Οι εξετάσεις και το άγχος ήταν οι αιτίες να πάρει η Ιωάννα γρήγορα κιλά, όµως ο δυνατός της χαρακτήρας απέδειξε για ακόµα µία φορά ότι µε θέληση όλα µπορείς να τα καταφέρεις!

Από την Έρρικα Λευθέρη

Η Ιωάννα είχε πάντα φυσιολογικό βάρος. Όταν τελείωσε, όµως, το Οικονοµικό Τµήµα του Πανεπιστηµίου, αποφάσισε να κάνει το όνειρό της πραγµατικότητα και να συνεχίσει τις σπουδές της στην Ψυχολογία, τότε τα πράγµατα άλλαξαν. Το άγχος των εξετάσεων και το δύσκολο καθηµερινό πρόγραµµα είχαν ως αποτέλεσµα να µην προσέχει τη διατροφή της και να πάρει αρκετά κιλά σε χρόνο dt. Ευτυχώς, αντιλήφθηκε γρήγορα ότι έπρεπε να αλλάξει τρόπο ζωής κι έτσι σήµερα απολαµβάνει το νέο της σώµα και τη φοιτητική ζωή!

Η αρχή της ιστορίας µου
«Από τότε που θυµάµαι τον εαυτό µου και το σώµα µου δεν είχα ιδιαίτερο πρόβληµα µε το βάρος µου. Από µικρή έκανα διάφορα αθλήµατα και είχα κατά καιρούς πολλά χόµπι. Ξεκίνησα µε µπαλέτο, το οποίο συνέχισα για δέκα χρόνια. Στη συνέχεια, έκανα κολύµβηση για περίπου πέντε χρόνια, µε αποτέλεσµα να διατηρώ το βάρος µου σε φυσιολογικά επίπεδα. Πριν από ενάµιση χρόνο, και αφού είχα αποφοιτήσει από το Οικονοµικό Τµήµα του ΕΚΠΑ, αποφάσισα να κάνω το όνειρό µου πραγµατικότητα και να δώσω κατατακτήριες για το τµήµα της Ψυχολογίας. Η προετοιµασία µου για τις εξετάσεις διήρκεσε περίπου 6-7 µήνες και από τότε ξεκίνησα να παίρνω βάρος σταδιακά. Το πολύωρο διάβασµα και το ξενύχτι απαιτούσαν περισσότερη ενέργεια και έτσι έτρωγα όλο και περισσότερο. Τα γρήγορα και εύκολα γεύµατα, τα delivery, τα γλυκά και η έλλειψη άσκησης πρόσθεταν στο σώµα µου συνεχώς νέα κιλά. Φυσικά, εκείνη την περίοδο δεν µπορούσα να δώσω σηµασία στο βάρος µου, καθώς πρωταρχικός µου στόχος ήταν να περάσω στη σχολή που επιθυµούσα!»

Ανεξέλεγκτα κιλά
«Τον Δεκέµβριο του 2014 έδωσα εξετάσεις και πέρασα τελικά στο τµήµα Ψυχολογίας, έχοντας περίπου 5-6 επιπλέον κιλά να µε συντροφεύουν! Αρχικά, δεν έδωσα ιδιαίτερη προσοχή, γιατί, µόλις µπήκα στη σχολή, ξεκίνησε αµέσως και το εξάµηνο. Έπρεπε, λοιπόν, να παρακολουθώ τα µαθήµατα και έτσι το θέµα των επιπλέον κιλών έµεινε στην άκρη για αρκετό διάστηµα. Μέσα στους επόµενους έξι µήνες, και αφού είχε µεσολαβήσει ένα καλοκαίρι στο οποίο ήθελα να χαλαρώσω και να αποφορτιστώ από την υπερπροσπάθεια των κατατακτηρίων, πήρα άλλα 5 κιλά. Δεν έτρωγα µεγάλες ποσότητες αλλά σε ακατάλληλες ώρες, και όχι ιδιαίτερα υγιεινά φαγητά. Την τιµητική τους είχαν οι γλυκές κρέπες, τα σάντουιτς, τα µπέργκερ κ.λπ. Είχα φτάσει να ζυγίζω 64,5 κιλά µε ύψος 1,60 µ. Άρχισα να δυσανασχετώ όταν δεν µπορούσα να ντύνοµαι όπως παλιά. Τα παντελόνια µου δεν µου έκαναν και δεν µε αναγνώριζα στον καθρέφτη. Τότε άρχισα να σκέφτοµαι πως κάτι έπρεπε να κάνω για να επανέλθω στα φυσιολογικά µου κιλά. Ξεκίνησα µε τη βοήθεια ενός φίλου µια διατροφή, όχι συστηµατική, αλλά προσπαθούσα να µην τρώω ψωµί, γλυκά κ.λπ. Δεν ήταν αρκετό. Η θετική διάθεση, ακόµα και το καθηµερινό τρέξιµο µε τον φίλο µου δεν βοήθησαν. Δεν έχασα ούτε ένα κιλό κι επιπλέον απογοητευόµουν που, ενώ κουραζόµουν τόσο, δεν αδυνάτιζα. Τότε κατάλαβα ότι έπρεπε να επισκεφτώ έναν ειδικό. Έτσι, γνώρισα την κ. Σοφία Ελευθερίου, για την οποία µου είχε µιλήσει µια συνάδελφος της µητέρας µου µε τα καλύτερα λόγια».

_s8b6556

Μια µεγάλη προσπάθεια
«Από το πρώτο ραντεβού η Σοφία µε έκανε να την εµπιστευτώ. Αυτό µε ενθάρρυνε! Στην πορεία ανακάλυψα πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό άτοµο. Αφού έγιναν οι αρχικές µετρήσεις για το βάρος, το λίπος, τους πόντους κ.λπ., η διατροφολόγος µού εξήγησε τον τρόπο που θα δουλέψουµε έτσι ώστε να πετύχουµε τον στόχο µας. Θα ακολουθούσα ένα πρόγραµµα διατροφής πλήρως ισορροπηµένο, που θα περιελάµβανε όλες τις κατηγορίες τροφίµων, στις σωστές ποσότητες και µε τους κατάλληλους συνδυασµούς. Με ρώτησε ποια φαγητά µου αρέσουν, ποια δεν τρώω και, γενικά, κράτησε σηµειώσεις για τις διατροφικές µου συνήθειες. Το αρχικό διαιτολόγιο περιείχε ποικιλία τροφών, όπως όσπρια, λαδερά, κρέας, ψάρι, σαλάτες, φρούτα κ.λπ. Η πρώτη εβδοµάδα ήταν, νοµίζω, η πιο δύσκολη, γιατί έπρεπε να συνηθίσω να τρώω συγκεκριµένες ποσότητες και όχι όσο έτρωγα πριν. Από εκεί και µετά τα πράγµατα ήταν πολύ πιο εύκολα! Πρόσθεσα στη διατροφή µου ακόµα και φαγητά που κάποτε δεν έτρωγα και τώρα τα τρώω µε µεγάλη ευχαρίστηση χάρη στις νόστιµες και εύκολες συνταγές που µου έδωσε η Σοφία. Γενικά, άλλαξε ο τρόπος που σκέφτοµαι για το φαγητό και τις δίαιτες. Πίστευα ότι, για να χάσεις κιλά, θα πρέπει να στερηθείς πολλά, ενώ στην πραγµατικότητα µε σωστή καθοδήγηση µπορείς να χάσεις κιλά σωστά και µε σταθερό ρυθµό τρώγοντας πραγµατικά τα πάντα».

Ο σωστός τρόπος

«Κατάφερα να χάσω 10 κιλά µε τη βοήθεια της διατροφολόγου µου, χωρίς να κουραστώ ή να νιώσω εξάντληση. Έτρωγα όλα µου τα γεύµατα κανονικά, έµαθα να µαγειρεύω πιο υγιεινά και άλλαξε όχι µόνο το σώµα µου αλλά και η φιλοσοφία µου γύρω από τη διατροφή. Ο καθένας µπορεί να αλλάξει το σώµα του και να γίνει όπως επιθυµεί, αρκεί να ακολουθεί τις συµβουλές του ειδικού, να τηρεί ένα ισορροπηµένο και εξατοµικευµένο πρόγραµµα διατροφής και να ασκείται όσο µπορεί µε τον τρόπο που προτιµά. Η σωστή διατροφή αποτελεί πηγή ευεξίας, καλής ψυχολογίας και κινητήρια δύναµη για να πετύχει κάθε άνθρωπος τους στόχους που θέτει».

Πέτυχα τον στόχο!
«Πλέον έχω επανέλθει στο κανονικό µου βάρος, ζυγίζω 54 κιλά, αισθάνοµαι υγιής, δυνατή και πρόθυµη να ξεκινήσω και κάποια νέα δραστηριότητα, όπως άλλωστε έχω υποσχεθεί και στη Σοφία! Θα ξεκινήσω pilates και kick boxing, ενώ θα συνεχίσω τις βόλτες µε το ποδήλατο και τον σκύλο µου στο βουνό! Η ζωή είναι για να περνάµε καλά και να αισθανόµαστε όµορφοι και ευτυχισµένοι µε τον εαυτό µας. Όταν αγαπάς το σώµα σου, αγαπάς τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει λόγος να φορτωνόµαστε περιττά βάρη!».

Τα 5 tips της Ιωάννας
1. Μείωσε το λάδι στα φαγητά.
2. Πιες πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ηµέρας.
3. Προτίµησε sticks λαχανικών (ντοµάτα, αγγούρι) µε σος γιαουρτιού για τις «λιγούρες».
4. Φάε βραδινό τουλάχιστον 2,5 ώρες προτού πέσεις για ύπνο.
5. Περιόρισε το αλάτι.

Tι λεει η διατροφολόγος της

eleftheriou2

Σοφία Ελευθερίου, MSc Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, επιστηµονική υπεύθυνη του γραφείου ΔΙΑΤΡΟΣόΦΙΑ.

Η Ιωάννα αποτελεί τυπική περίπτωση ενός κοριτσιού που θέτει υψηλούς στόχους στη ζωή και καταφέρνει να τους υλοποιήσει µε επιτυχία. Ωστόσο, καθώς συχνά οι στόχοι µάς αναγκάζουν να βάλουµε σε δεύτερη µοίρα κάποιες άλλες σηµαντικές µας ανάγκες, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την προσωπική µας ευτυχία, η ανισορροπία που δηµιουργείται, όπως στην περίπτωση της Ιωάννας, έχει αρνητικό αντίκτυπο σε άλλους τοµείς της ζωής µας. Οι αλλαγές στις διατροφικές µας συνήθειες και η επίδραση που αυτές ασκούν στο βάρος µας αντικατοπτρίζουν συχνά αυτή την ανισορροπία. Κάπως έτσι ξέφυγε η Ιωάννα από το φυσιολογικό της βάρος. Ευτυχώς, το συνειδητοποίησε έγκαιρα και µε την ίδια συνέπεια που χαρακτήριζε το διάβασµά της έβαλε στόχο να χάσει το περιττό βάρος και να αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες. Η µέθοδος που ακολουθήσαµε ήταν προσαρµοσµένη στον τρόπο ζωής της. Παράλληλα, εκπαιδεύτηκε στις αρχές της ισορροπηµένης διατροφής και διδάχτηκε τεχνικές ώστε να «αφουγκράζεται» το σώµα της και τις ανάγκες του. Ιωάννα µου, σου εύχοµαι να πραγµατοποιείς πάντα τους στόχους σου, λαµβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του οργανισµού σου στο σύνολό του!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ