Το ξίδι υπάρχει σίγουρα στο ντουλάπι της κουζίνας σου. Ξέρεις όμως ότι αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο για την υγεία σου, με μεγάλη ιστορία;

Πως το χρησιμοποιούσαν

  • Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το ξίδι για την θεραπεία της ωτίτιδας, την απολύμανση των πληγών, την αντιμετώπιση της γάγγραινας και της δηλητηρίασης από μανιτάρια.
  • Ο Ιπποκράτης, όπως και ο Γαληνός, χρησιμοποιούσαν το οξύμελι (μείγμα ξιδιού και μελιού) για την απόχρεμψη και την απελευθέρωση της αναπνοής, για τη δυσκοιλιότητα, την περιπνευμονία και την πλευρίτιδα. Συνιστούσε ξίδι για την αντιμετώπιση των φλογώσεων και τα πρηξίματα, τα έλκη και τα καψίματα.
  • Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έφεραν πάντα μαζί τους την posca, που ήταν αραιωμένο ξίδι και ανακούφιζε τις πληγές.
  • Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας, σε αναπνευστικά προβλήματα και κατά μολυσματικών ασθενειών.

Τα είδη

Το ξίδι είναι προϊόν ζύμωσης και προέρχεται κυρίως από το κρασί. Στην αγορά θα βρεις μηλόξιδο, βαλσαμικό, ξίδι με αρωματικά βότανα, ξίδι από καρύδα, ενώ στις ασιατικές κουζίνες χρησιμοποιείται ξίδι που φτιάχνεται από ρύζι.

Εύκολο dressing

Υλικά

1 φλ. βαλσαμικό ξίδι

1 φλ. μέλι

Εκτέλεση

Σε βαριά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζουμε το βαλσαμικό ξίδι μαζί με το μέλι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει τελείως το μέλι. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι να πήξει ελαφρά, περίπου 25 λεπτά. Το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βαζάκι.

Tip: Σερβίρουμε τη σος με όλα τα ψητά αλλά τη χρησιμοποιούμε και για μαρινάδα. Μπορείς να τη δοκιμάσεις ακόμα και πάνω από το παγωτό φράουλα.

Θυμήσου: Το ξίδι έχει ελάχιστες θερμίδες: 12 Kcal στα 100 γραμμάρια (0,6 θερμίδες το κουταλάκι)

Διάβασε επίσης:

Τα μυστικά της κουζίνας

Ξίδι… ενα θαυματουργό προϊόν!

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ