- Διαφήμιση -
Αρχική Διατροφή Ορθορεξία: όταν η καλή διατροφή γίνεται εμμονή

Ορθορεξία: όταν η καλή διατροφή γίνεται εμμονή

Μπορεί η σωστή, υγιεινή διατροφή να είναι κακή; Ακούγεται οξύµωρο, αλλά όταν γίνεται εµµονή, τότε µπορεί να έχει µόνο αρνητικά αποτελέσµατα.
Από τη Μαρία Καραπατσιά, ψυχολόγο, MSc ψυχοθεραπεύτρια, www.mkarapatsia.gr

Ο όρος «ορθορεξία» προέρχεται από τις λέξεις ορθός (σωστός) και όρεξη. Ο όρος χρησιµοποιήθηκε στο εξωτερικό (orthorexia) µε την έννοια της ορθής διατροφής και αφορά σε µια µη υγιή εµµονή µε την υγιεινή διατροφή. Η ορθορεξία δεν είναι µια επισήµως αναγνωρισµένη διαταραχή, ωστόσο είναι παρόµοια µε τις άλλες διατροφικές διαταραχές (ανορεξία, βουλιµία, υπερφαγία), µε τη διαφορά ότι τα άτοµα µε ορθορεξία έχουν κυρίως εµµονή µε το να τρώνε υγιεινά. Μια άλλη διαφορά είναι ότι, ενώ η ανορεξία και η βουλιµία είναι «κρυφές» διαταραχές, τα άτοµα δηλαδή που υποφέρουν από αυτές το κρατούν µυστικό, στην ορθορεξία συµβαίνει το αντίθετο. Οι «ορθορεκτικοί» είναι πολύ περήφανοι για τις διατροφικές τους επιλογές, το συζητούν, το προβάλλουν, συχνά µε ιδιαίτερη ένταση, πιστεύοντας ότι αυτοί κάνουν τις σωστές επιλογές ενώ οι άλλοι τις λανθασµένες.

Πώς και πότε εµφανίστηκε;
Ο όρος χρησιµοποιήθηκε αρχικά από το γιατρό Steven Bratman, ο οποίος προσπάθησε να περιγράψει την προσωπική του εµπειρία µε τη διατροφή και το φαγητό. Στην ορθορεξία χαρακτηριστικός είναι ο περιορισµός της τροφής, όπως συµβαίνει και στην ανορεξία, αλλά η έµφαση του περιορισµού αφορά στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα της τροφής. Στην ορθορεξία δεν υπάρχει ο φόβος του πάχους. Οι ορθορεκτικοί έχουν στόχο να τρέφονται όσο το δυνατόν πιο αγνά και υγιεινά ώστε να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους που µπορεί να έχει η κατανάλωση «ανθυγιεινών» τροφών.
Η ορθορεξία εµφανίστηκε τη δεκαετία του ‘90, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο συχνή. Σε αυτό είναι πιθανόν να συµβάλλει η έντονη προβολή της υγιεινής διατροφής, ο διαχωρισµός των τροφών σε «καλές» και «κακές» και η υπερπροβολή του λεπτού σώµατος.

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου στο The BODY που κυκλοφορεί.

Διάβασε επίσης:

Όταν η διατροφή γίνεται… αριθμητική

Η διατροφή σε βοηθά να νικήσεις το στρες

 

Exit mobile version