Κοιτάζοντας η Άρτεµις τον εαυτό της στον καθρέφτη, είδε ένα πρόσωπο που δεν αναγνώριζε. Τα παραπανίσια κιλά είχαν αλλοιώσει την εικόνα της κι αυτό την ενοχλούσε πολύ. Αντί να µείνει στα λόγια, προχώρησε σε πράξεις…
Από την Έρρικα Λευθέρη

 

Πριν

img961

 

Μετά

_L2A7755

Φωτογραφίες: Χρήστος Τριανταφύλλου
styling: Ανδριάνα Λύρου, µαλλιά-µακιγιάζ: Μαρία Ξεναρίου

Το προφίλ της

Ηλικία: 50 ετών
Ύψος: 1,60 m
Αρχικό βάρος: 68 κιλά
Τελικό βάρος: 52 κιλά
Απώλεια: 16 κιλά
Χρόνος απώλειας: 5 µήνες

Η Άρτεµις πάντα είχε ικανοποιητικό βάρος. Αγαπούσε τη γυµναστική και πρόσεχε τη διατροφή της. Όταν όµως οι απαιτήσεις της καθηµερινότητας τής στέρησαν τον ελεύθερο χρόνο της, η ζυγαριά της άρχισε να ανεβαίνει ανεξέλεγκτα. Προσπάθησε µε διάφορες µεθόδους και εξαντλητικές δίαιτες να χάσει βάρος, αλλά χωρίς επιτυχία. Με την προτροπή µιας φίλης, αποφάσισε να απευθυνθεί σε γιατρό, ο οποίος της γνώρισε τη µέθοδο Eurodiet. Πέντε µήνες µετά, είναι ελαφρύτερη κατά 16 κιλά και νιώθει δυνατή και υγιής.

Μια βατή καθηµερινότητα
«Το όνοµά µου είναι Άρτεµις και έκλεισα τα πενήντα µου χρόνια πριν από δύο µήνες. Θα σας αφηγηθώ την προσωπική µου ιστορία, η οποία αφορά την προσπάθειά µου να χάσω βάρος. Θεωρητικά, δεν φαινόταν και πάρα πολύ δύσκολο, καθώς αγαπούσα πάντα τη γυµναστική, την κίνηση και πρόσεχα ιδιαίτερα τη διατροφή µου. Για πολλά χρόνια και µετά τη γέννηση του γιου µου, το 1994, συνέχιζα να διατηρώ µια ικανοποιητική σιλουέτα και να φοράω το µικρότερο νούµερο στα ρούχα καθώς είµαι µικροκαµωµένη µε ύψος περίπου 1,60 m. Ύστερα από ένα ιδιαίτερα οδυνηρό διαζύγιο και µια δουλειά που απαιτούσε µεγάλο µέρος από την ενέργειά µου, οι ρυθµοί της ζωής µου έγιναν πιο έντονοι κι ένιωθα καθηµερινά πίεση και άγχος. Δεν είχα ασχοληθεί µέχρι τότε µε τη µαγειρική –γι’ αυτό φρόντιζε η µητέρα µου µε την οποία, ως µοναχοπαίδι, ήµουν ιδιαίτερα δεµένη. Γυµναζόµουν όµως και δεν έκανα υπερβολές στο φαγητό, οπότε και δεν είχα επιπλέον κιλά».

_L2A7795

Νέα προσαρµογή
«Έπειτα από τετράχρονη µάχη µε τον καρκίνο, η µητέρα µου πέθανε το 2009. Πέρα από την απώλεια, που µε τσάκισε ψυχολογικά, και τα άλλα µου προβλήµατα, είχα να διαχειριστώ και πρακτικά θέµατα, όπως το τι θα τρώµε ο γιος µου κι εγώ, καθώς και ο πατέρας µου που είχε µείνει µόνος του πια. Άρχισα να µαγειρεύω, δεν είχα χρόνο για άσκηση, ένιωθα µεγάλο άγχος, έτρωγα σε ακατάστατες ώρες και έκανα και κάποιες υπερβολές που δεν συνήθιζα µέχρι τότε. Το θετικό που αποκόµισα από αυτή την ιστορία ήταν η µεγάλη µου αγάπη για τη µαγειρική, που έχει εξελιχθεί στο πιο αγαπηµένο µου χόµπι µαζί µε τη γυµναστική. Το βάρος µου ήταν 57 µε 58 κιλά, τα οποία φαίνονταν λιγότερα γιατί είχα αρµονική κατανοµή βάρους και ήµουν γυµνασµένη. Κατέληξα όµως το 2010 να ζυγίζω δέκα κιλά παραπάνω».

Αποτυχηµένες προσπάθειες
«Αποφάσισα τότε να απευθυνθώ στα σχετικά κέντρα αδυνατίσµατος µε έτοιµο φαγητό, οπότε και έχασα λίγα κιλά. Το 2011 δεν είχα καταφέρει να χάσω, βέβαια, όλα τα κιλά που ήθελα, είχα όµως αρκετά ικανοποιητικό βάρος. Μόλις όµως σταµάτησα να τρώω το συγκεκριµένο φαγητό που µου έφερναν, άρχισα να ξαναπαχαίνω. Πρόσεχα τι έτρωγα, αλλά η έλλειψη άσκησης, τα προβλήµατα και το άγχος για το βάρος µου επηρέασαν τον µεταβολισµό µου και παρότι ξανάρχισα το ίδιο πρόγραµµα διατροφής, δεν έχανα ούτε γραµµάριο».

Πεσµένη ψυχολογία
«Το βάρος µου είχε γίνει το υπ’ αριθµόν ένα πρόβληµά µου. Τα ρούχα µου δεν µου χωρούσαν, ούτε ήµουν διατεθειµένη να πάρω µεγαλύτερο νούµερο. Δεν άντεχα στη σκέψη ότι θα µείνω µε αυτά τα κιλά. Όσο σκεφτόµουν το βάρος µου, η κατάσταση χειροτέρευε. Έφτασα εβδοµήντα κιλά και κατέφυγα σε υπερβολικά αυστηρή δίαιτα και στέρηση για να χάσω βάρος, αλλά και πάλι δεν λύθηκε το πρόβληµα. Με πολύ κόπο και προσπάθεια ζύγιζα 63 κιλά. Έκανα ορµονικές εξετάσεις αλλά όλα ήταν φυσιολογικά, γεγονός που µε στενοχώρησε και µε άγχωσε ακόµη περισσότερο, διότι δεν είχα ανάγκη καµιάς θεραπείας. Ο καιρός περνούσε και το βάρος µου ανεβοκατέβαινε µεταξύ 65 και 68 κιλών. Δεν µπορούσα να δεχτώ ότι δεν θα ξαναχωρέσω στα ρούχα µου, παρά το γεγονός ότι πρόσεχα πολύ τι έτρωγα και ενώ ένιωθα µονίµως πεινασµένη. Ακόµα και η γυµναστική, που τόσο πολύ αγαπώ, δεν µου έδινε καµιά χαρά. Όσο έβλεπα ότι δεν αδυνατίζω, απελπιζόµουν, αγανακτούσα, δεν ήθελα να πηγαίνω ούτε στο γυµναστήριο ούτε να βγαίνω έξω, δεν ήθελα να βλέπω τον εαυτό µου στον καθρέφτη».

_L2A7826
Μια νέα ιδέα
«Ήταν ξεκάθαρο, ο µεταβολισµός µου υπολειτουργούσε και µόνο ένας ειδικός θα µπορούσε να µε βοηθήσει. Οι δικές µου προσπάθειες και η γυµναστική δεν ήταν αρκετές για να επανέλθω στο επιθυµητό βάρος. Για καλή µου τύχη, η κοµµώτριά µου, που µε γνωρίζει πολλά χρόνια, µε προέτρεψε να ζητήσω τη βοήθεια του γενικού ιατρού κ. Διονύση Βλάχου, για τον οποίο της είχαν δώσει τις καλύτερες συστάσεις. Πέρασαν οκτώ µήνες µέχρι να πάρω την απόφαση να αντιµετωπίσω την πραγµατικότητα, ότι αδυνάτισµα χωρίς τη βοήθεια ειδικών ήταν ουτοπία για µένα».

Ένας νέος κόσµος
«Τον Ιούνιο του 2015, επιτέλους, έκλεισα ραντεβού µε τον κ. Βλάχο και ξεκίνησα δίαιτα, µε την πολύτιµη συµβολή των προϊόντων της εταιρείας Eurodiet, τα οποία ο ίδιος µου συνέστησε. Τα δεδοµένα του βάρους µου δεν ήταν και πολύ ευχάριστα: Έπρεπε να χάσω τουλάχιστον δώδεκα κιλά, ο µεταβολισµός µου είχε κολλήσει, το ποσοστό λίπους στον οργανισµό µου έπρεπε να πέσει αρκετά. Και όλο αυτό είχε αντίκτυπο και στη γυµναστική διότι δεν µπορούσα να τρέξω, λαχάνιαζα αµέσως. Η διατροφή που ακολούθησα, σε συνδυασµό µε τα προϊόντα της Eurodiet, τα οποία στην πλειοψηφία τους ήταν πολύ εύγευστα και έδιναν στον οργανισµό µου όλη την απαραίτητη ενέργεια και τις βιταµίνες που χρειαζόµουν για να µην αισθάνοµαι εξάντληση και αδυναµία, έφεραν αποτέλεσµα. Σε 20 µέρες έχασα σχεδόν τέσσερα κιλά και στη συνέχεια αδυνάτιζα µε πολύ ικανοποιητικό ρυθµό, αφού ο µεταβολισµός µου λειτουργούσε συνεχώς καλύτερα».

Η µεγάλη αλλαγή
«Τόσο η διαιτολόγος που µε παρακολουθούσε, η κ. Ειρήνη Χριστοδουλίδου, όσο και ο γιατρός κ. Βλάχος µε ενθάρρυναν και µε υποστήριζαν ψυχολογικά σε όλη τη διάρκεια και χάρη και στο αποτέλεσµα που έβλεπα, η ψυχολογία µου ήταν ενισχυµένη και δεν µου πέρασε ούτε µία στιγµή από το µυαλό να εγκαταλείψω την προσπάθειά µου µέχρι να φτάσω στο επιθυµητό βάρος. Τελικά έχασα 16 κιλά σε λιγότερο από πέντε µήνες, µε πολύ σηµαντική απώλεια λίπους και όχι µυϊκής µάζας. Αλλά κυρίως έµαθα να τρέφοµαι σωστά για να διατηρηθεί αυτό το αποτέλεσµα. Βελτιώθηκε σηµαντικά ο µεταβολισµός µου και ο ενθουσιασµός µου είναι απερίγραπτος. Ξέρω ότι θα πρέπει να καταβάλω και στη συνέχεια µεγάλη προσπάθεια για να παραµείνω έτσι, όµως µε τη βοήθεια του γιατρού µου και τη δική µου αποφασιστικότητα, είµαι σίγουρη ότι αυτό είναι εφικτό».

_L2A7854

Πρέπει να πιστέψεις
«Η απώλεια όλων αυτών των κιλών µε γέµισε αυτοπεποίθηση και οι επιδόσεις µου στο τρέξιµο και στη γυµναστική πραγµατικά απογειώθηκαν. Περπατάω και τρέχω µε απίστευτη ευκολία, σαν να πετάω. Αναµφίβολα, η απόφασή µου να απευθυνθώ στον κ. Βλάχο και στην Eurodiet ήταν ό,τι καλύτερο µπορούσα να προσφέρω στον εαυτό µου και πιστεύω ότι όλοι µπορούν να επιτύχουν τον στόχο τους, αρκεί να πιστέψουν στην αποτελεσµατικότητα της διατροφής αυτής και να την ακολουθήσουν πιστά».

Τι λέει ο γιατρός της

dion_cut
Διονύσης Βλάχος, γενικός ιατρός, ιατρικός διευθυντής της Eurodiet Med.
«Θυµάµαι την Άρτεµη στο πρώτο ραντεβού. Το άγχος για τα κιλά της διάχυτο σε όλη της την έκφραση και παρουσία. Απελπισµένη από πολλές προσπάθειες χωρίς αποτέλεσµα, µε ήδη έντονο πρόγραµµα γυµναστικής στην εβδοµάδα της. Όλο αυτό την είχε επηρεάσει συνολικά και της είχε χαλάσει την ποιότητα ζωής. Αφού έγινε πλήρης έλεγχος της παρούσας κατάστασης, ξεκίνησε σε δυναµική φάση του προγράµµατος µόνο για 20 ηµέρες, ώστε να «ξεκολλήσει» ο οργανισµός της. Ταυτόχρονα άρχισε η δουλειά µε την ψυχολογία της, σε σχέση µε την εικόνα σώµατος που είχε η ίδια. Η απώλεια κιλών ήρθε εύκολα, τόσο εύκολα που δεν µπορούσε να το πιστέψει. Στην πορεία έµαθε να τρώει σωστά, ότι τίποτε δεν απαγορεύεται, να οργανώνει το πιάτο της, να µαγειρεύει πιο υγιεινά και, το κυριότερο, να έχει τον πλήρη έλεγχο, από θέση γνώσης πλέον για το τι σηµαίνει απολαµβάνω το φαγητό, απολαµβάνοντας ταυτόχρονα και τη ζωή της. Με βάρος πια φυσιολογικό και µε άριστη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίµηση, είδε και η ίδια ότι η περίοδος των Χριστουγέννων δεν επηρέασε το βάρος της αυτή τη φορά, την άφησε µάλιστα και µε 2 κιλά λιγότερα! Η Άρτεµις ξέρει πια τι να κάνει, πώς να το κάνει και γιατί το κάνει. Ξέρει αυτό που λέµε στην Eurodiet «διατροφικό ποδήλατο», διατροφική ισορροπία. Όπως µία φορά µαθαίνεις ποδήλατο και δεν το ξεχνάς ποτέ. Μπράβο Άρτεµις, τα κατάφερες!».
Τα 5 tips της Άρτεμις

1. Η κίνηση είναι ένα από τα σηµαντικότερα όπλα στην απώλεια κιλών. Μπορείς να κάνεις περπάτηµα, τρέξιµο ή κολύµπι.
2. Να πίνεις άφθονο νερό.
3. Να γεµίζεις τοn χρόνο σου µε δραστηριότητες που αγαπάς. Στη δική µου περίπτωση, ήταν το µαγείρεµα και το γυµναστήριο.
4. Να τηρείς πιστά το πρόγραµµα των 5 γευµάτων, χωρίς να παραλείπεις κανένα και χωρίς να τσιµπολογάς στο ενδιάµεσο.
5. Να ξέρεις πως δεν υπάρχουν «απαγορευµένες τροφές». Όλα επιτρέπονται αρκεί να ξέρεις πως να τα συνδυάσεις και µε τι σειρά θα τα φας!

_L2A7907