- Διαφήμιση -
Αρχική Υγεία Μύθοι και αλήθειες για τον κορωνοϊό – Τι ισχύει σχετικά με τη...

Μύθοι και αλήθειες για τον κορωνοϊό – Τι ισχύει σχετικά με τη διατροφή

Με αφορμή τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, δηλαδή την Αττική, τη Μύκονο, την Ημαθία, το Κιλκίς, την Πέλλα, τη Ζάκυνθο και τη Λέσβο αναφέρουμε ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες για τον κορωνοϊό σχετικά με τη διατροφή.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα covid19.gov.gr εξίσου γρήγορα –ίσως και γρηγορότερα– εξαπλώνονται θεωρίες συνωμοσίας, φήμες, ψίθυροι για «ανακαλύψεις εμβολίων» και ανυπόστατες απόψεις δήθεν «ειδικών» σχετικά με την προέλευσή του ιού.

Τι ισχύει τελικά με τη διατροφή, ο Θεοκλής Ζαούτης, MD, MSCE, PhD, Καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή Perelman, Πανεπιστήμιο Pennsylvania Τομέας Λοιμώξεων, The Children’s Hospital of Philadelphia Καθηγητής Παιδιατρικής, Werner και Gertrude Henle, ξεκαθαρίζει:

ΜΥΘΟΣ: Η κατανάλωση σκόρδου βοηθάει στην πρόληψη της λοίμωξης COVID-19

Το σκόρδο μπορεί να διαθέτει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες, ωστόσο, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατευτική δράση έναντι του COVID-19.

ΜΥΘΟΣ: Πλένοντας τα φρούτα και τα λαχανικά με απολυμαντικό προστατευόμαστε καλύτερα από τον ιό

Η ασφαλής προετοιμασία κάθε γεύματος είναι σημαντική, όχι μόνο εν μέσω της πανδημίας αλλά και γενικότερα, για την προστασία από μικρόβια και ιούς. Σίγουρα όμως η χρήση απολυμαντικού για το πλύσιμο φρούτων, λαχανικών ή άλλων τροφίμων δεν είναι καθόλου ασφαλής πρακτική, καθώς μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση ή άλλους κινδύνους.

Οι βασικές οδηγίες που δίνουν διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA), αναφέρουν ως ασφαλείς πρακτικές:

  • το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20’’ πριν να ετοιμάζουμε το γεύμα μας
  • το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών με άφθονο τρεχούμενο νερό πριν τα κόψουμε/καθαρίσουμε και το στέγνωμά τους με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί
  • το καλό πλύσιμο οποιουδήποτε μαχαιριού ή πιρουνιού έχει χρησιμοποιηθεί για επεξεργασία ωμού κρέατος, θαλασσινών, πουλερικών, αυγών κ.ά., προτού τα χρησιμοποιήσουμε για να φάμε
  • το καλό πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι των επιφανειών και των σκευών της κουζίνας μετά από κάθε χρήση

ΜΥΘΟΣ: Το ξύδι είναι πολύ αποτελεσματικό στην αδρανοποίηση του COVID-19

Δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι το ξύδι ή άλλα φυσικά προϊόντα είναι αποτελεσματικά στη θανάτωση ιών και μικροβίων. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον COVID-19, το ξύδι δεν διασπά το προστατευτικό στρώμα του λίπους του ιού. Ο COVID-19 δεν είναι ζωντανός οργανισμός, αλλά μόριο πρωτεΐνης που καλύπτεται από ένα προστατευτικό στρώμα λίπους.

Δεν θανατώνεται, αλλά αποσυντίθεται μόνος του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το απλό σαπούνι ή το απορρυπαντικό είναι η καλύτερη ασπίδα, επειδή ο αφρός διαλύει το λιπώδη στοιβάδα του ιού – γι’ αυτό και πρέπει να τρίψουμε τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Με τη διάλυση της στιβάδας λίπους, το μόριο πρωτεΐνης διασκορπίζεται και διασπάται από μόνο του.

Τα απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθαρίσουν τα χέρια σας εάν δεν είναι διαθέσιμο το σαπούνι και το νερό. Τρίψτε το τζελ σε όλες τις επιφάνειες των χεριών και των δακτύλων σας μέχρι να στεγνώσουν τα χέρια σας. Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 20 δευτερόλεπτα. Για να καθαρίσετε τις επιφάνειες μπορεί να χρησιμοποιηθεί αραιωμένη αλκοόλη ή αραιωμένη χλωρίνη.

ΜΥΘΟΣ: H κατανάλωση αλκοόλ προσφέρει προστασία από λοιμώξεις

Πρόκειται για έναν επικίνδυνο ισχυρισμό. Η κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο δεν προστατεύει από τον COVID-19 αλλά εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την αντίσταση σας έναντι πιθανής λοίμωξης. 

Άλλωστε, η ικανότητα του ιού να εισέλθει και να διαδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος δεν επηρεάζεται από το αλκοόλ και την εισχώρησή του στο πεπτικό σύστημα. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών δεν αντιστοιχεί σε χρήση αλκοολούχων αντισηπτικών για την απολύμανση. Επίσης, η κατάποση εργοστασιακού οινοπνεύματος είναι πολύ επικίνδυνη και προκαλεί δηλητηρίαση.

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version