- Διαφήμιση -

Ψωμί, παξιμάδια, κουλούρια, ακόμα και ζυμαρικά από αλεύρι ζέας ολοένα και εμφανίζονται στα ράφια, ως υγιεινή επιλογή. Eίναι όμως;

Τι είναι;

- Διαφήμιση -

Tο δημητριακό ζέα ή ζειά προέρχεται από τη λέξη «ζείδωρος» (αυτός που δωρίζει ζωή). Πρόκειται για δίκοκκο σιτάρι (Triticum dicoccum), βασικό δημητριακό στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, το οποίο χρησιμοποιούνταν και ως ζωοτροφή. Η καλλιέργειά του εγκαταλείφθηκε στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’20, διότι ξεκίνησε η καλλιέργεια διαφορετικών ποικιλιών σιταριού, με μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση, λιγότερο πότισμα, ευκολότερη συγκομιδή και άλεση για την παραγωγή αλεύρου. Επανήλθε, όμως, σήμερα ως εισαγόμενο προϊόν, κυρίως από τη Γερμανία. Έχει καλή γεύση και είναι εύπεπτο.

Ποια είναι τα θρεπτικά στοιχεία της

Έχει τις ίδιες θερμίδες με τις υπόλοιπες ποικιλίες σιταριού, παρά τις όποιες διαφορές σε θρεπτικά συστατικά. Σε σύγκριση με άλλα είδη αλεύρων σίτου, περιέχει:

– Μικρότερες ποσότητες γλουτένης

– Μεγαλύτερες ποσότητες λυσίνης (ένα βασικό αμινοξύ, συστατικό των πρωτεϊνών)

– Μεγαλύτερες ποσότητες σε μαγνήσιο. Περιέχει επίσης σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο.

– Φυτικές ίνες

– Βιταμίνες Α, Ε και Κ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως φυλλικό οξύ

wholemeal_flour_16x9

Είναι θαυματουργή;

«Αρκετοί είναι εκείνοι που της αποδίδουν θαυματουργές ιδιότητες, όπως ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης, να συμβάλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη, στην ομαλή εμμηνόπαυση, στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στην καταπολέμηση χρόνιων φλεγμονών. Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση», λέει η Κλειώ Δημητριάδου, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος. «Όσον αφορά τη γλουτένη, η ζέα περιέχει μικρότερες ποσότητες, αλλά όσοι έχουν αλλεργία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη, δηλαδή) επηρεάζονται ακόμα και με πολύ μικρές ποσότητες», εξηγεί.

Να την προτιμήσω;

«Η ζέα, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, είναι ένα αρκετά χορταστικό τρόφιμο, αλλά συγχρόνως περισσότερο εύπεπτο σε σχέση με άλλα δημητριακά», λέει η ειδικός. «Η επίδρασή της στη μείωση της χοληστερόλης και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος έχει να κάνει και πάλι με τις φυτικές ίνες, τις οποίες όμως βρίσκουμε ούτως ή άλλως στα δημητριακά. Ο κύριος λόγος για τον οποίο αξίζει να την εντάξεις στη διατροφή σου είναι η υπεροχή της όσον αφορά την περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα ενάντια στην κατάθλιψη. Ακόμη, η λυσίνη που περιέχει λειτουργεί προληπτικά στην οστεοπόρωση, βοηθώντας τον οργανισμό να κρατήσει το ασβέστιο που προσλαμβάνει».

Πού θα τη βρεις

Στο Αγρόκτημα Αντωνόπουλου (τηλ. 24910 93010), στο bioagros.gr, ή σε μαγαζιά με βιολογικά τρόφιμα μπορείς να βρεις συσκευασίες με την ένδειξη faro ή emmer (η ζέα στα ιταλικά και τα γερμανικά αντίστοιχα). Μην μπερδευτείς, όμως! Ζέα δεν είναι το dinkel ούτε το spelt.

Συνεργάστηκε η Κλειώ Δημητριάδου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ