Πρώτο βήµα της διαδικασίας είναι ο ήπιος περιορισµός της θερµιδικής πρόσληψης µε τακτικά γεύµατα καθ’ όλη τη διάρκεια της µέρας. Αγόρασε, λοιπόν, τρόφιµα µε σκοπό την εύκολη επιλογή σνακ για τις ώρες ενδιάµεσα των γευµάτων, προγραµµάτισε και προετοίµασε τα κυρίως γεύµατα εκ των προτέρων, ώστε να είναι έτοιµα τις ώρες που θα πρέπει να τα έχεις. Παράλληλα, αύξησε την κατανάλωση τροφίµων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που µπορούν να προσφέρουν έντονο κορεσµό. Αυτά είναι τα γαλακτοκοµικά, οι ξηροί καρποί για τις «δύσκολες ώρες», τα ολικής άλεσης δηµητριακά (δηµητριακά πρωινού, ψωµί και ζυµαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι κ.ά.), τα λαχανικά που συνοδεύουν κάθε κυρίως γεύµα, τα όσπρια, που πρέπει να υπάρχουν σε δύο τουλάχιστον µεσηµεριανά γεύµατα εβδοµαδιαίως, και το µήλο, που αποτελεί δεκατιανό και απογευµατινό σνακ. Τέλος, περιόρισε την κατανάλωση λίπους, τόσο από τα ίδια τα τρόφιµα όσο αυτό που προστίθεται στα γεύµατα µε τη µορφή ελαίου ή µαργαρίνης, και αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα. Οι αλλαγές αυτές θα σε βοηθήσουν να επιστρέψεις στο σύνηθες βάρος σου και θα θέσουν τα θεµέλια για µια πιο υγιεινή διατροφή και καλύτερη υγεία.

Απαντά ο Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πρόεδρος Ε.Ι.Δ., επιστηµονικός συνεργάτης SEC

Διάβασε επίσης:

Μετράω καθημερινά θερμίδες. Κάνω καλά;

Τι είναι προτιμότερο να τρώω κατά τη διάρκεια της ημέρας; Τρία κυρίως γεύματα ή περισσότερα μικρά;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ