Ο παραδοσιακός τραχανάς είναι µια κατ’ εξοχήν χειµερινή επιλογή. Ξέφυγε από την κλασική σούπα µε ένα πρωτότυπο, εύκολο, γευστικό και εντυπωσιακό πιάτο!

Υλικά για 2 µερίδες

• 2 φλ. τραχανάς, ξινός

• 4 κολοκυθάκια µικρά

• ½ φλ. ελαιόλαδο

• 1 κρεµµύδι ξερό µέτριο, ψιλοκοµµένο

• 1 µατσάκι µαϊντανός, ψιλοκοµµένο

• 1 φλ. γραβιέρα, τριµµένη

• 1½ φλ. γάλα πλήρες αγελαδινό

• 1 φλ. σύγκλινο Μάνης, κοµµένο σε κύβους

• 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

• 1 αυγό

• Αλάτι

• Πιπέρι µαύρο, φρεσκοτριµµένο

Για το σερβίρισµα

Πιπέρι µαύρο, φρεσκοτριµµένο

Εκτέλεση

1. Πλύνε, καθάρισε και κόψε τα κολοκυθάκια σε κυβάκια, όπως και το σύγκλινο. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίξε το ελαιόλαδο και τοποθέτησέ το σε δυνατή φωτιά, να ζεσταθεί καλά. Σόταρε το ψιλοκοµµένο κρεµµύδι, το σύγκλινο και τα κολοκυθάκια για 2΄-3΄, ανακατεύοντας µε µια ξύλινη κουτάλα. Πρόσθεσε τον τραχανά και συνέχισε το σοτάρισµα για άλλο 1΄. Ρίξε και τη γραβιέρα τριµµένη, το γάλα, το µαϊντανό (κρατώντας λίγο για το σερβίρισµα), αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε µε την κουτάλα.

2. Προθέρµανε το φούρνο στους 200 °C στον αέρα. Μετάφερε το µείγµα σε µια στρογγυλή φόρµα µε αποσπώµενο πάτο διαµέτρου 10 εκ. και άπλωσε από πάνω το βούτυρο, κόβοντάς το σε κοµµατάκια µε τα χέρια σου. Ψήσε στη µεσαία σχάρα του φούρνου για 20΄. Στη συνέχεια, απόσυρε από το φούρνο και µε ένα κουτάλι πίεσε στο κέντρο της τούρτας, δηµιουργώντας µια λακκούβα, και σπάσε εκεί ένα αυγό.

3. Βάλε την τούρτα ξανά στο φούρνο για 3΄- 4΄ να ψηθεί το αυγό. Απόσυρε από το φούρνο και ξεφόρµαρέ τη. Μετάφερέ τη µε τη βοήθεια µιας σπάτουλας σε ένα πιάτο και σέρβιρε πασπαλίζοντας από πάνω µε φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι και λίγο ψιλοκοµµένο µαϊντανό.

Διάβασε επίσης:

Συνταγή: Sticks κολοκύθας

Κοτόπουλο γεµιστό µε πλιγούρι & συκωτάκια πουλερικών τυλιγµένο σε λάχανο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ