- Διαφήμιση -

Οι ειδικοί σε συμβουλεύουν πως θα αντιμετωπίσεις την εποχική αλλεργία.

Ο δερματολόγος

- Διαφήμιση -

Δρ Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγος, επιστημονική διευθύντρια του δερματολογικού τμήματος και Εφαρμογών Laser της κλινικής Cosmetic Derma Medicine
“Η ατοπική δερματίτιδα είναι η πιο συχνή δερματική πάθηση που σχετίζεται με αλλεργία. Συνυπάρχει συχνά με αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, άσθμα και διατροφικές αλλεργίες και παρουσιάζει έξαρση την άνοιξη. Τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ξηρότητα του δέρματος, ερυθρότητα, απολέπιση και κνησμό. Η θεραπεία μπορεί να είναι τοπική, δηλαδή να βασίζεται σε κρέμες που περιέχουν κορτικοστεροειδή ή αναστολείς της καλσινευρίνης. Εναλλακτικά μπορεί να χρειαστεί αγωγή από το στόμα (κορτικοστεροειδή). Οι τρόποι αντιμετώπισης στηρίζονται στην αποφυγή των παραγόντων που ευνοούν το πρόβλημα π.χ. συνθετικά και μάλλινα ρούχα και τροφές που στον κάθε άνθρωπο δημιουργούν ευαισθησία. Μια εξέταση που εντοπίζει τις τροφές αυτές είναι το Asyra Pro που έχουμε στην Cosmetic Derma Medicine και γίνεται μη επεμβατικά”.

Ο διατροφολόγος

Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, Κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD

Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο για την πρόληψη αλλά και την καλύτερη αντιμετώπιση των αλλεργιών που είναι έντονες κατά την περίοδο της άνοιξης. Δες ποιες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζουν τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: Η βιταμίνη C μειώνει τα επίπεδα της ισταμίνης, την χημική ουσία που προκαλεί φλεγμονή και συμπτώματα αλλεργίας. Προτείνουμε στα άτομα που πάσχουν από αλλεργία να προσλαμβάνουν περισσοτερα από 1000mg βιταμίνης C από τροφές όπως οι πιπεριές, το μπρόκολο, το πορτοκάλι, οι φράουλες, οι ντομάτες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνουν την φλεγμονή που παρουσιάζεται όταν υπάρχει αλλεργία. Η κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες μειώνει την συχνότητα και την ένταση του αλλεργικού άσθματος.

Κουερσετίνη: Η κουερσετίνη ανήκει στα φλαβονοειδή και έχει αντισταμινική δράση και αποτελεί σύμμαχο κατά των αλλεργιών. Η κουερσετίνη βρίσκεται στα μούρα, τα βατόμουρα, το κρεμμύδι, το πράσινο τσάι, ο ευκάλυπτος, το θυμάρι και ο μαϊντανός.

Βιταμίνη E: Η κατανάλωση βιταμίνης Ε μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας που είναι φλεγμονή της μύτης συνοδευόμενη από καταρροή. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε που θα πρέπει να καταναλώνονται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το καστανό ρύζι και τα αυγά”.

Ο αλλεργιολόγος

Χρήστος Γρηγορέας, Αλλεργιολόγος, Πρόεδρος ΕΕΑΚΑ

“Οι αλλεργίες της άνοιξης οφείλονται κυρίως στις γύρεις που προέρχονται από τα αλλεργιογόνα φυτά-χόρτα-θάμνους-δένδρα. Τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά, εμφανίζονται κάθε άνοιξη από Μάρτιο-Απρίλιο μέχρι Ιούνιο, και εκδηλώνονται με αλλεργικό συνάχι, αλλεργία στους οφθαλμούς ή ακόμη και με την εικόνα του βρογχικού άσθματος. Η διάγνωση της αλλεργίας στις γύρεις γίνεται με τη βοήθεια των αλλεργικών δερματικών δοκιμασιών (αλλεργικά tests) που διενεργούνται από τον ειδικό Αλλεργιολόγο.

Η αποφυγή των αλλεργιογόνων γύρεων δεν είναι εύκολη και περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα όπως αποφυγή κηπουρικών εργασιών, αποφυγή κυκλοφορίας όταν έχει αέρα, κλειστά παράθυρα, αποφυγή οδήγησης δικύκλου, χρήση κλιματιστικών κλπ. Ο ειδικός Αλλεργιολόγος μετά τη διάγνωση μπορεί να χορηγήσει αντιαλλεργικά φάρμακα π.χ. νεότερα αντιϊσταμινικά που δεν προκαλούν υπνηλία ή/και άλλα φάρμακα. Σημαντικό είναι η θεραπεία να γίνεται ορθά και την απαραίτητη-κατάλληλη χρονική περίοδο. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις ο Αλλεργιολόγος μπορεί να χορηγήσει μια ειδική αντιαλλεργική θεραπεία (απευαισθητοποίηση), η οποία είναι αρκετά αποτελεσματική.

Συμπερασματικά οι αλλεργίες της άνοιξης, που είναι μια ιδιαίτερα συχνή στον πληθυσμό νόσος (εκτιμάται ότι περίπου ο ένας στους πέντε νεαρούς ανήλικες Έλληνες έχει αυτή την αλλεργία), μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα και να αντιμετωπισθεί με επιτυχία”.

Διάβασε επίσης:

Βρίσε… κάνει καλό! έρευνα αποδεικνύει πως το βρίσιμο κάνει καλό στην υγεία σου

Σοκ: Ποια καθημερινή σου συνήθεια μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ