµπλουτισµένο µε ασβέστιο.

Διάβασε επίσης:

Πως μπορώ να πάρω ασβέστιο αν δεν μου αρέσει το γάλα;

Μπαχαρικά & βότανα: τα γιατρικά της κουζίνας σου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ