- Διαφήμιση -
Αρχική Υγεία Η αρωματοθεραπεία δεν είναι αθώα – Ποιοι ΔΕΝ πρέπει να κάνουν

Η αρωματοθεραπεία δεν είναι αθώα – Ποιοι ΔΕΝ πρέπει να κάνουν

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν τη διαχρονική αξία των φυσικών εκχυλισµάτων από φυτά, άνθη και εσπεριδοειδή στην αρωματοθεραπεία και όχι μόνο. Οι αρχαίοι Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι, οι Ινδοί και φυσικά οι αρχαίοι Έλληνες χρησιµοποιούσαν τα αιθέρια έλαια ως φάρµακα.

Μια έρευνα που δηµοσιεύθηκε σε διεθνές ιατρικό περιοδικό κατέληξε στο συµπέρασµα ότι κάποιες µυρωδιές µπορούν να επηρεάσουν σηµαντικά τη διάθεση, τη µνήµη αλλά και τη φυσιολογία µας. Στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστηµίου Vanderbilt του Νάσβιλ εγκατέστησαν διαχυτήρες από όπου αναδυόταν άρωµα εσπεριδοειδών. Το ποσοστό των στελεχών που ανέφερε άγχος από 41% µειώθηκε σε 3%.

Τι είναι η αρωματοθεραπεία και ποιοι δεν πρέπει να κάνουν

Όταν µυρίζουµε ένα αιθέριο έλαιο, ο οσφρητικός βολβός δίνει σήµα στο κεντρικό σύστηµα, το τµήµα του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήµατα. Ανάλογα µε άρωµα, απελευθερώνονται ορµόνες και επηρεάζεται η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός παλµός.

Προσοχή!

Η αρωµατοθεραπεία δεν είναι κατάλληλη για όλους. Τα άτοµα µε άσθµα, οι γυναίκες σε εγκυµοσύνη και άτοµα µε αλλεργίες σε συγκεκριµένα φυτά θα πρέπει να αποφεύγουν τα αιθέρια έλαια ή να ρωτήσουν πριν τα χρησιµοποιήσουν τον γιατρό τους. Τα αιθέρια έλαια δεν είναι πόσιµα. Ποτέ µην τα πιεις, ούτε και σε µικρή ποσότητα, χωρίς ιατρική παρακολούθηση. Επίσης, τα αιθέρια έλαια µπορεί να µην αναµειγνύονται καλά µε ορισµένα φάρµακα. Καλύτερα να ρωτήσεις τον θεραπευτή σου.

Πώς να τα χρησιμοποιήσεις

Μπορείς να κάνεις µασάζ, να τα εισπνεύσεις ή να αρωµατίσεις τον χώρο. Δες µερικές απλές αλλά εξαιρετικές ιδέες που θα σου φτιάξουν τη διάθεση:

Στο µπάνιο

Πρόσθεσε ένα κουταλάκι του γλυκού ή µέχρι 10 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της επιλογής σου µέσα στο νερό της µπανιέρας λίγο πριν µπεις. Μην το παρακάνεις. Αν νιώσεις δυσφορία, βγες από τη µπανιέρα.

Αρωµατισµός χώρων

Υπάρχουν τρεις τρόποι:

  • Σε ειδικά πήλινα σκεύη που τοποθετούνται στα καλοριφέρ ή στις λάµπες, ρίχνεις µερικές σταγόνες. Το έλαιο εξατµίζεται και αρωµατίζει τον χώρο.
  • Τοποθετείς νερό και λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο στην ειδική θέση ενός αρωµατικού λυχνου και ανάβεις το ρεσό που βρίσκεται στη βάση.
  • Μπορείς να προσθέσεις αιθέριο έλαιο στην ειδική θέση που έχουν οι συσκευές ατµού.

Μασάζ σώµατος

Χρειάζεσαι έλαιο βάσης ή µία κατάλληλη λοσιόν. Στάξε στα 10-15ml (2-3 κουταλάκια του γλυκού) ελαίου βάσης  ή λοσιόν έως 6 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο.

Εισπνοές

Αν υποφέρεις από κρυολόγηµα ή ιγµορίτιδα, οι εισπνοές θα σε βοηθήσουν. Χρησιµοποίησε 3-5 σταγόνες από το κατάλληλο έλαιο σε ένα φλιτζάνι ζεστό (όχι βραστό) νερό και πάρε µια βαθιά ανάσα. Εναλλακτικά, γέµισε ένα µπολ µε ζεστό νερό, πρόσθεσε τα κατάλληλα αιθέρια έλαια και στη συνέχεια σκύψε πάνω από το µπολ µε µια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σου. Κλείσε τα µάτια σου. Απόφυγε αυτή τη µέθοδο αν έχεις ευαίσθητη επιδερµίδα.

Ποδόλουτρο

Ξεκούρασε τα πόδια σου και διώξε το άγχος και το στρες της δύσκολης ηµέρας µε ένα ποδόλουτρο. Ρίξε 4 σταγόνες µέσα σε µία λεκάνη από το αιθέριο έλαιο και βύθισε τα πόδια σου για 20 λεπτά.

Ψεκασµός

Γέµισε ένα µπουκάλι ψεκασµού µε νερό. Για κάθε 300ml πρόσθεσε 8-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο. Ανακίνησε καλά τη φιάλη πριν από κάθε χρήση, γιατί τα έλαια δεν διαλύονται στο νερό. Χρησιµοποίησέ το ως αποσµητικό χώρου.

Διάλεξε το καλύτερο

Είναι δύσκολο να ελέγξουµε την ποιότητα ενός ελαίου. Προτιµάµε τα οργανικά έλαια που έχουν πιστοποιήσεις αναγνωρισµένων οργανισµών γιατί δεν έχουν µολυνθεί από φυτοφάρµακα. Τι να προσέξεις:

  • Διάβασε σωστά την ετικέτα. Θα πρέπει να αναφέρει τη λατινική ονοµασία του φυτού από το οποίο προέρχεται το έλαιο για να είναι καθαρό και να προσφέρει τις πιο ισχυρές αποδόσεις.
  • Προτίµησε όσα βρίσκονται σε σκουρόχρωµα, κεχριµπαρένια ή σκούρα µπλε γυάλινα µπουκάλια. Σε αυτά τα έλαια προστατεύονται από την οξείδωση και παρατείνεται η ζωή τους.

Μύρισε & θεράπευσε

Αν θέλεις να… νιώσεις τόνωση Μέντα

Το αιθέριο έλαιο της µέντας χρησιµοποιείται στην αρωµατοθεραπεία για την ψυχική κόπωση, την κατάθλιψη, ως αναζωογονητικό του πνεύµατος, για την τόνωση της ψυχικής υγείας και τη βελτίωση της συγκέντρωσης. Επίσης ηρεµεί και εξαλείφει τον φόβο για το άγνωστο. Το έλαιο της µέντας είναι εξαιρετικό για την κεφαλαλγία, την ηµικρανία, το νευρικό στρες, τον ίλιγγο, τον µετεωρισµό και τη ναυτία.

….κοιµηθείς καλύτερα

Λεβάντα

Σε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήµιο Wesleyan διαπιστώθηκε ότι όταν οι άνθρωποι εισπνέουν λεβάντα πριν κοιµηθούν, περνούν περισσότερη ώρα στη βαθιά, επανορθωτική φάση του ύπνου και ξυπνούν ξεκούραστοι. Για να καταπολεµήσεις την αϋπνία, ρίξε 2-3 σταγόνες λεβάντας στην κάτω πλευρά του µαξιλαριού σου.

να αναπνεύσεις καλύτερα

Ευκάλυπτος

Ο ευκάλυπτος, είναι ένα φυτό ευρέως γνωστό για τις θεραπευτικές  του ιδιότητες. Τα οφέλη του είναι πολλαπλά και θεωρείται ως ένα από τα πιο αποτελεσµατικά φυτά για την αντιµετώπιση ασθενειών που σχετίζονται µε το αναπνευστικό σύστηµα. Οι αποχρεµπτικές ιδιότητες του επιτρέπουν την αποµάκρυνση της βλέννας, µειώνουν τη φλεγµονή και βοηθούν στην καλύτερη αναπνοή. Ο ευκάλυπτος ενδείκνυται για παθήσεις όπως η βρογχίτιδα, η φαρυγγίτιδα, ο βήχας, το άσθµα, η γρίπη, ο πονόλαιµος, ο πυρετός, η ρινίτιδα ή ιγµορίτιδα κ.α.

διώξεις το άγχος

Γλυκό πορτοκάλι

Το έλαιο γλυκού πορτοκαλιού έχει ανακαλυφθεί ότι δρα ως ηρεµιστικό. Το άρωµα του πορτοκαλιού και της λεβάντας µειώνουν το άγχος και βελτιώνουν τη διάθεση στους ασθενείς πριν από µία ιατρική εξέταση. Η µυοχαλαρωτική του δράση µπορεί να βοηθήσει τους µαθητές που ετοιµάζονται για τις εξετάσεις.

νιώσεις ευτυχία

Λεµόνι

Το λεµόνι δεν έχει µόνο καθαριστική δράση στο σπίτι µας αλλά και σε µας. Έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στη διάθεσή µας και προκαλεί αίσθηση αναζωογόνησης και χαράς. Το άρωµα εσπεριδοειδών και της βιταµίνης C µας γεµίζουν ενέργεια, διώχνουν το άγχος και εξισορροπούν τις ορµόνες γεµίζοντάς µας µε ευχάριστες σκέψεις.

Δες και αυτό: Μείωσε την πίεσή σου με φυσικό τρόπο

Exit mobile version