- Διαφήμιση -
Αρχική Διατροφή Σελήνιο: τι είναι και γιατί πρέπει να το ξέρεις

Σελήνιο: τι είναι και γιατί πρέπει να το ξέρεις

Μήπως έχεις έλλειψη σεληνίου; Ιδού η δικαιολογία που έψαχνες για να απολαµβάνεις χωρίς τύψεις τα υπέροχα καρύδια Βραζιλίας.
Του Γιάννη Χρύσου, Κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου

Το σελήνιο είναι από τα ιχνοστοιχεία που θεωρούνται απαραίτητα στην καθηµερινή διατροφή του ανθρώπου. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι στο µικροσκόπιο των ερευνητών λόγω ορισµένων µελετών τα αποτελέσµατα των οποίων συσχέτισαν τη χαµηλή του πρόσληψη µε αυξηµένο κίνδυνο για την εµφάνιση ορισµένων µορφών καρκίνου. Τα αποτελέσµατα αυτά δεν επιβεβαιώθηκαν από το σύνολο των ερευνών, αποδείχθηκε όµως ξεκάθαρα η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, αλλά και ο ρόλος του στην οµαλή θυρεοειδική λειτουργία.

Αντιοξειδωτική δράση
Το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική δράση µιας οµάδας ενζύµων τα οποία διαδραµατίζουν καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα αποτοξίνωσης του οργανισµού και στην αντιµετώπιση του οξειδωτικού στρες. Από τα 8 γνωστά ένζυµα της οµάδας αυτής, τα 5 απαιτούν την επαρκή ύπαρξη σεληνίου στον οργανισµό. Επιπλέον, τα ένζυµα αυτά συµµετέχουν στη µετατροπή της χρησιµοποιηµένης βιταµίνης C στην ενεργή και πάλι µορφή της, επιτρέποντας τη βελτιωµένη αντιοξειδωτική προστασία.

Θυρεοειδική λειτουργία
Σχετικά µε τη θυρεοειδική λειτουργία, ένα ένζυµο που περιέχει σελήνιο είναι απαραίτητο για τη µετατροπή της ορµόνης Τ4 στην ενεργή της µορφή, την Τ3. Έτσι, η επαρκής πρόσληψη σεληνίου καθηµερινά θεωρείται απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς, άρα και την οµαλή µεταβολική λειτουργία.

Σελήνιο και καρκίνος
Όπως προαναφέρθηκε, ο ρόλος του σεληνίου στην πρόληψη του καρκίνου δεν έχει επιβεβαιωθεί από το σύνολο των µελετών, γεγονός που δεν επιτρέπει τη δηµιουργία µιας ευθείας συσχέτισης και οδηγίας για την πρόσληψή του. Ισχυρότερες ενδείξεις παρουσιάζονται στη µείωση του κινδύνου εµφάνισης καρκίνου του προστάτη, επειδή το σελήνιο συµµετέχει στην παραγωγή τεστοστερόνης.

Πού το βρίσκεις
Το σελήνιο υπάρχει στη φύση. Σε αρκετά εδάφη, όµως, η ποσότητα είναι περιορισµένη. Έτσι, σε φυτικές πηγές όπως το σκόρδο, το πράσο, τα δηµητριακά, το σπανάκι, ορισµένα είδη µανιταριών, η περιεκτικότητα εξαρτάται από τα εδάφη στα οποία έχουν αναπτυχθεί. Τα ευρωπαϊκά εδάφη είναι σχετικά φτωχά σε σελήνιο, συγκριτικά µε εκείνα του Καναδά, της Αµερικής γενικά και της Κίνας. Πολύ καλές πηγές θεωρούνται τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα καρύδια Βραζιλίας και το κρέας. Παρόλα αυτά, δεν θεωρείται ότι θα πρέπει να στοχεύετε στην πρόσληψη σεληνίου µόνο από αυτά τα τρόφιµα. Οι περισσότεροι άνθρωποι µπορούν να εξασφαλίσουν την επάρκεια σεληνίου στην διατροφή τους µέσω της ποικιλίας κατανάλωσης τροφίµων στην καθηµερινή τους διατροφή.

Προσοχή στην υπερδοσολογία

Μην το παρακάνεις. Το σελήνιο είναι πολύτιµο για τον οργανισµό σου αλλά η υπερπρόσληψη θα σου κάνει µόνο κακό. Ως ανώτατο όριο για τους ενήλικες έχουν οριστεί τα 300 µg και για τα παιδιά τα 60 µg ηµερησίως.

Διάβασε επίσης:

ΔΙΑΙΤΑ: Απόκτησε λεπτό σώμα με μεσογειακή διατροφή!

ΔΙΑΙΤΑ: 1 εβδομάδα αρκεί για να ξεχάσεις τη λαιμαργία!

Exit mobile version