Πριν από έναν χρόνο δημιουργήθηκε το κίνηµα «Today I Failed At», το οποίο έχει ως στόχο την απενοχοποίηση της αποτυχίας και τη στρατηγική αντιµετώπισής της. Σκοπός της είναι να σου αποδείξει ότι η αποτυχία δεν είναι παρά ο πιο ασφαλής δρόµος για την επιτυχία!

«Το πρωί της Κυριακής ξύπνησα µε όλη την καλή διάθεση να συνεχίσω τη δίαιτά µου. Ήταν η πέµπτη ηµέρα και ήµουν αποφασισµένη. Σηκώθηκα, έφαγα γιαούρτι µε φρούτα και ξεκίνησα την ηµέρα µου. Στο µεσηµεριανό µε τους φίλους µου παρήγγειλα κάτι “στεγνό” και είπα “όχι” στο επιδόρπιο. Όταν επέστρεψα στο σπίτι, η αδελφή µου είχε φέρει ντόνατ και κατάφερα να τα αποφύγω για λίγες ώρες. Όταν άρχισα να κουράζοµαι, σκέφτηκα: “Υπήρξες σωστή, µπορείς να τσιµπήσεις”. Έφαγα µια δαγκωνιά στα όρθια και αποµακρύνθηκα. Μετά επέστρεψα για άλλη µία και άλλη µία. Μέχρι το βράδυ ήµουν πάλι στο σηµείο µηδέν. Είµαι µια αποτυχηµένη!»
Η κεντρική έννοια στο µήνυµα αυτό, που βρήκα πριν από µερικές ηµέρες στο inbox µου από τη Leah, µια 24χρονη φοιτήτρια της Νοµικής στο Austin του Texas, είναι εκείνη της αποτυχίας. Η αποτυχία παρακίνησε τη Leah από την Αµερική, τη Celine από τη Γαλλία, τη Raha από το Μαρόκο και την Πένυ από τη Θήβα να µου στείλουν µήνυµα µε κοινό θέµα την «ανικανότητά τους»να αδυνατίσουν.

Ο σκοπός του «Today I Failed At» είναι να επαναπροσδιορίσει την αποτυχία µέσα από µια καθηλωτική δύναµη κινητοποίησης και επαναδιοργάνωσης. Η αποτυχία για µένα είναι µια έννοια βαθιά υποτιµηµένη.
Δεν είναι το αντίπαλον δέος της επιτυχίας. Είναι, αντίθετα, ο πιο ασφαλής δρόµος προς εκείνη. Σου παρέχει απλόχερα πληροφορίες σχετικά µε το τι δεν πρέπει να κάνεις, τι δεν αποδίδει προκειµένου να πετύχεις τον στόχο σου. Σε απαλλάσσει από µια επιλογή που δεν είναι βιώσιµη.
Η ιδέα παρουσιάστηκε αρχικά στην Αµερική, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Ελλάδα, τη Γαλλία, το Μαχρέµπ και τον Καναδά µέσω διεθνών blogs.

Η αποτυχηµένη δίαιτα
Μέσα από την εµπειρία µου κατά τη διάρκεια του περασµένου χρόνου διαπίστωσα ότι «αποτυχία» και «δίαιτα» είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεµένες. Περίπου το 80% των µηνυµάτων που λαµβάνω από followers του project αναφέρονται σε ζητήµατα δίαιτας. Οι άνθρωποι αυτοί επικοινωνούν µαζί µου για να µάθουν όχι τι πρέπει να τρώνε, αλλά πώς µπορούν να αντιµετωπίσουν την απελπισία της αποτυχίας που είναι σύµφυτη µε κάθε προσπάθεια για υγιέστερο σώµα.

Μέσα στα γράµµατά τους αναγνωρίζω την ντροπή. Το αίσθηµα τού «δεν είµαι αρκετά καλή για να έχω το σώµα των ονείρων µου». Τους λείπει η προσήλωση.Τους λείπουν τα γονίδια. Φοβούνται πως θα τους κρίνουν οι φίλοι τους αν τους πουν ότι προσπαθούν. Αγαπητή αναγνώστρια, για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, δεν χρειάζεται να σε νουθετήσω σχετικά µε την αναγκαιότητα ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ούτε να σε ενηµερώσω σχετικά µε την ποιότητα των τροφών τις οποίες θα ήταν προτιµότερο να λαµβάνεις. Δεν είµαι, άλλωστε, ούτε γιατρός ούτε διατροφολόγος, είµαι όµως υποστηρικτής της αποτυχίας και γι’ αυτό τον λόγο θα σου µιλήσω για τη δίαιτα από µια σκοπιά λιγότερο επικριτική και περισσότερο ανθρώπινη. Θέλεις, όπως όλες µας σε κάποια στιγµή της ζωής µας, να κάνεις δίαιτα. Θέλεις ένα σώµα γερό, όµορφο και ελκυστικό. Θέλεις ό,τι θέλουµε όλες και είµαι εδώ για να σου πω: Το αξίζεις και θα το έχεις!

This is your body
Για να προσωποποιήσω λίγο τις συµβουλές µου, θέλω να σου πω ότι το ζήτηµα «σώµα-δίαιτα-υγεία» µε αφορά προσωπικά. Έχω ακούσει διάφορα σχόλια για την εµφάνισή µου και, καθώς εξελίσσοµαι, προσπαθώ να κρατήσω µια απόσταση από τον έξω κόσµο, να αναπνεύσω και να αρχίσω να επιλέγω πιο συνειδητά πώς θέλω εγώ η ίδια να είναι το σώµα µου και όχι να ακολουθώ τάσεις και να απαντώ σε κριτικές. Το ζήτηµα της δίαιτας, λοιπόν, δεν το έχω προσεγγίσει µόνο θεωρητικά. Έχω βιώσει κι εγώ την αποτυχία και την παραίτηση, αλλά µε τη στροφή που αποφάσισα να κάνω και να εµπιστευτώ τις προσωπικές µου επιλογές σχετικά µε το σώµα µου, έφτιαξα µια λίστα µε τέσσερις µύθους σχετικούς µε τη δίαιτα, τους οποίους προσπαθώ να καταρρίψω, έτσι ώστε να παραµένω ενθουσιώδης σε κάθε µου προσπάθεια.
Σου τους παραθέτω, λοιπόν, µε την ελπίδα ότι, διαβάζοντάς τους, δεν θα νιώσεις πάλι ότι δεν κάνεις κάτι καλά, αλλά ότι το µέλλον σου στη δίαιτα δεν είναι καταδικασµένο.

Ο µύθος του δικαιώµατος στο λεπτό σώµα. Την έχουµε συναντήσει όλες µας: Τη φίλη µε τις τέλειες αναλογίες, την ιδανική φιγούρα και την υποδειγµατική πειθαρχία. Που ξέρει το σωστό και σου υποδεικνύει το λάθος σου. Που σε κάνει να πιστεύεις ότι το fitness δεν είναι για σένα. Ότι δεν το δικαιούσαι.
Κατάρριψη: Ό,τι δικαιούται εκείνη δικαιούσαι κι εσύ. Διεκδίκησέ το!

Ο µύθος του απατεώνα. «Μπορεί να έχασα πέντε κιλά, αλλά ποιον κοροϊδεύω; Δεν θα κρατήσει για πολύ. Δεν ανήκω στους λεπτούς ανθρώπους. Θα µε καταλάβουν και θα µε στείλουν πίσω στη θέση µου». Κατάρριψη: Το σώµα έχει εκπληκτική δυναµική. Μεταµορφώνεται, ωριµάζει και αλλάζει. Δεν επιδέχεται αµετάβλητους ορισµούς. Μόνο παροδικούς.

Ο µύθος της µετάλλαξης. «Χθες έφαγα 10 κοµµάτια πίτσα για βραδινό αλλά από σήµερα τέλος. Μόνο σαλάτες». Κατάρριψη: Δεν θα κρατήσει για πολύ. Το έχεις ξαναδοκιµάσει. Φάε 9 κοµµάτια σήµερα και όταν µάθεις να χορταίνεις µε τόσα, φάε 8. Δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο να συνηθίσει την αλλαγή.

Ο µύθος του 100%. Η δίαιτα είναι παιχνίδι των άκρων: Ή 0 ή 100%. Δεν υπάρχει ενδιάµεσο. Κατάρριψη: Όταν περνάς από τα 0 στα 100 χλµ./ώρα κινείσαι στη ζωή σου µε µέση ταχύτητα 50 χλµ./ώρα. Εάν εµπιστευτείς τα 70 χλµ./ώρα, βαδίζεις κατά 20 χλµ./ώρα γρηγορότερα απ’ ό,τι πριν. Ξανασκέψου το.

Το µεγαλύτερο εµπόδιο κατά τη διάρκεια µιας δίαιτας δεν είναι τόσο η δυσκολία της όσο ο φόβος της αποτυχίας που σε παραλύει. Φοβάσαι ότι δεν αξίζεις, ότι εξαπατάς τον εαυτό σου, ότι δεν αντέχεις και ότι δεν δίνεις αρκετά. Και το βάζεις στα πόδια. Παραιτείσαι. Γι’ αυτό γνώρισε την αποτυχία. Απενοχοποίησέ την και µη φεύγεις. Αφού θέλεις να αδυνατίσεις, µείνε και προσπάθησε.

Δάφνη Σπυροπούλου