τροφές πρωτεΐνη

Θέλετε να πάρετε πρωτεΐνη αλλά είστε vegan ή απεχθάνεστε το κρέας; Βρήκαμε 5 τροφές που είναι φουλ στην πρωτεΐνη ώστε να κάψετε λίπος χωρίς να… αγχώνεστε!

Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία (γνωστή και ως καθαρή χορτοφαγία, βεγκανισμός, αγγλ. veganism) είναι η ολοκληρωτική αποχή από το κρέας, τα ψάρια, τα μαλάκια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά καθώς και το μέλι.

Συνήθως γίνεται για λόγους ηθικής, καθώς θεωρείται ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων προϋποθέτει πολύ βία και βαρβαρότητα, για λόγους υγείας λόγω ανησυχίας των μελών του vegan κινήματος για το περιβάλλον αλλά ακόμα και για θρησκευτικούς λόγους αφού θεωρούν ότι η χορτοφαγία συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με τη μορφή θρησκευτικότητας ή πνευματικότητας τους.

Πάντως, πολλοί ακολουθούν την αυστηρή χορτοφαγία μόνο επειδή δεν θέλουν να συμμετέχουν στην κακοποίηση των ζώων και θεωρούν λανθασμένη οποιαδήποτε ταύτιση του βεγκανισμού με φιλοσοφία, θρησκεία, και καταναλωτικές τάσεις.

Ποιες vegan τροφές όμως είναι φουλ στην πρωτεΐνη

  • Φυστικοβούτυρο: Εκτός από γευστικό είναι και πολύ υψηλό σε πρωτεΐνη!
  • Σε 100 γραμμάρια εμπεριέχονται 25 γραμμάρια. Θα σας προτείναμε εναλλακτικά στην ίδια κατηγορία, φουντοκοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο που είναι εξίσου θρεπτικά και νόστιμα.
  • Σπανακόρυζο: Αγαπημένος συνδυασμός για πολλούς, το σπανακόρυζο, αναλόγως το είδος ρυζιού που θα προτιμηθεί, μπορεί να φτάσει τα 10 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα.
  • Κινόα: Ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών, μοιάζει με ρύζι στην υφή όταν μαγειρευτεί και είναι την προτιμούν πολλοί αθλητές. Μία κούπα περιέχει περισσότερα από 10 γραμμάρια πρωτεΐνης.
  • Ξηροί Καρποί: Αγαπημένοι σε πολλούς και σημαντικοί για μια ισορροπημένη διατροφή.
    Τα αμύγδαλα περιέχουν τα 21 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, ενώ τα καρύδια και οι λοιποί ξηροί καρποί, πέρα από πρωτεΐνη είναι πλούσιοι και σε Ω3 λιπαρά.
  • Βρώμη: Είναι πολύ γνωστή σε όλους, ειδικά τα τελευταία χρόνια που καταναλώνεται από πολλούς αθλητές. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνη, αποτελεί εξαιρετικό πρωινό αφού μας βοηθά να ξεκινήσουμε δυναμικά τη μέρα μας ( 17 γραμμάρια ανά 100).

Δείτε και αυτό: Φάε βραστά αυγά για πρωινό – Μόλις δεις τα οφέλη, θα πας αμέσως κουζίνα