Η σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής αποτελεί ένα θέµα που απασχολεί τις γυναίκες όλων των ηλικιών. Καλό είναι να έχουμε πάντα στο μυαλό μας µερικές χρήσιµες συµβουλές…
Τι εννοούµε «ευαίσθητη περιοχή»;
Ο όρος αυτός περιλαµβάνει τον κόλπο και τα έξω γεννητικά όργανα της γυναίκας, αλλά πολλές φορές εννοούµε όλη την περιοχή του εφηβαίου, την περιοχή δηλαδή µε τριχοφυΐα.
Ποιες είναι οι συχνότερες ενοχλήσεις που απασχολούν τις γυναίκες;
Αίσθηµα καύσους και κνησµός στον κόλπο ή και εξωτερικά, δύσοσµα και µε περίεργο χρώµα κολπικά υγρά, κολπική ξηρότητα στις γυναίκες που βρίσκονται σε εµµηνόπαυση αλλά και ξηρότητα δέρµατος, δερµατικοί ερεθισµοί.
Γιατί έχουµε κολπικά υγρά; Είναι φυσιολογικά; Πότε πρέπει να ανησυχήσουµε;
Από την έναρξη της εφηβείας και σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής φάσης της γυναίκας εκκρίνονται υγρά από τους αδένες του κόλπου και του τραχήλου της µήτρας. Ρόλος τους είναι η εφύγρανση του κόλπου στη φάση της σεξουαλικής επαφής αλλά και η προστασία του από µικρόβια.
Αν τα υγρά έχουν χρώµα γκρι, πρασινωπό ή καφέ και/ή οσµή περίεργη, πρέπει να επισκεφθούµε το γιατρό. Σε αυτή την περίπτωση µπορεί να υπάρχει κάποια λοίµωξη στον κόλπο (κολπίτιδα).
Έχει «µικρόβια» ο κόλπος;
Ναι, ο κόλπος έχει τα δικά του «φιλικά» µικρόβια. Ονοµάζονται φυσιολογική χλωρίδα και, όπως λέει και ο όρος, η παρουσία τους στον κόλπο είναι φυσιολογική! Ο αριθµός τους είναι ιδιαίτερα µεγάλος και ανάµεσα σε αυτά υπάρχουν µύκητες, αιµόφιλος του κόλπου, σταφυλόκοκκοι, στρεπτόκοκκοι, γαλακτοβάκιλλοι κ.λπ.
Το περιβάλλον του κόλπου είναι όξινο (pH 4-4,5). Μεταβολές της οξύτητας του κόλπου και της χλωρίδας σε διάφορες περιπτώσεις (λήψη αντιβιοτικών, εµµηνόπαυση, εγκυµοσύνη) καθιστούν την περιοχή ευάλωτη στην προσβολή από µικρόβια ή στον υπερ-πολλαπλασιασµό των ήδη υπαρχόντων της φυσιολογικής χλωρίδας (π.χ. µυκητιασικές κολπίτιδες µετά τη λήψη αντιβιοτικών), οδηγώντας στην εµφάνιση φλεγµονής του κόλπου.
Βασικές αρχές για την περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής
- Αποφεύγουµε τα συνθετικά εσώρουχα και τα στενά ρούχα. Προκαλούν αύξηση της θερµοκρασίας στην περιοχή, δηµιουργώντας έτσι περιβάλλον κατάλληλο για λοιµώξεις. Προτιµάµε βαµβακερά εσώρουχα.
- Αλλάζουµε συχνά εσώρουχα, δύο ή και τρεις φορές την ηµέρα, αν χρειάζεται (ιδιαίτερα το καλοκαίρι).
- Χρησιµοποιούµε προφυλακτικό στη σεξουαλική επαφή, για να αποτρέψουµε τυχόν µόλυνση από µικρόβια που προκαλούν κολπίτιδες ή/και τραχηλίτιδες.
- Χρησιµοποιούµε ειδικά, ήπια προϊόντα καθαρισµού για την ευαίσθητη περιοχή. Στο εµπόριο κυκλοφορούν πολυάριθµα σκευάσµατα, ειδικά για την κάθε ηλικία.
- Σε περίπτωση που πρέπει να λάβετε αντιβίωση, βάλτε στο διαιτολόγιό σας τουλάχιστον ένα γιαούρτι την ηµέρα. Η αντιβίωση διαταράσσει την οξύτητα του κόλπου και σε πολλές γυναίκες εµφανίζεται µυκητιασική κολπίτιδα.
Ευαίσθητη περιοχή και… καλοκαίρι
Η αύξηση της θερµοκρασίας καθώς και οι καλοκαιρινές εξορµήσεις στην παραλία είναι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη κολπίτιδας αλλά και δερµατικών ερεθισµών της ευαίσθητης περιοχής.
Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέχουµε;
- Προσπαθούµε να µη µένουµε µε το βρεγµένο µαγιό και αλλάζουµε, κάνοντας πρώτα, αν µπορούµε, ένα ντους.
- Αποφεύγουµε να καθόµαστε στην άµµο.
- Χρησιµοποιούµε τη δική µας πετσέτα.
- Πολλές φορές µπορεί να δηµιουργηθεί τοπικός ερεθισµός στο δέρµα της περιοχής λόγω του αλατιού της θάλασσας και της άµµου, ιδιαίτερα αν δεν αλλάζουµε µαγιό. Στην περίπτωση αυτή κάνουµε πλύση µε άφθονο δροσερό νερό και µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε κάποια ειδική για την περιοχή καταπραϋντική κρέµα.
Από τη Μαριλία Νικολαΐδου, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών, Συνεργάτις Μαιευτηρίου «ΡΕΑ» www.marilianikolaidou@gmail.com , FACEBOOK: Νικολαΐδου Μαριλία Γυναικολόγος
Διάβασε επίσης:
Είμαι σε περίοδο θηλασμού, μπορώ να χάσω κιλά;
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Πώς θα το αντιμετωπίσεις;