- Διαφήμιση -

Τα κιλά από δύο εγκυµοσύνες έµειναν στο σώµα της Κατερίνας και µετά από πέντε χρόνια δεν είχε χαθεί ούτε γραµµάριο. Αντί να βλέπει τη ζυγαριά της να ανεβαίνει κι άλλο, προτίµησε να τα χάσει µια και καλή!

Από την Έρρικα Λευθέρη

- Διαφήμιση -

Το προφίλ της:
Ηλικία: 39 ετών
Ύψος: 1,50
Αρχικό βάρος: 65 κιλά
Τελικό βάρος: 50 κιλά
Απώλεια: 15 κιλά
Χρόνος απώλειας: 5 µήνες

Πριν:

img898s

Μετά:

_L2A1883As

Φωτογραφίες: Χρήστος Τριανταφύλλου, Styling: Εύη Ρέτζιου, Μακιγιάζ-Mαλλιά: Δέσποινα Μπούτζη

Η Κατερίνα, αν και δεν είχε ποτέ πρόβληµα µε το σώµα της, είδε την εικόνα της να αλλάζει δραµατικά µετά τις δύο εγκυµοσύνες που είχε. Η αυτοπεποίθησή της έπεσε κατακόρυφα και δεν αναγνώριζε τον εαυτό της στον καθρέφτη. Μια δοκιµαστική συνάντηση µε τη µετέπειτα διαιτολόγο της ήταν αρκετή για να την πείσει να δοκιµάσει έναν νέο τρόπο ζωής. Σήµερα, φτάνοντας πια στο στόχο, αντικρίζει την καθηµερινότητά της µε ανεβασµένη διάθεση και ηθικό.

Η αλλαγή στην εµφάνισή µου

«Ποτέ δεν αντιµετώπισα πρόβληµα µε το βάρος µου, είχα πάντα ένα κανονικό σώµα και δεν µε απασχολούσαν τα κιλά. Όσο περνούσαν τα χρόνια, βέβαια, η ζυγαριά σταδιακά ανέβαινε ένα ένα κιλό. Όµως, η µεγάλη αλλαγή ήρθε αργότερα, µε τις δύο εγκυµοσύνες. Τα κιλά ήρθαν µαζεµένα και το σώµα µου άλλαξε. Αν και η δεύτερη εγκυµοσύνη απείχε 4 χρόνια από την πρώτη, τα κιλά της πρώτης δεν χάθηκαν ποτέ, για να έρθουν τα προστεθούν και εκείνα της δεύτερης. Με το τέλος αυτής, αντί να χάσω ένα µέρος τους, πήρα και άλλα».

Πεσµένη ψυχολογία
«Όσο είχα αυτά τα παραπάνω κιλά, η εικόνα µου είχε αλλάξει τόσο πολύ που έβλεπα τον εαυτό µου στον καθρέφτη και δεν µου άρεσα καθόλου. Ένιωθα άσχηµα µε τον εαυτό µου, τα ρούχα µου είχαν επίσης αρχίσει να µε στενεύουν πολύ και τα περισσότερα δεν µου έκαναν πια. Πήγαινα να ψωνίσω στα µαγαζιά και αναγκαζόµουν να παίρνω µεγαλύτερο µέγεθος από εκείνο που είχα συνηθίσει, µε αποτέλεσµα να νιώθω ότι φοράω ένα σακί. Δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω, είχα πλέον πειστεί ότι αυτή θα ήταν η εικόνα µου από εκεί και πέρα, όσο κι αν δεν το ήθελα».

_L2A1790s

Μια τυχαία συνάντηση
«Η γνωριµία µε τη διαιτολόγο µου ήρθε εντελώς τυχαία. Ο άντρας µου µου έκανε δώρο ένα πακέτο µασάζ κάποιου κέντρου οµορφιάς, µε το οποίο συνεργάζεται η Κλεοπάτρα. Έτσι πήγα αρχικά για το µασάζ, αλλά στη συνέχεια, µιλώντας µαζί της, µου άρεσε πολύ η προσέγγιση που έκανε στο δικό µου θέµα. Στην αρχή δεν πίστευα ότι θα έβλεπα αποτέλεσµα, αλλά είπα: “Δεν έχω να χάσω κάτι, ας ξεκινήσουµε και βλέπουµε”. Όπως ήταν φυσικό, το ξεκίνηµα ήταν δύσκολο. Έπρεπε να προσαρµοστώ στη νέα κατάσταση, να κόψω ό,τι τσιµπολογήµατα έκανα και να µην επηρεάζοµαι από τις λιχουδιές που υπήρχαν στο σπίτι λόγω των δύο µικρών παιδιών µου. Επίσης, έπρεπε να φτιάχνω ξεχωριστό φαγητό για µένα, και αυτό, σε συνδυασµό µε το δύσκολο πρόγραµµα, τα παιδιά και τη δουλειά, ήταν µια από τις µεγαλύτερες προκλήσεις που αντιµετώπισα».

Αλλαγή πορείας
«Όταν όµως είδα αποτελέσµατα από την πρώτη κιόλας εβδοµάδα, το ηθικό µου αναπτερώθηκε. Δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα στο να χάσω τα κιλά, από τη στιγµή βέβαια που το πήρα απόφαση, παρόλο που όλη τη µέρα ήµουν µε τα παιδιά και δούλευα παράλληλα. Η δίαιτα που έκανα ήταν τόσο καλή που ουσιαστικά ήταν µια σωστή και ισορροπηµένη διατροφή και όχι αυστηρή δίαιτα. Όταν την ξεκίνησα, δεν πείναγα, δεν είχα αυτό το αίσθηµα, µε κάλυπτε και σιγά σιγά έµαθα να τρώω πιο σωστά. Πρώτα δεν έτρωγα σαλάτα, απλώς “τσιµπούσα” αλλά ουσιαστικά δεν περιλαµβανόταν στο γεύµα µου, το ίδιο και τα φρούτα».

Σαν στρατιώτης
«Όλο το διάστηµα της δίαιτας ακολουθούσα κατά γράµµα τις οδηγίες της Κλεοπάτρας και είδα από ένα σηµείο και µετά ότι η συνήθεια είναι πολύ µεγάλη υπόθεση. Προσαρµόστηκα και έχω µάθει πλέον σε αυτόν τον τρόπο διατροφής. Ένα πολύ καλό τρικ που έµαθα και το εφαρµόζω είναι να τρώω πρώτα τη σαλάτα και στη συνέχεια το κυρίως. Με αυτό τον τρόπο χόρταινα πιο εύκολα και χρειαζόµουν µικρότερη µερίδα από το κυρίως γεύµα. Επίσης, µικρά µυστικά, όπως τα “έξυπνα” σνακ, έσωζαν την κατάσταση. Για παράδειγµα, αν πεινούσα, µπορούσα να φάω µερικά µικρά καρότα ή αγγούρι, που κατεύναζαν την πείνα µου και δεν µου έδιναν θερµίδες».

_L2A1899s

Τα πρώτα αποτελέσµατα
«Η Κλεοπάτρα µε βοήθησε πολύ, γιατί αυτά που µου έλεγε να κάνω ήταν πολύ σωστά και δούλεψε πάνω σε µένα και τις ανάγκες µου. Βλέποντας αποτελέσµατα από τον πρώτο καιρό, η ψυχολογία µου ήταν συνεχώς καλή. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σηµαντικό, γιατί έτσι παίρνεις κουράγιο και έχεις ανεβασµένο ηθικό για να συνεχίσεις. Δεν κινδυνεύεις να πέσει η ψυχολογία σου και να “µπλοκάρεις” την προσπάθειά σου. Ο άντρας µου, αλλά και ο περίγυρός µου, αντιλήφθηκαν την αλλαγή µετά τα 5 πρώτα κιλά. Μου έκαναν κοµπλιµέντα, που φυσικά µε έκαναν να αισθάνοµαι ωραία. Επίσης, άρχισα να “µπαίνω” στα ρούχα µου και να βλέπω την Κατερίνα να επανέρχεται. Όταν πια έφτασα στο στόχο µου –και τον ξεπέρασα–, δεν το πίστευα! Θεωρούσα αδύνατον να τα καταφέρω. Κοιτούσα τον εαυτό µου στον καθρέφτη και δεν το πίστευα. Κατά τη διάρκεια της δίαιτας ξεκίνησα και γυµναστήριο. Έκανα όργανα, αλλά και αερόβια προγράµµατα, θέλοντας να ενισχύσω το µεταβολισµό µου – µια συνήθεια που έχω κρατήσει. Σήµερα έχω τα κιλά που είχα όταν ήµουν 20 χρονών!».

Η ζωή µου σήµερα
«Σήµερα έχω καταφέρει να φτάσω στα κιλά που είχα όταν ήµουν 20 ετών! Πραγµατικά δεν το πιστεύω. Πήγα διστακτικά και µε πολύ µικρές προσδοκίες στην Κλεοπάτρα. Σήµερα χαίροµαι πάρα πολύ τη βόλτα στα µαγαζιά. Αγοράζω ρούχα που πριν δεν τολµούσα καν να κοιτάξω και δεν πιστεύω ότι µου κάνουν. Παίρνω ένα παντελόνι και µου φαίνεται µικρό – κι όµως είναι το νούµερό µου! Επίσης, όσον αφορά τη δουλειά και τις δραστηριότητές µου, βλέπω µεγάλη αλλαγή στις αντοχές µου. Στη δουλειά µου πρέπει να είµαι όρθια, οπότε η κούραση είναι µεγάλη, όπως και η καταπόνηση στα πόδια µου. Τώρα, όµως, δεν κουράζοµαι όπως κουραζόµουν. Το συµπέρασµα λοιπόν που έβγαλα από αυτή τη διαδικασία είναι ότι, όταν θέλουµε κάτι πολύ, το καταφέρνουµε».

Τα 5 tips της Κατερίνας

1. Πίνε πολύ νερό για να φεύγουν οι τοξίνες από τον οργανισµό σου.
2. Μη φεύγεις από το σπίτι χωρίς να έχεις φάει ένα καλό πρωινό.
3. Αν θέλεις ένα σνακ, φάε ένα φρούτο. Όταν σε πιάνουν λιγούρες, φάε ένα καρότο – τις περισσότερες φορές η πείνα µας είναι εγκεφαλική.
4. Φάε τη σαλάτα πριν από το κυρίως γεύµα. Έτσι θα κατευνάσεις την πείνα σου και θα φας µικρότερη µερίδα.
5. Μη βάζεις πολύ λάδι στο φαγητό, µόνο το απαραίτητο.

_L2A1856s

Τι λεει η διαιτολόγος της

Κλεοπάτρα Αρέστη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity, MSc Διατροφή και Άσκηση, Xαροκόπειο Πανεπιστήµιο Αθηνών

«Όταν η Κατερίνα ήρθε σε µένα, ήταν στα 65 κιλά, µε έναν ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώµατος) 29, δηλαδή στο ανώτατο όριο του υπέρβαρου. Βρισκόταν σε αυτό το βάρος για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, δεν είχε προσπαθήσει ποτέ να χάσει βάρος µε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Καταφέραµε να χάσει 15 κιλά µέσα σε 4 µήνες και να ζυγίζει πλέον 50 κιλά. Μειώσαµε το ποσοστό λίπους κατά 10 µονάδες. Και εδώ και 7 µήνες διανύουµε την περίοδο συντήρησης. Εξ αρχής θέσαµε στόχους µικρούς και εφικτούς. Ήταν σηµαντικό για εκείνη να συναντιόµαστε κάθε εβδοµάδα, οπότε και ζυγιζόταν, ενώ περίµενε µε αγωνία τα αποτελέσµατα της λιποµέτρησης. Η εµψύχωση, στο καλό ή στο αρνητικό αποτέλεσµα των µετρήσεων, ήταν σηµαντική, ώστε να µη χάσει το πείσµα της. Ακόµη, αποµυθοποιήθηκαν τα µακαρόνια ως παχυντικά και τα light ως αδυνατιστικά. Δεν απαγορευόταν τίποτα, πέραν των τηγανητών, γλυκών και αναψυκτικών. Είχαµε ποικιλία για αποφυγή της µονοτονίας. Εντάξαµε επίσης την άσκηση στο πρόγραµµά της, κυρίως όργανα και αερόβια. Το σηµαντικότερο ήταν ότι κατά τη διάρκεια της δίαιτας εκπαιδεύτηκε και στο πώς θα καταφέρει να διατηρήσει την απώλεια βάρους µετέπειτα στη ζωή της».

  • Ευχαριστούµε το εστιατόριο Pasaji, CityLink (Στοά Σπύρου Μήλιου, τηλ. 210 3220714, www.pasaji.com.gr) για την παραχώρηση του χώρου για τη φωτογράφιση

Διάβασε επίσης:

Παναγιώτα: «Από το XL πήγα στο Small!»

Ρέα: «Με τη γυμναστική απέκτησα το κορμί των ονείρων μου!»

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ