Η θαυματουργή αγκινάρα αυτή τη φορά σε μια πίτα µε ευγενικά αρώµατα και πολύ ωραία υφή.

Από τη Μυρσίνη Λαμπράκη
Μερίδες: 8-10
Χρόνος προετοιµασίας: 25΄
Χρόνος µεγειρέµατος: 40΄-45΄
Κόστος: €12

Υλικά
12 φύλλα κρούστας
1 φλ. ελαιόλαδο

Για τη γέµιση
2 κιλά καρδιές αγκινάρας, φρέσκες ή κατεψυγµένες, κοµµένες στα 6
1½ φλ. φέτα τριµµένη
2 κ.σ. γραβιέρα τριµµένη
2 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
1 φλ. µυρωδικά φρέσκα, ψιλοκοµµένα (άνηθος, δυόσµος, µαϊντανός)
1 µατσάκι κρεµµύδια φρέσκα, ψιλοκοµµένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκοµµένη
2 ντοµάτες κοµµένες σε λεπτές φέτες
3 αυγά, ελαφρώς χτυπηµένα
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε µια µικρή κατσαρόλα ρίξε το ρύζι, πρόσθεσε νερό µέχρι να το σκεπάσει και βράσε για περίπου 15΄, σε µέτρια φωτιά. Κατόπιν, απόσυρε από τη φωτιά.
2.  Βάλε σε ένα µεγάλο µπολ τις καρδιές αγκινάρας, αφού πρώτα κόψεις την καθεµία σε 6 ίσα µέρη, την τριµµένη φέτα, την τριµµένη γραβιέρα, το βρασµένο ρύζι, τον άνηθο, το µαϊντανό, το δυόσµο, τα κρεµµυδάκια και το σκόρδο (όλα ψιλοκοµµένα), τα αυγά –αφού πρώτα τα χτυπήσεις σε ένα πιάτο ελαφρά µε ένα πιρούνι–, τις ντοµάτες κοµµένες σε λεπτές φέτες, αλάτι και πιπέρι. Άλειψε µε ένα πινέλο τη βάση και τα τοιχώµατα ενός µικρού παραλληλόγραµµου ταψιού µε ελαιόλαδο. Τοποθέτησε ένα ένα τα 6 φύλλα στο ταψί, αφού πρώτα αλείψεις το καθένα µε ελαιόλαδο µε τη βοήθεια του πινέλου.
3.  Προθέρµανε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
4.  Στρώσε οµοιόµορφα πάνω στα φύλλα µε µια κουτάλα το µείγµα µε τις αγκινάρες. Γύρισε προς τα µέσα όσα φύλλα περισσεύουν περιµετρικά, αλείφοντας το καθένα µε λίγο ελαιόλαδο. Κάλυψε µε τα υπόλοιπα 6 φύλλα, αλείφοντας ξανά το καθένα µε ελαιόλαδο και κόψε όσα περισσεύουν περιµετρικά του σκεύους. Τρύπησε µε ένα πιρούνι την επιφάνεια της πίτας διάσπαρτα. Ψήσε στη µεσαία σχάρα του φούρνου στους 180°C στον αέρα, για περίπου 40΄-45΄, µέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας. Απόσυρε από το φούρνο και άφησέ τη να κρυώσει ελαφρώς. Κόψε σε τετράγωνα κοµµάτια και σέρβιρε.

Διάβασε επίσης:

Αγκινάρα: Ένα πολύτιμο λαχανικό!

Τραχανότουρτα µε σύγκλινο & αυγό µάτι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ