Στο ντουλάπι της κουζίνας σου βρες τον πιο απρόσμενο “σύμμαχο”, που θα νοστιμίσει τα πιάτα σου και θα εξασφαλίσει την υγεία σου!

Οι απανταχού θιασώτες του υγιεινού τρόπου ζωής ακολουθούν με θρησκευτική προσήλωση μια νέα διατροφική εμμονή! Μπορεί μέχρι στιγμής να το υποτιμούσες, θεωρώντας το αποκλειστικά άρτυμα για τις σαλάτες και τις… φακές (που πάντα σε πίεζε η μητέρα σου να τρως από παιδί), το ξίδι ωστόσο έχει όλα τα… προσόντα να σε πείσει να το βγάζεις από το ντουλάπι της κουζίνας σου όλο και συχνότερα.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το έχουν βάλει, για πολλούς, στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης των περιττών κιλών, δεν είναι όμως μονάχα αυτή του η διάσταση που θα σε πείσει για του λόγου το ασφαλές. Μελέτες σχετικά με το ξίδι που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Food Science επιβεβαίωσαν μια μεγάλη αλήθεια: η κατανάλωσή του, από αρχαιοτάτων χρόνων, συνδέεται άμεσα με πολλαπλά και πολύπλευρα οφέλη για τον οργανισμό σου και τα διάφορα υποσυστήματά του.

10 λόγοι για να βάλεις ξίδι στο πιάτο σου

1) Έλεγχος του σωματικού βάρους

Το ξίδι, και περισσότερο το μηλόξιδο, δρέπει παγκοσμίως δάφνες σχετικά με τη λιποδιαλυτική του ικανότητα, κάνοντας αρκετούς να πίνουν ένα ποτηράκι πριν από κάθε γεύμα, με στόχο να περιορίσουν την όρεξή τους και να βοηθήσουν τον οργανισμό να εκκινήσει δυναμικά τη μεταβολική διαδικασία για τις τροφές που πρόκειται να καταναλώσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το οξικό οξύ, το κύριο συστατικό του ξιδιού, παίζει σπουδαίο ρόλο στην απελευθέρωση ενέργειας από τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Επιπλέον, το γεγονός ότι επιβραδύνει το ρυθμό κένωσης του στομάχου του προσδίδει και μια έξτρα ιδιότητα: αυτή της μείωσης της όρεξης – αν και κλινικές μελέτες της Mayo Clinic δεν επιβεβαιώνουν απολύτως κάτι τέτοιο προς το παρόν. Στο βαθμό, ωστόσο, που το ξίδι μπορεί να αντικαταστήσει άλλα παχυντικά και λιπαρά αρτύματα σε σαλάτες (π.χ. μαγιονέζα, σάλτσες), ως ένα ελαφρύτερο και πολύ υγιεινότερο ντρέσινγκ, μπορεί να μειώσει τις θερμίδες που θα πάρεις από ένα γεύμα ακόμα και στο μισό!

2) Πεπτικό σύστημα

Γνωστό για τις αντιβιοτικές του ιδιότητες, συμβάλλει στην ανακούφιση και, εν τέλει, τη θεραπεία προβλημάτων που σχετίζονται με το προσβεβλημένο από κάποιο παράσιτο πεπτικό σύστημα, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

3) Δέρμα

Τα υψηλά επίπεδα οξέων που περιέχει βοηθούν στην καταπράυνση των δερματικών εξανθημάτων ή ερεθισμών που προκαλούνται από εγκαύματα, δαγκώματα, παράσιτα, ακόμα και ακμή (αν και γενικότερα, λόγω των όξινων χαρακτηριστικών του, καλό είναι να μην έρχεται σε απευθείας έκθεση με το νοσούν δέρμα – ενδείκνυται η σχετική αραίωσή του με νερό και η εφαρμογή του στο δέρμα με εμβάπτιση μιας αποστειρωμένης γάζας μέσα στο διάλυμα).

4) Πρόληψη του διαβήτη

Το ξίδι βελτιώνει τις τιμές του σακχάρου το αίματος, ενώ έχει κλινικά αποδειχθεί πως με την κατανάλωση μιας κουταλιάς της σούπας ξιδιού (κυρίως μηλόξιδου) πριν από κάθε γεύμα το σάκχαρο τείνει να παραμείνει σε φυσιολογικά επίπεδα, ανεξαρτήτως των τροφών που θα προσληφθούν. Είναι γνωστή η χρήση του ξιδιού στη δίαιτα αυτών πουν πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Η χρήση του ξιδιού έχει αποδειχθεί ότι δρα κατασταλτικά στη δισακχαριτάση, με αποτέλεσμα να μειώνεται η συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, αυξάνει την ανοχή των διαβητικών τύπου 2 στην ινσουλίνη, η οποία δρα θεραπευτικά κατά του διαβήτη. Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που του προσάπτουν αντιδιαβητικές ιδιότητες παρόμοιες με αυτές της ακαρβόζης και της μετφορμίνης, που περιέχονται στα φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση του διαγνωσμένου διαβήτη.

5) Νευροεκφυλιστικές παθήσεις και καρκίνος

Συγκαταλέγεται στις ισχυρά πιθανολογούμενες ιδιότητές του, μιας και πρόκειται για μια πλούσια πηγή πολυφαινολών, ενώσεων που συντίθενται για την καταπολέμηση του επονομαζόμενου οξειδωτικού στρες, που δρα σαν καταλύτης και καταστρέφει όλα τα κύτταρα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των κυττάρων του εγκεφάλου. Μέσα στον οργανισμό μεταφέρεται με το αίμα στο συκώτι και τους ιστούς και υφίσταται πλήρη οξείδωση με απελευθέρωση ενέργειας. Καθημερινά διενεργείται και μια νέα έρευνα που συσχετίζει την κατανάλωσή του με την πρόληψη/καταστολή πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

6) Οστά και μυς

Το οξικό οξύ που περιέχει συμβάλλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση του ασβεστίου από το σώμα αλλά και των βιταμινών που είναι απαραίτητες στην υποστήριξη του μυοσκελετικού συστήματος. Συνάμα, αποτελεί ιδανικό αρωγό στη συνοχή της οστικής πυκνότητας και αντοχής, στοιχείο απαραίτητο στη μάχη της καταπολέμησης της οστεοαρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης. Λόγω του υψηλού επιπέδου των αμινοξέων και των οξέων του καλίου, το ξίδι μπορεί επίσης να μειώσει τους μυϊκούς πόνους και την κόπωση, ενώ έχει αποδειχτεί ευεργετικό και στην άμεση ανακούφιση από επώδυνες κράμπες. Το ξίδι από μηλίτη απορροφά το γαλακτικό οξύ που συγκεντρώνεται στους μυς μετά την άσκηση και προκαλεί πόνο. Ανακάτεψε λίγες κουταλιές ξίδι σε ένα ποτήρι νερό, μούλιασε ένα πανί και ακούμπησέ το στις πονεμένες περιοχές για 20 λεπτά.

7) Ιώσεις

Η αντιβακτηριδιακή του δράση καταπολεμά τις φλεγμονές και λοιμώξεις του αναπνευστικού, καθώς η οξύτητα μειώνει τα επίπεδα pH της περιοχής, καθιστώντας τη αφιλόξενη στην ευδοκίμηση και τον πολλαπλασιασμό της προσβολής. Παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι, όταν εισαχθούν ξένες ουσίες στον οργανισμό, πολύ συχνά το οξικό οξύ αντιδρά με αυτές και τις εξουδετερώνει. Ξίδι με οξύτητα τουλάχιστον 5% είναι θανατηφόρο για μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών. Το ξίδι μπορεί να αποδειχτεί εξίσου χρήσιμο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ιγμορίτιδας και της βουλωμένης μύτης.

8) Πονοκέφαλος

Ανακατεύοντας δύο κουταλάκια του γλυκού μηλόξιδο με ζεστό νερό και λιωμένο μέλι, μπορείς να αποχαιρετίσεις εκείνον τον επίμονο πονοκέφαλο που σε βασανίζει.

9) Στοματική υγιεινή

Κάνοντας γαργάρες με λίγο ξίδι πριν από το κανονικό βούρτσισμα των δοντιών σου, μπορείς να απαλλαγείς από το αντιαισθητικό κιτρίνισμα. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να μην παραλείπει κανείς το πολύ καλό ξέπλυμα των δοντιών με νερό, γιατί, αν το ξίδι παραμείνει, μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο σιγά σιγά.

10) Μυκητιάσεις

Μυρμηγκιές, μυκητιάσεις στα δάχτυλα του ποδιού, πιτυρίδα αντιμετωπίζονται με λευκό ξίδι ή ξίδι από μηλίτη. Βάλε τα πόδια σε ένα μείγμα με ένα μέρος ξίδι και πέντε μέρη νερό και θα δεις φανερή και άμεση διαφορά.

Διάβασε επίσης:

Το ιδανικό gadget για την κουζίνα σου

Βάλε τέλος στη λιπαρή επιδερμίδα με ένα μόνο προϊόν που έχεις ήδη στην κουζίνα σου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ