- Διαφήμιση -

Σου κάνει τη ζωή δύσκολη; Μην κάθεσαι κι εσύ με σταυρωμένα χέρια!

Πώς να τα βγάλεις πέρα με την control freak προϊσταμένη σου, που είναι ταγμένη στη δουλειά της και δεν έχει προσωπική ζωή, ή τη «γεννημένη διευθύντρια», που πιστεύει ότι δικαιωματικά βρίσκεται εκεί που βρίσκεται, είναι ειδήμων στις μηχανορραφίες και η έμπρακτη απόδειξη ότι η ήττα έχει πολλούς υπευθύνους, ενώ η νίκη μόνο έναν; Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Psychological Science, υποστηρίζει ότι η ανασφάλεια ή η διογκωμένη αυτοεκτίμηση κάνεις τις γυναίκες προϊστάμενες να ξεσπούν στους υφιστάμενούς τους.  Αν και εσύ έχεις γυναίκα αφεντικό, να πως θα τη χειριστείς!

- Διαφήμιση -

Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά

Αν η προϊσταμένη σου κρατά πραγματικά μια αρνητική στάση απέναντί σου, αυτό δεν πρέπει να έχει καμία επίδραση πάνω σου, στις ικανότητες σου ή τη δουλειά σου. Αν δεν μπορεί να καθοδηγήσει τους υφιστάμενους της ώστε να γίνουν πιο δημιουργικοί, παραγωγικοί και να επιλύσει τα προβλήματα που προκύπτουν με εποικοδομητικό τρόπο, αυτό είναι δικό της πρόβλημα.

Tip: Δείξε αυτοπεποίθηση και θετική στάση σε ό,τι συμβαίνει στο γραφείο. Να είσαι πάντα χαμογελαστή.

o-ANGRY-EMPLOYEE-facebook

Αναγνώρισέ της το δικαίωμα στο λάθος

Αποδέξου το γεγονός ότι η διευθύντριά σου είναι και αυτή άνθρωπος και μπορεί να κάνει λάθη, όπως όλοι μας. Η συμπεριφορά της απέναντί σου μπορεί να οφείλεται στην πίεση που νιώθει στη δουλειά ή σε προσωπικούς λόγους. Μπορεί να νιώθει και εκείνη απογοητευμένη, στρεσαρισμένη και αυτά τα συναισθήματα να ευθύνονται για την αρνητική συμπεριφορά της.

Tip: Κατανόησε τον κόσμο της. Σύλλεξε πληροφορίες για το τι είναι σημαντικό για εκείνη, σε τι είναι καλή και σε τι όχι. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα μια «κρίση» μαζί της.

Προσπάθησε να την προσεγγίσεις

Πες της ανοιχτά ότι δείχνει να μην είναι ικανοποιημένη με τίποτα και ότι αυτή η στάση της σε εμποδίζει να δουλέψεις, καθώς επηρεάζει την παραγωγικότητά σου. Στη συνέχεια, ρώτησέ τη αν μπορείς να κάνεις κάτι για να βοηθήσεις. Παρόλο που η διευθύντριά σου μπορεί να θεωρήσει αδικαιολόγητη ή υπερβολική την απόφασή σου να διαμαρτυρηθείς, ωστόσο το πιο πιθανό είναι ότι θα φέρει άμεσα αποτελέσματα. Πρόσεξε, όμως, την αντίδρασή της σε αντίστοιχες περιπτώσεις: αν αντιδρά ακόμη πιο αρνητικά με το διάλογο, μάλλον αυτή η προσέγγιση δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Tip: Προστάτεψε τα προσωπικά σου δεδομένα. Όσο λιγότερα ξέρει για την προσωπική σου ζωή, την οικογένεια, τα χόμπι, τα ενδιαφέροντά σου τόσο λιγότερη ισχύ έχει πάνω σου.

Φθάσε πιο ψηλά

Αν οι αντιδράσεις της εξακολουθούν να είναι παράλογες ή να έχουν αρνητική επίδραση στη δουλειά σου, τότε προσπάθησε να φέρεις το θέμα στο τμήμα προσωπικού ή να απευθυνθείς σε κάποιον που έχει ανώτερη θέση από εκείνη ή στο σωματείο σου. Εστίασε την αναφορά σου όχι στο πώς σε κάνει να νιώθεις, αλλά περισσότερο στο πώς αυτή η συμπεριφορά επηρεάζει τη δουλειά σου και την παραγωγικότητα της ομάδας.

Tip: Μη δέχεσαι να είσαι θύμα επ’ αόριστον! Αορίστου είναι μόνο η σύμβασή σου.

Κάτσε και γράψε

Κράτησε ένα αρχείο που θα έχεις συγκεντρώσει τα έγγραφα ή τα emails που υποδεικνύουν την αρνητική συμπεριφορά της.

Tip: Αν θέλεις να την καταγγείλεις, μπορείς να το κάνεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Κεντρική Υπηρεσία: Σταδίου 29, Αθήνα, τηλ. 210-3702401) ή στο ΙΚΑ, αν δε δέχεται να σου καταβάλει αυτά που δικαιούσαι.

6a016762eccc74970b017743b05984970d

 Δοκίμασε της τεχνική της “εμμονής”

Αν έχει τη συνήθεια να ρωτάει το ίδιο πράγμα πολλές φορές την ημέρα, τότε είναι πιθανό να εκνευριστείς και να μην ξέρεις πώς να το χειριστείς. Αν αποφασίσεις να δίνεις πιο κοφτές απαντήσεις, είναι πιθανό να την εξαγριώσεις ακόμη περισσότερο, καθώς μπορεί να πιστέψει ότι αδιαφορείς για αυτά που σου λέει. Δοκίμασε αυτό: πες της ότι επειδή δουλεύεις πάνω σε αυτό που σου έχει αναθέσει, σου είναι δύσκολο να σταματάς κάθε λίγο και λιγάκι. Μπορείς επίσης να της επισημάνεις ότι θα σου είναι πιο εύκολο να τελειώσεις στην ώρα της τη δουλειά που σου έχει δώσει αν δεν σε βάζει στη διαδικασία να απαντάς διαρκώς στις ίδιες ερωτήσεις.

Tip: Αντιμετώπισέ το με χιούμορ. Είναι η ιδανική λύση για μια δυσάρεστη κατάσταση. Αντί να αναστατώνεσαι, γέλασε με το περιστατικό.

Μην χάνεις τον επαγγελματισμό σου

Ακολούθησε πάντα τους κανονισμούς και την ιεραρχία στην εταιρεία που εργάζεσαι, ώστε να μην μπορεί κανείς να σου προσάψει μη επαγγελματική συμπεριφορά. Είναι σημαντικό να παραμείνεις ψύχραιμη και ήρεμη στην προσπάθειά σου να αντιμετωπίσεις το δύσκολο αφεντικό σου.

Tip: Να θυμάσαι πως θυμώνουμε όταν επιτρέπουμε στους άλλους να το κάνουν αυτό σε μας. Μην επιτρέψεις στο θυμό να καθορίσει τη συμπεριφορά σου.

Μην τρέφεις αυταπάτες

Η συμπεριφορά της προϊσταμένης σου δεν μπορεί να αλλάξει εν μια νυκτί: θα πρέπει να έχεις υπομονή και επιμονή, ώστε να αποδεχθείς την κατάσταση και να βρεις τρόπους διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να χρειαστείς και τη βοήθεια των συναδέλφων σου, επομένως καλό είναι να αποκτήσεις σταδιακά συμμάχους, με τους οποίους θα αντιμετωπίσεις από κοινού τον… εχθρό.

Tip: Η ασφαλέστερη στρατηγική με ένα τέτοιο αφεντικό είναι να είσαι αόρατη. Να κάνεις καλά τη δουλειά σου και να αποφεύγεις τις αντιπαραθέσεις με κάθε τρόπο.

AP_01_08_2013_43177497_L

Τι κακό μπορεί να σου κάνει;

Εκτός από την παραίτησή σου, δες τι κακό προκαλεί στην υγεία σου ένα δύστροπο αφεντικό:

Σε οδηγεί σε καρδιοπάθειες: Οι ανάλγητοι προϊστάμενοι αυξάνουν το εργασιακό στρες και παράλληλα τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου στους υφιστάμενους τους, όπως υποστηρίζουν Σουηδοί επιστήμονες στο πλαίσιο σχετικής μελέτης που πραγματοποίησαν. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ακόμη ότι η επίδραση της σκληρότητας ενός διευθυντή φαίνεται να είναι αθροιστική, αφού όσο περισσότερο εργάζεται κανείς για έναν κακό ή ανάλγητο διευθυντή τόσο πιο πολύ κινδυνεύει.

Σου ανεβάζει την πίεση: Σύμφωνα με μελέτες, οι διευθυντές που είναι άδικοι με τους υφιστάμενους τους συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης και, επομένως, αυξάνουν τον κίνδυνο να εκδηλώσουν οι τελευταίοι στεφανιαία νόσο ή καρδιακό επεισόδιο.

Σου ρίχνει το ανοσοποιητικό: Το χρόνιο στρες που προέρχεται από ένα αφεντικό με κακό χαρακτήρα προκαλεί αλλαγές στη δραστηριότητα γονιδίων σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν φλεγμονή. Αυτή συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη.

 

 

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ