- Διαφήμιση -

Η μυρωδιά του βρίσκεται σίγουρα ανάμεσα στις παιδικές σου αναμνήσεις. Το μικρό του μέγεθος και ο πλούσιος χυμός του το κατατάσσουν ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα φρούτα του χειμώνα. Ανήκει και αυτό στην οικογένεια των εσπεριδοειδών. Στα… προσόντα του είναι η εύκολη μεταφορά και το ακόμα πιο εύκολο ξεφλούδισμα! Μπορεί να γίνει κάλλιστα το υγιεινό σου σνακ για το γραφείο.

Θρεπτικά συστατικά – 2 μανταρίνια: 0,75 πόντοι

- Διαφήμιση -

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες Α και C. Είναι πολύτιμη πηγή υδατανθράκων, σιδήρου, καροτίνης και φωσφόρου. Περιέχει νάτριο, πρωτεΐνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ.

Tip: Τα μανταρίνια, όπως και τα πορτοκάλια, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου σε δροσερό σημείο. Η αρωματική φλούδα του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ξύσμα σε γλυκά αλλά και ολόκληρη σε φαγητά κατσαρόλας.

Η Γνώμη του ειδικού:

Το μανταρίνι είναι εσπεριδοειδές και μοιάζει με μικρό πορτοκάλι. Η ποικιλία που έχει κερδίσει περισσότερο τους καταναλωτές είναι οι κλημεντίνες, διότι είναι μικρές και πολύ αρωματικές. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε καροτινοειδή, στα οποία και οφείλεται το έντονο προρτοκαλί του χρώμα. Έχει χαμηλή θερμιδική αξία, είναι πλούσια πηγή καλίου και γι’ αυτό βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ένα μανταρίνι έχει 40 θερμίδες. – Αναστασία Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος

Μαρμελάδα μανταρίνι

Υλικά

1 κιλό μανταρίνια

800 γρ. ζάχαρη

1 λεμόνι

Εκτέλεση

1. Πλύνε τα μανταρίνια και το λεμόνι και ξεφλούδισέ τα.

2. Πάρε τις μισές φλούδες από τα μανταρίνια και τη φλούδα από το λεμόνι, αφού της έχεις αφαιρέσει το λευκό μέρος, και βράσε τες για 15 λεπτά. Τις σουρώνεις και στη συνέχεια τις βάζεις στο μπλέντερ.

3. Κόψε τα μανταρίνια και το λεμόνι σε μικρά κομματάκια και αφαίρεσε τα κουκούτσια.

4. Τοποθέτησε τις φλούδες και τα κομματάκια σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και άφησέ τα να βράσουν για 30 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά.

5. Τοποθέτησε τη μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.

Διάβασε επίσης:

Τα φρούτα του χειμώνα: Ακτινίδιο

Tα φρούτα του χειμώνα: Πορτοκάλι

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ