Ό,τι τσιµπολογάς καθηµερινά δεν επηρεάζει µόνο τη γραµµή σου. Είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις και στην υγεία του κόλπου σου.
Έχεις έντονη φαγούρα ή ερεθισµό στην περιοχή του κόλπου; Μπορεί να ευθύνονται οι καθηµερινές σου συνήθειες (ακόµη και οι διατροφικές). Δες τι µπορείς να κάνεις για να αντιµετωπίσεις το πρόβληµα, ποιες τροφές να αποφεύγεις και ποιες να προτιµάς. Οι κολπικές λοιµώξεις µπορεί να σε κάνουν πολλές φορές να νιώσεις αµήχανα ή άβολα και να σε ταλαιπωρήσουν στην καθηµερινότητά σου. Υπάρχουν, ωστόσο, και καλά νέα: µε µερικές απλές αλλαγές στις συνήθειές σου µπορείς να τις προλάβεις.
1. Το πρόβληµα:
Έντονη, ανυπόφορη φαγούρα
Το 75% των γυναικών θα πρέπει να αναµένουν ότι θα αντιµετωπίσουν τουλάχιστον µια φορά στη ζωή τους µια κολπική λοίµωξη από µύκητες, ενώ το 5% αυτών θα εκδηλώσει µια τέτοια λοίµωξη τέσσερις ή περισσότερες φορές το χρόνο. Τα συµπτώµατα περιλαµβάνουν έντονη φαγούρα, που συνοδεύεται από έκκριση ενός υγρού λευκού χρώµατος, το οποίο έχει χαρακτηριστική µυρωδιά. Η κατάχρηση αντιβιοτικών, τα στενά ρούχα, ο διαβήτης, ορισµένα φάρµακα (π.χ. κορτιζόνη ή αντισυλληπτικά) είναι µερικές από τις αιτίες που µπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη µυκήτων. Η κολπική λοίµωξη από µύκητες εµφανίζεται µε τα παρακάτω συµπτώµατα:
– φαγούρα (κνησµός)
– ερυθρότητα και οίδηµα
– αίσθηµα καψίµατος
– παχύρρευστο, λευκοκίτρινο υγρό που εκκρίνεται από τον κόλπο, µε χαρακτηριστική, δυσάρεστη οσµή
– έντονο αίσθηµα ξηρότητας στην περιοχή του κόλπου
Πώς θα το προλάβεις
– Πόση επεξεργασµένη ζάχαρη καταναλώνεις ηµερησίως; Αυτή βρίσκεται σε πολλά αρτοσκευάσµατα και συσκευασµένα τρόφιµα. Αν παίρνεις πάνω από 24 γραµµάρια (βλ. ετικέτες), που αντιστοιχούν σε 6 κουταλιές της σούπας, καλό θα ήταν να την περιορίσεις. Η ζάχαρη αποτελεί άριστη τροφή για τους µύκητες.
– Αν έχεις διαβήτη, θα πρέπει να µεριµνάς ώστε τα επίπεδα σακχάρου στον οργανισµό σου να βρίσκονται υπό έλεγχο.
– Κράτα την περιοχή στεγνή και καθαρή. Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη µυκήτων.
– Απόφυγε τα ισχυρά αντισηπτικά σαπούνια και τα αφρόλουτρα που µπορεί να ερεθίσουν την περιοχή.
– Προτίµησε βαµβακερά υφάσµατα και απόφυγε τα νάιλον, γιατί απορροφούν την υγρασία.
– Μετά το µπάνιο, µην αµελείς να σκουπίζεσαι καλά.
– Απόφυγε να παίρνεις αντιβιοτικά, αν δεν σου τα έχει δώσει ο γιατρός.
Πώς θα το αντιµετωπίσεις
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό που βοηθά είναι ο χρόνος. Ο οργανισµός σου, ως αντίδραση, θα αυξήσει το pΗ του κόλπου σου. Μπορεί όµως να χρειαστεί θεραπεία τοπικά, µε κολπικές αντιµυκητιασικές κρέµες, κολπικά υπόθετα, ή και φάρµακα από το στόµα.
2. Το πρόβληµα:
Κάψιµο κατά την ούρηση
– Αν έχεις πόνο στην πύελο, τσούξιµο κατά την ούρηση και νιώθεις την ανάγκη να επισκέπτεσαι συχνά την τουαλέτα, τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις πάθει ουρολοίµωξη. Η κατάσταση αυτή δεν είναι από µόνη της τόσο επικίνδυνη, αλλά µπορεί να έχει µια ενοχλητική εξέλιξη: συχνά υποτροπιάζει και είναι πιθανό να σε ενοχλεί αρκετές φορές µέσα στο χρόνο.
Πώς θα το προλάβεις
– Δεν υπάρχει λόγος να το ρίξεις στο χυµό cranberry επειδή διάβασες ότι συµβάλλει στη πρόληψη της ουρολοίµωξης. Σύµφωνα µε µια πρόσφατη µελέτη, ο χυµός και τα συµπληρώµατα cranberry δεν βοηθούν πραγµατικά.
– Πίνε άφθονα υγρά και κυρίως νερό, 8-10 ποτήρια, καθώς µέσω της διούρησης αποβάλλονται τα µικρόβια από τον οργανισµό.
– Προσπάθησε να µην κρατάς τα ούρα σου. Η συνήθεια αυτή µπορεί µακροπρόθεσµα να προκαλέσει ζηµιά στην κύστη σου, ενώ, όταν τα ούρα µένουν στην κύστη για πολύ χρόνο, δηµιουργούν πρόσφορο έδαφος στα µικρόβια να αναπτυχθούν.
– Προσπάθησε να πηγαίνεις στην τουαλέτα πριν και µετά τη σεξουαλική επαφή.
Πώς θα το αντιµετωπίσεις
Πήγαινε στο γιατρό σου για να σε εξετάσει· είναι πιθανό να σου προτείνει να κάνεις ανάλυση ούρων για να µάθει από ποια ακριβώς βακτήρια έχεις µολυνθεί και να διαπιστώσει ποια αντιβιοτικά είναι πιο αποτελεσµατικά στην καταπολέµησή τους.
3. Το πρόβληµα:
Δυσάρεστη µυρωδιά
Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι η πιο συχνή κολπίτιδα, που αφορά στο 29% των γυναικών. Παρόλο που οι περισσότερες γυναίκες δεν αναφέρουν συµπτώµατα, να είσαι σε επαγρύπνηση για κνησµό, που συνοδεύεται από µια έντονη µυρωδιά ψαριού.
Πώς θα το προλάβεις
– Φάε ζωντανό γιαούρτι. Περιέχει τα λεγόµενα «καλά βακτήρια», τα οποία συµβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας της χλωρίδας του κόλπου.
– Οι απόψεις των ειδικών διίστανται για το κατά πόσον η σεξουαλική σου ζωή µπορεί να έχει σχέση µε την κολπίτιδα. Πάντως, για να είσαι σίγουρη, υπάρχει και το προφυλακτικό.
– Μην κάνεις κατάχρηση προϊόντων για τον καθαρισµό του κόλπου. Ο γυναικείος κόλπος έχει την ικανότητα να διατηρεί σε ισορροπία τους µικροοργανισµούς του.
– Κάνε κολπικές πλύσεις µε χαµοµήλι, το οποίο αποµακρύνει αποτελεσµατικά τις κολπικές εκκρίσεις.
– Όταν πηγαίνεις στην τουαλέτα, να σκουπίζεσαι από εµπρός προς τα πίσω, ώστε να αποφύγεις τυχόν µόλυνση από βακτήρια.
Πώς θα το αντιµετωπίσεις
Επειδή συνήθως τα αντιβιοτικά είναι η µόνη αποτελεσµατική αντιµετώπιση, θα πρέπει να επισκεφτείς γυναικολόγο για να σου χορηγήσει τα κατάλληλα. Θα πρέπει να συνεχίσεις, ωστόσο, την αγωγή, ακόµη κι αν τα συµπτώµατα υποχωρήσουν µετά από λίγο, για την αποφυγή υποτροπής.
3 «κόλπα» προστασίας του κόλπου
1 Μια απροσδόκητη αιτία που µπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του κόλπου σου είναι το ποδήλατο, στατικό ή συµβατικό. Αν κάνεις τακτικά ποδήλατο, είναι πιθανό, λόγω της πίεσης που υφίσταται η περιοχή, να αντιµετωπίσεις συµπτώµατα όπως πόνο, µυρµήγκιασµα ή µούδιασµα στην περιοχή. Για να αποφύγεις αυτές τις ενοχλήσεις, αν είσαι λάτρις του ποδηλάτου, φρόντισε να φοράς ειδικό ποδηλατικό σορτς µε pad προστασίας, που απορροφά την πίεση που δέχεται η περιοχή. Θα το βρεις σε καταστήµατα µε ποδηλατικά ή αθλητικά είδη και κοστίζει από €30.
2 Μερικές φορές, ενώ εσύ θέλεις να κάνεις σεξ, ο κόλπος σου απλώς δεν πιάνει το… υπονοούµενο και δεν λέει να συνεργαστεί. Η ξηρότητα του κόλπου, αν και γενικά πρόκειται για µια φυσιολογική κατάσταση, µπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, µεταξύ άλλων από τη λήψη κάποιων φαρµάκων, όπως αντικαταθλιπτικά, αντιισταµινικά ή αντισυλληπτικά (ορµόνες). Μπορεί, επίσης, να προκύψει µετά από τη γέννα ή πριν την εµµηνόπαυση. Όταν σου συµβαίνει αυτό, φρόντισε πριν την επαφή να χρησιµοποιήσεις κάποιο λιπαντικό ή απλώς να καθυστερήσεις τη διαδικασία, π.χ., µε περισσότερα προκαταρκτικά, µέχρι ο κόλπος να υγρανθεί φυσιολογικά.
3 Μπορεί να γνωρίζεις ότι το προφυλακτικό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις µια ανεπιθύµητη εγκυµοσύνη ή τα ΣΜΝ, ωστόσο, σύµφωνα µε µια νέα µελέτη, η χρήση προφυλακτικού συµβάλλει και στη ρύθµιση της ισορροπίας του pΗ του κόλπου, γεγονός που µπορεί να σε προφυλάξει από την ανάπτυξη µη φιλικών βακτηρίων στην περιοχή και από την εκδήλωση ουρολοιµώξεων και βακτηριακής ή µυκητιασικής κολπίτιδας.