Η γαλοπούλα έχει την τιμητική της και δικαίως αφού το κρέας της είναι νόστιμο και τρυφερό. Αυτή η συνταγή έχει υπέροχη γεύση και το λεμόνι δίνει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στο πιάτο. Μόνο με  6,75 πόντους TBS.

Υλικά για 4-6 µερίδες

1 στήθος γαλοπούλας βάρους 1,5 κιλού µε την πέτσα

1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

3½ κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

4 κρεµµυδάκια για στιφάδο, κοµµένα στη µέση

3 φλ. ζωµός κότας

10 κλωναράκια λεµονοθύµαρο

1 κ.σ. ξύσµα από ακέρωτο λεµόνι

1 κ.γ κόκκοι µαύρου πιπεριού

1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αλάτι θαλασσινό

Πιπέρι µαύρο φρεσκοτριµµένο

Εκτέλεση

1. Ρίξε σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε βαρύ πάτο το ελαιόλαδο και το µισό βούτυρο και άφησε σε µέτρια φωτιά, να λιώσει το βούτυρο. Αλατοπιπέρωσε το στήθος γαλοπούλας και τοποθέτησέ το στην κατσαρόλα µε την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω, καθώς και τα κρεµµυδάκια κοµµένα στη µέση – αφού τα έχεις ξεφλουδίσει. Σόταρε για 5΄, γύρισε το στήθος από την άλλη πλευρά και σόταρε για ακόµα 5΄, να πάρει χρώµα και από τις δύο πλευρές.

2. Ρίξε στην κατσαρόλα το ζωµό κότας, το λεµονοθύµαρο, το ξύσµα λεµονιού και τους κόκκους πιπεριού και άφησε το µείγµα να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά. Χαµήλωσε τη θερµοκρασία και σιγόβρασε για 30΄ µε κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας µέχρι το κρέας να ψηθεί καλά µέχρι µέσα και να γίνει τρυφερό. Βγάλε το στήθος της γαλοπούλας σε ένα πιάτο, κάλυψέ το µε αλουµινόχαρτο και διατήρησέ το ζεστό.

3. Σούρωσε σε ένα µπολ τα υγρά της κατσαρόλας.

4. Λιώσε το υπόλοιπο βούτυρο σε µια µεγάλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, µέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες. Πρόσθεσε το αλεύρι και µαγείρεψε για 2΄-3΄, ή µέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώµα, ανακατεύοντας µε ένα σύρµα χειρός. Πρόσθεσε σταδιακά τα υγρά του ψησίµατος που σούρωσες και ανακάτεψε µέχρι να οµογενοποιηθεί το µείγµα. Βράσε ανακατεύοντας συνεχώς για ακόµα 2΄ ή µέχρι να πήξει η σάλτσα.

5. Απόσυρε από τη φωτιά και άδειασε τη σάλτσα σε µια σαλτσιέρα.

6. Κόψε το στήθος της γαλοπούλας σε λεπτές φέτες µε ένα αιχµηρό µαχαίρι, µετάφερε σε µια πιατέλα και σέρβιρε συνοδεύοντας µε τη σάλτσα.

Tip: Εναλλακτικά µπορείς να χρησιµοποιήσεις ζωµό λαχανικών και να προσθέσεις 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί ξηρό, που θα χαρίσει εξίσου πλούσια νοστιµιά.

Διάβασε επίσης:

Πίτα µε µοσχάρι µπουργκινιόν

Παραδοσιακοί κουραμπιέδες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ