Ένα πιάτο που θα ετοιμάσεις για το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι ή για ένα φιλικό κάλεσμα. Είναι εντυπωσιακό σε εμφάνιση και ιδιαίτερα θρεπτικό αφού ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά. Απόλαυσέ το χωρίς ενοχές αφού έχει μόνο 3,5 πόντους TBS.

Υλικά για 10 µερίδες

2 ολόκληρα φιλέτα σολοµού φρέσκου (περίπου 1 κιλό το καθένα)

1 βολβός µάραθου, κοµµένος σε πολύ λεπτές φέτες

2 πράσα, µόνο το λευκό µέρος, κοµµένα σε λεπτές ροδέλες

2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

Ξύσµα από 1 λεµόνι ακέρωτο

1 κ.σ. χυµός φρέσκου λεµονιού

½ φλ. ζωµός λαχανικών

3 κ.σ. λικέρ µε γεύση γλυκάνισου

2 κ.σ. µουστάρδα Ντιζόν

1 µικρό µατσάκι άνηθος, ψιλοκοµµένος

1 κ.γ. αραβοσιτέλαιο

Εκτέλεση

1. Προθέρµανε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.

2. Λιώσε το βούτυρο σε ένα µεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε µέτρια φωτιά και πρόσθεσε το µάραθο κοµµένο σε πολύ λεπτές φέτες και το λευκό µέρος από τα πράσα κοµµένο σε λεπτές ροδέλες. Σόταρε για 5΄, ανακατεύοντας µε ξύλινη κουτάλα µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς. Πρόσθεσε το ξύσµα λεµονιού και το ζωµό λαχανικών και σιγόβρασε για 15΄ µέχρι να εξατµιστεί ο ζωµός. Πρόσθεσε το λικέρ, το χυµό λεµονιού και τη µουστάρδα και µαγείρεψε για ακόµα 4΄-5΄ ή µέχρι να πήξει αρκετά η γέµιση.

3. Τοποθέτησε 5 µεγάλα κοµµάτια σπάγγου οριζόντια σε ένα µεγάλο ταψί, ανά 4-5 εκατοστά. Βάλε από πάνω το ένα φιλέτο του σολοµού µε την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω. Με ένα κουτάλι άπλωσε οµοιόµορφα από πάνω τη γέµιση και πασπάλισε µε τα 3/4 του ψιλοκοµµένου άνηθου. Κάλυψε µε το δεύτερο φιλέτο του σολοµού, βάζοντάς το µε την πλευρά της πέτσας προς τα πάνω, άλειψε το µε το ελαιόλαδο και πασπάλισε µε αλάτι και πιπέρι. Δέσε κάθε κοµµάτι σπάγκου ώστε να «ενωθεί» ο σολοµός µε τη γέµιση.

4. Μετάφερε το ταψί στη µεσαία σχάρα του φούρνου και ψήσε το φαγητό για 45΄-50΄µέχρι να ψηθεί καλά το ψάρι µέχρι µέσα. Για να δεις αν είναι έτοιµο, τρύπησε το πιο χοντρό σηµείο του ψαριού µε ένα λεπτό µεταλλικό µαχαίρι. Αν είναι πολύ καυτό για να το ακουµπήσεις, σηµαίνει ότι το ψάρι έχει ψηθεί καλά µέχρι µέσα.

5. Απόσυρε από το φούρνο και µε τη βοήθεια µιας σπάτουλας µετάφερε προσεκτικά το σολοµό σε µια µακρόστενη πιατέλα. Πασπάλισε µε τον υπόλοιπο άνηθο, κόψε σε κοµµάτια και σέρβιρε αφαιρώντας το σπάγγο.

Διάβασε επίσης:

Ρεβίθια µε κάστανα στη γάστρα

Κοτόπουλο γεµιστό µε πλιγούρι & συκωτάκια πουλερικών τυλιγµένο σε λάχανο

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ